Sisältöjulkaisija

null Finby Liikuntakeskus ja Paraisten keskuspuisto ovat voittaneet Green Flag Award -palkinnon 2023-2024!
17.08.2023

Suomessa on palkittu laadukkaasti ylläpidettyjä Green Flag Award -viheralueita jo useamman vuoden ajan. Lepaan näyttelyssä 17.8.2023 julkistettiin 19 Green Flag Award -tunnuksen voittanutta viheraluetta – osa jo ennestään tuttuja GFA-puistoja, mutta myös monta uutta viheraluetta.

Kansainvälinen Green Flag Award -tunnus myönnettiin 19 viheralueelle ympäri Suomea, mikä on Suomen GFA -historian suurin hakijamäärä. Green Flag Award on viheralueiden kunnossapidon ja hallinnoinnin laadun tunnistava palkintojärjestelmä, jota hallinnoi englantilainen Keep Britain Tidy -organisaatio, Suomessa Viherympäristöliitto ry.

Paraisten viheralueista mukana hakuprosessissa olivat ensimmäistä kertaa mukana ollut Finby Liikuntakeskus ja jo viime vuonna tunnuksen voittanut Paraisten keskuspuisto. Finby Liikuntakeskus vakuutti tuomarit alueen siisteydellä, monimuotoisuudella ja osallistavalla toiminnalla. Kaupunki tekee paljon yhteistyötä harrastajayhteisöjen ja alueen eri toimijoiden kanssa, ja toiminta alueella perustuu pitkälti vapaaehtoisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Tuomareihin teki vaikutuksen myös alueen ympäristövaikutusten hallinnan toimet. Aurinkosähköä käytetään hyödyksi ja kastelut tehdään vain golfkentän alueella. Kasteluvesi otetaan hulevesialtaista, lisäksi hiihtokeskuksen hulevedet kerätään talteen ja käytetään alueen lumetuksessa. Viheralueiden biojätteet kompostoidaan ja käytetään uudelleen hyödyksi.

Keskuspuistossa puolestaan tuomareita ihastutti erityisesti laadukas kunnossapidon taso ja luonnon monimuotoisuuden huomioon ottaminen monella osa-alueella. Viherjätteet kierrätetään ja kasvillisuutta hoidetaan ajatuksella, mm. puiden alta ei leikata nurmikkoa. Puisto on käyttäjäystävällinen ja monipuolinen virkistysalue.

Hakijoista seitsemän ensikertalaisia – haun uusineet viheralueet säilyttivät tunnuksen

Ensimmäistä kertaa GFA-tunnuksen voittivat Finbyn Liikuntakeskuksen lisäksi Harju Campus Park Ravijoella, Jokilaakson matkailupuutarha Lapualla, Oulun Hupisaarten kaupunginpuisto, Riihimäen Perhospuisto, Snellmaninpuisto Kuopiossa ja Mikkelipuisto Mikkelissä. Tunnuksen uusivat viime vuodelta Lahden Pikku-Vesijärvenpuisto, Tampereen Hatanpään kartanonpuisto ja arboretum, Lepaan kampuspuisto, Mikkelin Naisvuori, Marketanpuisto ja Axxell Överbyn kampus Espoossa, Paraisten keskuspuisto, Kellonummen hautausmaa Espoossa sekä Kotkan viisi puistoa: Jokipuisto, Sapokan Vesipuisto, Fuksinpuisto, Sibeliuksenpuisto ja Katariinan Meripuisto.

Green Flag Award -voittajia on syytä onnitella

Green Flag Award on palkinnut puistoja Suomessa vuodesta 2016 lähtien, jolloin Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuksen puistolle myönnettiin ensimmäinen GFA-tunnus. Laadukkaat GFA-kohteet huomioivat kokonaisvaltaisesti alueen käyttäjät, ympäristön sekä toimintastrategian. Suomen Green Flag Award -tunnuksen voittaneet viheralueet liittyvät yli 2 000 viheralueen kansainväliseen verkostoon 15 eri maassa, kuten Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Meksikossa, Turkissa, Belgiassa, Espanjassa ja Amerikassa.

Green Flag Award -palkintojärjestelmä on ainoa laatuaan koko maailmassa, jossa koulutettu tuomaristo arvioi viheralueen toimintaa sekä kirjallisesti hallinnointisuunnitelman avulla sekä kohdekäynneillä. Jokainen hakija vastaanottaa vuosittain kirjallisen ammattilaispalautteen, jossa arvioidaan viheralueen toimintoja 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla. Kriteeristö vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaille viheralueille, jonka avulla voidaan esimerkiksi perustella ja kehittää alueiden vaatimaa rahoitusta sekä houkutella lisää käyttäjiä viheralueille.

Green Flag Award -hanke Suomessa: https://www.vyl.fi/tietopankki/green-flag-award-suomi/

Green Flag Award verkkosivu: https://www.greenflagaward.org/