Osallistuva budjetointi

OSALLISTUVA BUDJETOINTIApplication Description automatically generated

 

Osallistuva budjetointi 2024

Osallistuva budjetointi on täällä taas! Voit jättää ideoitasi ja ehdotuksiasi varattujen 50 000 € käytöstä 5.8.–8.9.2024 välisenä aikana!

 

Mitä on osallistuva budjetointi?

Osallistuva budjetointi on tapa osallistaa asukkaita päätöksentekoon siitä, miten kaupungin resursseja käytetään. Se tarkoittaa, että voit jättää ehdotuksia ja äänestää parhaista ideoista.

Parainen varaa vuodelle 2025 budjetista 50 000 € asukkaiden ideoiden toteuttamiseen osallistuvan budjetoinnin kautta, joka on yksi kaupungin strategian painopistealueista. Tavoitteena on kuunnella ja osallistaa asukkaita yhteiskunnan kehittämiseen sekä lisätä paikallista osallistumista. Ehdotukset jätetään, äänestys suoritetaan ja valinnat tehdään syksyllä 2024, kun taas toteutus tapahtuu vuonna 2025.

Alla voit tutustua ideoihin, jotka toteutettiin vuoden 2023 osallistuvan budjetoinnin kautta.

 

Miten se toimii?

Ideoita voi jättää 5.8.–8.9.2024 täyttämällä verkkolomakkeen, tai paperilomakkeen jossakin Paraisten kaupungin kirjastoista. Kaikilla asukkailla, myös osa-aikaisilla, on mahdollisuus esittää ideoitaan ja äänestää siitä, miten varat käytetään. Voit jättää useita ideoita!

Huomaa, että jokaisen yksittäisen idean tulee olla arvoltaan vähintään 2 000 €. Ideoita voivat jättää yksityishenkilöt, kaveriporukat, saman kadun asukkaat, yhdistykset jne. Ideat lähetetään verkkolomakkeella, jossa kuvaillaan idea, sen toteutuspaikka ja kustannusarvio.

Ehdotusten tulee tukea yhtä tai useampaa kaupungin strategista tavoitetta: kestävä kehitys, vetovoiman lisääminen, hyvinvoinnin parantaminen ja yhdessä luominen. Kaupunki ottaa ehdotuksia käsitellessään tasapuolisesti huomioon kaikki kunta-alueet. Voit ehdottaa sekä tapahtumia, hankintoja että kokonaisia projekteja – anna luovuuden virrata! Vuonna 2024 yksi vaihtoehdoista valitaan Paraisten nuorisovaltuuston toimesta.

 

Osallistuvan budjetoinnin vaiheet:

Vaihe 1: Ideoiden esittäminen – ehdotusten kerääminen verkkolomakkeen tai paperilomakkeen kautta.

Vaihe 2: Ehdotusten läpikäynti, toteutettavuuden tarkistus ja äänestykseen menevien ehdotusten valinta. Nuorisovaltuusto valitsee yhden ehdotuksista.

Vaihe 3: Asukkaat äänestävät valituista ehdotuksista verkkolomakkeen kautta 1.–15.11.2024 välisenä aikana.

Voittavat ideat julkistetaan joulukuussa 2024.

2025: Ehdotukset toteutetaan.

 

VERKKOLOMAKE LÖYTYY TÄÄLTÄ

 

Jos sinulla on kysyttävää osallistuvasta budjetoinnista, voit ottaa yhteyttä talous- ja hallintopäällikkö Petra Palmroosiin: petra.palmroos(a)parainen.fi / puh. 040 839 7170


Kuusi ideaa, jotka saivat eniten ääniä vuonna 2023 ja toteutetaan:

1. Kiireelliset toimenpiteet Paraisten koirapuiston suhteen

2. Maisemalaavu Vepon näköalapaikalle

3. Frisbeegolf Korppoon Verkanin alueelle

4. Defibrillaattorit lauttarannoille

5. Kunnostetaan Houtskarin kylän nimikyltit

6. Munkvikenin uimaranta (penkit ja roska-astia)
 

Osallistuvan budjetoinnin äänestysvaihe päättyi 23.4.2023. Ideoista äänesti yhteensä 970 kuntalaista. Paraisten kaupunki oli oikein tyytyväinen äänestäneiden kuntalaisten lukumäärään.

Eikö juuri sinun ehdotuksesi ollut mukana? Syynä saattoi olla muun muassa se, että sitä ei voida toteuttaa kaupungin maa-alueella, idea ei ehdi toteutua vuonna 2023, se ei mahdu budjettiin, se on mukana jo olemassa olevissa suunnitelmissa muutaman seuraavan vuoden aikana tai että toteutukselle on teknisiä esteitä.

Olemme panneet merkille kaikki erinomaiset ideat ja vaikka sinun ideasi ei olisikaan listalla, voimme ottaa sen huomioon myös osallistuvan budjetoinnin ulkopuolisissa toimissa. Välitämme ideoita myös kaupungin yksiköille tulevia kehityshankkeita varten.