Luontopolut ja retkeilyreitit

Luontopolut ja retkeilyreitit

Jokamiehenoikeus tarjoaa sinulle tilaisuuden liikkua luonnossa, mutta se tuo myös vastuuta. Kunnioitathan luontoa, eläimiä ja maanomistajia. Pysy merkityllä polulla ja muista, että avotulen tekeminen on kielletty ilman maanomistajan lupaa. Pidä koira kytkettynä ja tuo roskat mukanasi pois luonnosta. Reitit ovat eri vaikeusasteisia, mutta myös helpoimmilla reiteillä on hyvä pukeutua mukaviin vaatteisiin ja tukeviin jalkineisiin. Ota vesipullo mukaan, tai jopa kokonainen eväskori, niin voit hyvällä ajalla nauttia kauniista ympäristöstä. 

Paraisilla on luontopolkuja ja yksi merkitty vaellusreitti, jotka osaltaan tarjoavat rentoutusta ja luontotietoutta. Löydät useimmat luontopoluistamme ja vaellusreiteistä myös opaskartastamme, kohdasta palvelut.


Sattmarkin vaellusreitti, Parainen

Alkaa Sattmarkin kahvituvalta, missä voit tutustua opaskarttaan. Pisin reitti 11 km, mutta voit vaeltaa lyhyempiäkin reittejä. Kartta


Lenholman luonnonsuojelualueen luontopolku, Parainen

Luontopolku, infotaulu, grillikatos, lintutorni ja kuivakäymälä Mattholminfladan äärellä kauniilla luonnonsuojelualueella, jossa tavattu ainakin 29 uhanalaista lajia. 9 km Paraisten keskustasta saaristotietä Nauvoon päin. Koirien ja muiden lemmikkieläinten tuominen alueelle on kiellettyä. Kartta


Munkvikenin luontopolku, Parainen

Noin 2 km pitkä keskustassa sijaitseva luontopolku, jonka varrella noin 17 "rastia". Aloita Tennbyn ostoskeskuksen parkkipaikalta tai Munkvikin uimarannalta. Kävelyetäisyydellä esim. Kalkholmin vierasvenesatamasta. Kartta


Lemlahden kartanon luontopolut, Parainen

Mustikkapolku 2,8 km Kartta
Mustikkapolun lähtöosoite on Brattnäsintie 73 ( 730 metriä Lemlahden Kartanotiehaarasta Brattnäsiin päin)

Mustikkapolku on merkitty sinisillä leimoilla ja nuolilla. Maasto on vaihteleva aina avarista kallioetapeista suoalueisiin.

Reitin varrella oleva metsä on keskiikäistä havupuustoa missä viljavuus näkyy kasvilajin maavalinnassa. Heikoilla mailla kasvaa mäntyä ja viljavilla kuusta. Näillä metsillä on suurta taloudellista arvoa.

Luotopolun varrella on myös kitu- ja joutomaata joita on jätetty luonnon armoille. Alueelta löytyy yli satavuotiaita mäntyjä ja nuorta taimikkoa. Nämä alueet jäävät jatkossakin luonnonmetsiksi. 

Puolukkapolku 1,3 km Kartta
Puolukkapolun lähtöosoite on Fallintie 120 ( Falletin lätee Lemlahden kartanosta vasempaan 1,2 km missä nuoli osoittaa vasempaan 200 m)

Maasto puolukkapolun varrella on karumpi kuin mustikkapolun varrella. Polku varrella on enimmäkseen kuivaa kangasmaastoa ja korkeus vaihtelee melkoisesti. Metsätyyppi on kanerva- ja puolukkatyyppiä. Kyseinen metsätyyppi on yleisin sisäsaaristossa.

Reitti on merkitty puunrunkoihin punaisilla leimoilla  Näköalapaikasta, joka sijaitsee reitin puolivälissä, näkyy mitä kaunein saaristomaisema missä Peimarin ulappa kimmeltää taustalla.

Polkuja ylläpitää Pargas rotaryklubb.


Nauvon luontopolut ja vaellusreitit

Jatulintarha Finby & Nauvon kirkonkylä
Mittilandsvägen
Vargberget Mattnäs
Westerholminpolku


Luotopolku Korppoossa

Biosfääripolku Kartta
Biosfääripolku on 1,8 km pitkä reitti vaihtelevan luonnon halki; havumetsää, pieni pähkinälehto kallion yli ja teitä pitkin Korppoon koulukeskuksen tuntumassa ja Verkanin vierassatamassa.