Murupolku

Ulkosaaristo

Tervetuloa Ulkosaaristoon!

Jurmo

Ulkosaaristo on saaristokaupunkimme kuudes ja samalla erikoisin kunta-alue: pienistä kallioluodoista ja suuremmista asutuista saarista koostuva karu ja samalla rehevä alue.

Ulkosaaristossa on ollut asutusta jo 4000 vuoden ajan, myöhäisestä kivikaudesta lähtien. Runsaat luonnonantimet houkuttivat ensimmäisiä asukkaita; meri tarjosi kalaa ja hylkeitä ja merilinnuista saatiin ravintoa ja untuvia. Karjatalouden ja maanviljelyksen lisäksi saaristolaiset harjoittivat kauppaa, käsitöitä ja merenkulkua. Viikinkien retket itään kulkivat ulkosaariston poikki ja myöhemmin samoilla reiteillä purjehtivat hansakauppiaat.

Nykyään ulkosaaristoa asuttavat vakituisten asukkaiden ohella niin vapaa-ajanasukkaat kuin matkailijat, ympäri vuoden. Matkailu on yksi tärkeimmistä elinkeinoista ja mm. vierasvenesatamia ja -laitureita rakennetaan ja kehitetään jatkuvasti.

Ulkosaaristo on osa Saaristomeren kansallispuistoa ja Saaristomeren biosfäärialuetta. Ilmasto on leutoa ja ulkosaaristo onkin Suomen aurinkoisinta seutua: Utö on jaksolla touko-elokuu keskimäärin Suomen aurinkoisin paikka!