Vapaa-ajanasukkaat

Vapaa-ajanasukkaat / Osavuosiasukkaat

 

Parainen on Suomen suurimpia mökkikuntia 8 904 vapaa-ajanasunnollaan (Tilastokeskus 2019).

Koska vapaa-ajanasukkaat ovat tärkeä sidosryhmä kaupungille, perustettiin Paraisille epävirallinen mökkiläistoimikunta, joka toimii tiedonvälitys- ja keskustelukanavana alueen osavuosiasukkaiden ja kaupungin välillä. 

Kaupungin edustajina toimikunnassa ovat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Gilla Granberg, kaupunginjohtaja Patrik Nygrén sekä tiedottaja Linda Baarman.

Kaupungin yhteyshenkilöna toimii Linda Baarman: linda.baarman(a)parainen.fi / 040 680 1851

Vapaa-ajan asukkaita edustavat: 

 • Iniö: Sinikka Leino (varaedustaja Juha Immonen) 
 • Houtskari: Päivi Kuntze (varaedustaja Johan Gräsbeck)
 • Korppoo: Jukka Vanhanen (varaedustaja Mikaela Ahlman) 
 • Nauvo:  Arne Lundkvist  (varaedustaja Sonja Lindblom-Suominen)  
 • Parainen: Ulla-Maija Kallio 
   

Paraisilla toimii kolme mökkiläisyhdistystä: 

 • Korppoo-Nauvo:
  Paraisten Osavuosiasukkaat ry - Pargas Delårsboende rf
  Yhteystiedot: Jukka Vanhanen, puh. 0400 740 181

  Yhdistys on perustettu 1998. Se kuuluu Vapaa-ajan Asukkaiden Liittoon (VAAL), joka on Suomen Omakotiliiton osa.  Jäsenet saavat Omakotilehden ja liiton muut jäsenedut.   Mökkiläisfoorumeita yhdistys järjesti kuntaliitokseen 2009 asti.  Siitä lähtien foorumit on hoidettu kaupungin mökkiläistoimikunnan toimesta kunnan eri osissa.  Foorumeissa käsitellään kulloinkin ajankohtaisia vapaa-ajan asukkaita koskevia aiheita.
   
 • Iniö:
  Iniön Osavuosiasukkaat ry / Iniö deltidsboende rf
  Yhteystiedot: info(at)inionet.fi, www.inionet.fi

  Yhdistys on juhlistanut 30-vuotista taivaltaan kesällä 2019. Jäsenmäärä on noin 300. Hallitus työskentelee vuosikokousten hyväksymien toimintasuunnitelmien mukaan ja informoi jäseniä vuosittaisella lehdellä ja yhdellä tai kahdella jäsenkirjeellä. Yhdistyksellä on kotisivu internetissä.
   
 • Houtskari:
  Houtskarin yhteistyövaltuuskunta / Samarbetsdelegationen i Houtskär

  Houtskarin yhteistyökomissio (nykyisin yhteistyövaltuuskunta) on toiminut vuodesta 2003 lähtien. Kesäisin yhdistys järjestää ns. yhteistyöparlamentin. Parlamentissa jaettavan yleisen tiedottamisen ja muun ohjelman lisäksi valitaan yhteistyötoimikunta seuraavaksi vuodeksi. Siihen kuuluu viisi vakituista asukasta ja viisi osavuosiasukasta. Toimikunnan alaisena toimii ns. ympäristötyöryhmä, joka on kesäisin järjestänyt ympäristöpäivän erilaisine teemoineen. Ympäristötyöryhmä koordinoi myös EU-rahoitteista Pro Hålaxviken -projektia.

 

Miten toimin, jotta voisin asettua asumaan mansikkapaikkaani? Katso video ja ohjeet!