Murupolku

Rakennusvalvonnan ajankohtaiset asiat

Rakennusvalvonnan ajankohtaiset asiat

 

6.5.2024 Tiedote
Rakennus- ja huoneistoprojekti laajenee Nauvoon, Korppooseen, Houtskariin ja Iniöön
 

1.10.2021 Tiedote
Paraisten kaupungin rakennus- ja huoneistorekisterin
perusparannusprojekti vuosille 2021-2023

 
Yleistä
Paraisten kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta on 11.11.2020 päättänyt aloittaa rakennus- ja huoneistorekisterin perusparannus- ja päivitystyön. Rakennus- ja huoneistorekisterin ylläpitäminen kuuluu kunnan perustehtäviin. Tavoitteena on lisäksi kiinteistön omistajien tasavertainen kohteleminen. 
Projektin tarkoituksena on yhdistää, vertailla ja korjata eri rekistereissä olevien rakennusten tietoja (Digi- ja väestötietoviraston rekisteri (DVV), verohallinnon rekisteri, kaupungin rakennus- ja huoneistorekisteri). 
Tietojen päivittämisessä vertaillaan rekistereitä, pohjakarttaa ja ilmakuvia, rakennusvalvonnan lupa-arkistoa sekä tehdään maastossa rakennusten kartoituksia. 

Mitä projektissa tehdään?
Vanhat rakennukset, jotka eivät ikänsä tai kunnan vanhan rakennusjärjestyksen mukaisesti ole tarvinneet lupaa ja puuttuvat rekisteristä, voidaan siirtää rakennus- ja huoneistorekisteriin. Kiinteistön omistaja voi ilmoittaa rakennukset rekisteriin täyttämällä RH1-lomakkeen sekä lähettämällä valokuvan ja sijaintipiirroksen rakennuksesta. Karttapalvelua voi käyttää apuna sijaintipiirroksen laadinnassa. 
Tiedot lähetetään kiinteistötiedot s-postiin: kiinteistotiedot@parainen.fi. 
Rakennuksia siirretään rekisteriin myös maastokäyntien tai ilmakuvatietojen perusteella. 

Mahdolliset luvattomat rakennukset ja laajennukset sekä käyttötarkoituksen muutokset huomioidaan selvityksessä ja kiinteistön omistajilla on mahdollista hakea luvattomille rakennuksille lupa. Mikäli kiinteistön omistaja hakee lupaa oma-aloitteisesti ja siitä ei aiheudu ylimääräistä työtä kaupungin rakennusvalvonnalle, lupamaksua ei peritä korotettuna. 
 

Kiinteistön omistajana toimi näin:

1.    Tarkista kiinteistöveroilmoituksesta, että siinä olevat tiedot vastaavat todellisuutta. (Huomioi, että toimit verohallinnon ohjeiden mukaisesti, Vero.fi)
2.    Tarkista, että rakennuksille (yli 7m²) on voimassa oleva rakennusvalvonnan myöntämä lupa tai tehty ilmoitus. 
Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistönsä asiakirjojen säilyttämisestä. Jos haluat, että tietoja etsitään kaupungin arkistosta, voit tilata haun ilmoittamalla rakennusvalvontaan kiinteistötunnuksen ja rakentajan tiedot. Kaupungin arkistohakupalvelu on maksullista. 

Arkistopalvelupyyntö tehdään tunnistautumalla suomi.fi palveluun
-    Valitse Suomi.fi
-    Tunnistaudu palveluun mobiilivarmenteella, pankkitunnuksilla tai varmennekortilla
-    Valitse viestin vastaanottajaksi valikosta Paraisten kaupunki
-    Valitse Vastaanottajan palvelu tai asia -valikosta Rakennusvalvonta
-    Anna viestin aihe, viesti ja liitä mahdolliset liitetiedostot
-    Lähetä viesti
-    Laskutusta varten viestiin tarvitaan tilaajan nimi, osoite ja henkilötunnus.
Mikäli havaitset lupatiedoissa olevan puutteita, voit tehdä lupahakemuksen ePermit -palvelussa. Tarkemmat ohjeet luvan hakemiseen löytyvät kaupungin kotisivuilta. 

Lisätietoja ja neuvoja saat rakennusvalvonnan asiakaspalvelun sähköpostista rakennusvalvonta@parainen.fi tai
puh. 040 488 6080 ma-to klo 9 - 15 ja pe 9-14.

Voit pyytää kiinteistösi rakennus- ja huoneistorekisterissä olevan nykytilanteen tiedot
sähköpostitse: kiinteistotiedot@parainen.fi.
 


26.04.2024

Kesätiedote

Rakennusvalvonta on toiminnassa koko kesän. Katselmukset on hyvä varata hyvissä ajoin, niihin voi olla hiukan tavallista pidempi jonotusaika. Lupapäätöksiin voi myös tulla hiukan pidempi käsittelyaika. Henkilökunta tavattavissa ainoastaan ajanvarauksella.

Ajan voi varata nettiajanvarausohjelman kautta, asiakaspalvelunumerosta 0404886080 tai sähköpostilla.

Lupiin vaadittavia karttapaketteja ei tehdä heinäkuun aikana, joten ne on hyvä tilata hyvissä ajoin. Muutoin karttapaketin tilausaika on keskimäärin kaksi viikkoa.

Mittauspalvelut eivät suorita rakennuspaikan merkitsemiä tai katselmuksia 08-28.07.2024.

Ympäristönsuojelu palvelee kesäaikaan ajanvarauksella, ensisijaisesti sähköpostitse ymparistovalvonta@parainen.fi  ja puhelimella varmimmin arkisin klo 9-12.. 
Ympäristövahinkotilanteissa ota yhteys yleiseen hätänumeroon 112.

Arkistohakuja ei kesäisin yleensä ehditä tekemään, joten niihinkin on hyvä varata riittävästi aikaa ennakkoon.

Aurinkoista kesää toivottaa!
Rakennusvalvonnan henkilökunta

 


 

24.04.2024

Tarkastusinsinööri, Paraisten kaupunki, Lupapalvelut, Rakennusvalvonta

Haettavana tarkastusinsinöörin virka

Rakennus- ja ympäristölautakunta julistaa haettavaksi Tarkastusinsinöörin viran kaupungin Lupapalveluiden rakennusvalvontaan. Toimipisteenä on Korppoon Saaristotoimisto.

Kaupungin rakennusvalvonnassa käsitellään ja valmistellaan kaikki rakentamiseen vaadittavat luvat. Työtehtäviin sisältyy muun muassa rakennuslupien valmistelua, toimenpidelupien ja ilmoitusten käsittelemistä ja katselmusten suorittamista. Lisäksi tarkastusinsinööri ottaa vastaan erityissuunnitelmia sekä työnjohtajahakemuksia. Rakennetun ympäristön ja luvattoman rakentamisen valvonta kuuluu myös työtehtäviin. Asiakaspalvelu puhelimitse, sähköpostilla ja rakennuspaikoilla kuuluvat myös perustehtäviin.

Toivomme, että hakija tuntee maankäyttö- ja rakennuslain, on tutustunut uuteen rakentamislakiin ja että hakijalla on kokemusta rakennustyön valvomisesta, suunnittelusta tai rakennusvalvontatyöstä. Tarkastusinsinöörillä tulee olla tehtävään soveltuva rakennusalan alempi korkeakoulututkinto. Virassa vaaditaan ruotsin ja suomen kielen hyvää kielitaitoa. Englannin kielen kielitaito on eduksi.

Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää paineensietokykyä, joustavuutta sekä erilaisten kokonaisuuksien hallintaa.

Oman auton käyttömahdollisuutta edellytetään ja alueen tuntemus on eduksi.

Palkka määräytyy TS-sopimuksen (Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus) mukaisesti. Tehtäväkohtainen palkka on 3362,40 /kk.

Virassa sovelletaan neljän kuukauden koeaikaa.

Lisätiedot:

Johtava rakennustarkastaja Sanna Simonen, puhelimitse 050 596 2642, rakennustarkastaja Joakim Nyström puh. 0400929044, sähköpostitse etunimi.sukunimi@parainen.fi

Hakuaika päättyy 8.5.2024 kl 16.00

Hakemukset opinto- ja työtodistuksineen tulee toimittaa osoitteeseen Paraisten kaupunki, Rakennusvalvonta, Rantatie 28, 21600 Parainen tai sähköpostiosoitteeseen  sanna.simonen@parainen.fi  Hakemusten on oltava perillä hakuajan päättymiseen mennessä.

 


 

09.04.2024
Lupapalvelut ovat perjantaina 12.04.2024 kiinni. 

 


14.02.2024

Ennakkotietoa!
Info- ja keskustelutilaisuus kaikille kiinnostuneille!
”Uusi rakentamislaki ja mitä se tarkoittaa kunnalle”
Luennoitsijana varatuomari Lauri Jääskeläinen

Tiistaina 16.4. klo 13–16 Paraisten kaupungintalossa, Rantatie 28, valtuustosali Komentosilta

Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025 ja se tarkoittaa muutoksia koko rakentamiskentälle. Päävastuullisen toteuttajan vastuita on täsmennetty, lupakynnyksen rajoja muutettu, lupamuotoja muutettu, korjausrakentamisen määräyksiä täsmennetty ja muutoksia tulee myös digitalisuuteen ja rakennuksien vähähiilisyyteen. Myös kaupungin rakennusjärjestys sekä hallintosääntö tulevat tarvitsemaan päivityksen lakimuutoksen vuoksi.
Info- ja keskustelutilaisuus on tarkoitettu kaikille alalla toimiville ammattilaisille, luottamusmiehille, viranhaltijoille sekä asiasta kiinnostuneille. Lakimuutos koskee kaikkia kiinteistönomistajia. 
 

Ilmoita itseäsi tilaisuuteen TÄSTÄ , viim. pe 12.04.2024.

Etäosallistumismahdollisuus.

 


05.02.2024

Teknisiä ongelmia E-permitissä

 

Luvan jättäminen ePermit-ohjelmassa ei tällä hetkellä onnistu!

Pahoittelemme ongelmaa, ohjelmistotoimittajat selvittävät asiaa ja todennäköisesti ongelma on korjaantunut torstaihin 8.2.2024 mennessä.

 


04.12.2023
Joulu-info


Rakennusvalvonnan toimistot ovat kiinni 23.12.2023-01.01.2024 välisenä aikana.
Viimeinen päätöspäivä 18.12.2023. 
Kiireellisessä asioissa voi jättää soittopyynnön rakennusvalvonnan s-postiin.
Rauhallista Joulun aikaa ja Onnellista Uutta Vuotta 2024!

Toivottaa
Rakennusvalvonta


2.11.2023

Tervetuloa vastaamaan Paraisten kaupungin rakennusvalvonnan asiakastyytyväisyyskyselyyn.

Tervetuloa vastaamaan Paraisten kaupungin rakennusvalvonnan asiakastyytyväisyyskyselyyn. Kysely on suunnattu ammattilaisrakennuttajille, suunnittelijoille, työnjohtajille, kiinteistönvälittäjille ja kiinteistöomistajille, joilla on ollut rakennusvalvonnan kanssa asiointia. Kyselyyn vastaaminen vie vain muutaman minuutin ja halutessasi voit jättää yhteystiedot yhteydenottoa varten, muutoin vastaaminen on anonyymiä. 

Pääset tästä vastamaan -> ASIAKASTYYTYVÄISYYSLOMAKE 

Kyselyyn voi vastata 30.11.2023 asti.

Kiitos, kun autat meitä kehittymään!

 

27.10.2023

 

LUPAPALVELUT , Rakennusvalvonta ja Ympäristönsuojelu järjestävät
INFO – JA KESKUSTELUTILAISUUDEN

 

Liity tietokoneella, mobiilisovelluksella tai kokoustilan laitteella

Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

 

Ilmoita itsesi tilaisuuteen TÄSTÄ.

 

29.05.2023
Kesätiedote


Rakennusvalvonta on toiminnassa koko kesän. Katselmukset on hyvä varata hyvissä ajoin, niihin voi olla hiukan tavallista pidempi jonotusaika. Lupapäätöksiin voi myös tulla hiukan pidempi käsittelyaika.

Henkilökunta tavattavissa ainoastaan ajanvarauksella.
Ajan voi varata nettiajanvarausohjelman kautta, asiakaspalvelunumerosta 0404886080 tai sähköpostilla.

Lupiin vaadittavia karttapaketteja ei tehdä heinäkuun aikana, joten ne on hyvä tilata hyvissä ajoin. Muutoin karttapaketin tilausaika on keskimäärin kaksi viikkoa. 

Mittauspalvelut eivät suorita rakennuspaikan merkitsemiä tai katselmuksia 03-23.07.2023.

Arkistohakuja ei kesäisin yleensä ehditä tekemään, joten niihinkin on hyvä varata riittävästi aikaa ennakkoon. Arkistohaun keskimääräinen tilausaika on 2-6 viikkoa riippuen laajuudesta.

Rakennuslupien keskimääräinen käsittelyaika on 4-6 viikkoa ja toimenpidelupien 3-5 viikkoa

Aurinkoista kesää toivottaa!
Rakennusvalvonnan henkilökunta


07.12.2022
Joulu-info


Rakennusvalvonnan toimistot ovat kiinni 27 - 30.12.2022 välisenä aikana.
Viimeinen päätöspäivä 19.12.2022. 
Kiirellisessä asioissa voi jättää soittopyynnön rakennusvalvonnan s-postiin.
Rauhallista Joulun aikaa ja Onnellista Uutta Vuotta 2023!
Toivottaa
Rakennusvalvonta


18.10.2022

RAKENNUSVALVONTA JÄRJESTÄÄ
INFO – JA KESKUSTELUTILAISUUDEN
Suunnittelijoille sekä muille rakentamisesta  kiinnostuneille
Ti 15.11.022 Klo 12-18 Paristen kaupungintalo, Valtuustosali

Klo 12 - 14 Toimivat ja turvalliset rakenneratkaisut muuttuvassa 
ympäristössämme (ilmastossamme) Sauli Paloniitty, Paloniitty Oy

Yläpohjat ja vesikatot (tuuletusta on minimoitava)
Ulkoseinät (rakenteet on saatava lämpimälle puolelle)
Alapohjat (kylmät ryömintätilat on riskirakenteita)
Märkätilat (märkätiloissa tulisi käyttää vettä imemättömiä tuotteita 
ja riittäviä höyrynsulkuja)
Hyvän ilmanvaihdon toteutus energiatehokkaasti

Klo 14 - 14.15 kahvitarjoilu

Klo 14.15 - 15.15 Rakennuksen perustaminen
Miten luet pohjatutkimusta, kairaus/koekuoppa, maalajit, 
Miten laadit perustusolosuhdeselvityksen, Mikaela Pappila, Ab Pappila
Design Oy
Selvityksen merkitys osana rakennuslupahakemusta, Joakim Nyström ja
Markus Östman

Klo 15.15 - 16 Ajankohtaista
Ajankohtaista kaavoituksesta, Heidi Saaristo-Lewin ja Pasi Hyvärilä
Ajankohtaista karttapalvelusta, Frida Ringwall
Ympäristö- ja Ilmasto-ohjelma, Petri Huovila
Ajankohtaista MRL lakiuudistuksesta, Kenneth Koskinen
Uutta
Sähköinen arkisto
Ohjeet: Majoitustilan perustaminen ja puunkaataminen
Rakennus- ja huoneistorekisterin perusparannusprojektin 
tilannekatsaus, Sanna Simonen

Klo 16 - 18 KESKUSTELUTILAISUUS
Puurotarjoilu

ILMOITTAUMISET
11.11.2022 mennessä rakennusvalvonnan s-postiin

Etäosallistumismahdollisuus


23.03.2022

Majoitushuoneiston perustamiseen

Majoitushuoneiston perustamiseen- ohje

Tämä ohje on tarkoitettu majoitustilojen suunnitteluun. Ohjetta voi soveltaa sekä uuden toiminnan suunnitteluun, että jo olemassa olevien huoneistojen muutoksiin. Ohjetta voivat käyttää toiminnanharjoittajat, tilojen suunnittelijat ja rakentajat.

Rakennusvalvontaviranomainen valvoo rakennuksen rakennusluvan mukaista käyttöä ja vahvistaa kokoontumistilassa samanaikaisesti sallittujen henkilöiden enimmäismäärän. Majoitusrakennuksen käyttöön tarkoitettu kiinteistö/tontti tulee olla siihen käyttöön tarkoitettu (kaavoitettu). Majoituskäyttöön tarkoitetun rakennuksen rakentamista ohjaavat monet eri säädökset. Rakennuksen tekniset vaatimukset ovat erilaisia kuin asuinrakennuksen tai vapaa-ajan asunnon rakentamisen määräykset.

Yksityiseen kotiin oman perheen lisäksi majoittuvat vieraat, eivät muuta rakennusta majoitusrakennukseksi. Kiinteistön omistaja vastaa rakennuksen turvallisuudesta ja terveellisyydestä tässäkin tapauksessa.

Pelastusviranomaisen tehtävänä on estää onnettomuuksien (erityisesti tulipalot) syntyminen ennalta. Pelastustoimi tekee yhteistyötä onnettomuuksien ehkäisemiseksi muiden viranomaisten, alueen yhteisöjen ja asukkaiden kanssa.

Terveydensuojeluviranomainen valvoo Majoitus- ja ravitsemustoiminnasta annetun lain soveltamisalaan kuuluvia toimintoja, joita ovat hotellit, hostellit, motellit, asuntohotellit, maatilamatkailu, retkeilymajat, täysihoitolat, lomakeskukset, aamiaismajoitus, loma-asuntojen ammattimainen tarjoaminen, leirintäalueet, asuntolat, yömajat, vastaanottokeskukset ja muu ammattimainen majoitustoiminta.

Terveydensuojelulain ilmoituksenvaraisuuden piiriin luetaan kuuluvaksi myös julkinen majoitushuoneisto, jonka toiminnassa ei tavoitella taloudellista hyötyä, esim. hyväntekeväisyystoimintaan liittyvä yömaja. Suunnittelussa tulee huomioida toiminnan luonne ja laajuus.


18.02.2022

Lupa-asiakirjojen julkaiseminen on aloitettu lupapisteestä ePermitiin.

Tulet saamaan sähköpostin, kun sinun lupasi on julkaistu asiointiohjelmaan. Viestissä on ohje miten saat luvan näkyville. 


Ohje julkaistun luvan näyttämiseen ePermit-asiointipalvelussa
1.    Kirjaudu palveluun. 
Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, Siirry kohtaan Luo uusi käyttäjätunnus.
2.    Klikkaa Näytä kaikki -painiketta, saat esille kaikki luvat, joissa olet osallisena
3.    Tunnistaudu vahvasti pankkitunnuksilla
4.    Jos vastuuhenkilöitä (esimerkiksi vastaava työnjohtaja) on tarpeen lisätä. Lisää vastuuhenkilöt vastuuhenkilöt-välilehdellä. 
Täytä vastuuhenkilön nimi ja sähköpostiosoite ja tallenna. Vastuuhenkilön tulee täyttää lisäksi osoite, henkilötunnus, puhelinnumero. Valitse Sähköinen vastuuhenkilön vahvistaminen ja lähetä vahvistuspyyntö. 
Asianomaiselle vastuuhenkilölle tulee sähköpostiinsa tieto, että hänet on lisätty hankkeelle ja tämän jälkeen hänen tulee vahvistaa viestin linkin kautta osallistumisensa hankkeeseen kyseisessä roolissa (korvaa vastuuhenkilön ilmoittautumisen paperilomakkeella)
5.    Lisää tarvittavat erityissuunnitelmat erityissuunnitelmat-välilehdelle pdf-muodossa.  
Liitteet nimetään Esim RAK perustusleikkaus 1, RAK perustusleikkaus 2, joka liitteellä tulee olla oma nimi. Voit lisätä nimeen myös pysyvän rakennustunnuksen.
Nimeämistä ei tehdä kuvauskenttään. Kuvauskenttään kuvataan liitteen sisältö.
HUOM! Lupapisteeseen jo lisätyt erityissuunnitelmat näkyvät nyt päätös välilehdellä.
6.    Tarkastusasiakirjat, jotka vastaavat työnjohtajat täyttävät, löytyvät välilehdeltä Tarkastukset. Suosittelemme käyttämään tätä välilehteä paperisten lomakkeiden sijaan.

Muista valita ensimmäisellä kerralla kaikki rakennushankkeessa tarvittavat tarkastusasiakirjapohjat! 
Tarkastusasiakirjassa voit lisätä myös tarkastukseen liittyviä dokumentteja asiakirjaan esim. valokuvan.
7.    Anna tarvittaessa käyttöoikeuksia muille henkilöille. Käyttöoikeudet (luku- tai muokkausoikeus) annetaan käyttäjätunnuksen perusteella. 
Muista kysyä asiantuntijan käyttäjätunnus ennen kuin annat hänelle luku- tai muokkausoikeuden!


14.01.2022

Lupapiste poistuu käytöstä!

Tiedostojen tai suunnitelmien lisääminen ei ole mahdollista enää 15.2.2022 jälkeen.
Olevat tiedostot siirretään rakennusvalvonnan taustajärjestelmään. Mikäli hanke on keskeneräinen, voi sen käsittelemistä jatkaa ePermit-ohjelmassa. Hanke julkaistaan hakijan tai suunnittelijan pyynnöstä uuteen ohjelmaan. Linkki ohjelmaan ePermit
ja ohjeet löytyvät ohjelmasta tai kotisivuilta Hakemuksen laatiminen.

Uusi sähköinen asiointipalveluohjelma avattu!

Ohjelmaan pääset linkistä ePermit.

Tervetuloa ohjelman käyttökoulutukseen keskiviikkona 24.11.2021 klo.8-11 kaupungintalon valtuustosaliin tai Teams-kokoukseen. 

Koulutus on suunnattu alan ammattilaisille, mutta kaikki ovat tervetulleita osallistumaan. Koulutus on kaksikielinen ja rakennusvalvonnan henkilökunta on paikalla.

Ohjelma:
Aamukahvi klo 8.00, kokoukseen kirjautuminen. 
Koulutus klo 8.30–11.00

lmoittauduthan koulutukseen  22.11.2021 mennessä riittävän kahvin turvaamiseksi.

Lupapisteessä ei voi enää hakea uusia lupia 1.11.2021 jälkeen.

Laitathan keskeneräiset hankkeet vireille jättämällä lupahakemus ennen tuota päivämäärää tai voit siirtää ne uuteen ohjelmaan.

Lupapisteen kautta haettuihin rakennuslupiin tehdään päätöksiä 17.12.2021 saakka. Tämän jälkeen kaikki luvat siirretään ePermit ohjelmaan.


1.10.2021 Tiedote
Paraisten kaupungin rakennus- ja huoneistorekisterin
perusparannusprojekti vuosille 2021-2023
 

Yleistä
Paraisten kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta on 11.11.2020 päättänyt aloittaa rakennus- ja huoneistorekisterin perusparannus- ja päivitystyön. Rakennus- ja huoneistorekisterin ylläpitäminen kuuluu kunnan perustehtäviin. Tavoitteena on lisäksi kiinteistön omistajien tasavertainen kohteleminen. 
Projektin tarkoituksena on yhdistää, vertailla ja korjata eri rekistereissä olevien rakennusten tietoja (Digi- ja väestörekisteri (DVV), verohallinnon rekisteri, kaupungin rakennus- ja huoneistorekisteri). 
Tietojen päivittämisessä vertaillaan rekistereitä, pohjakarttaa ja ilmakuvia, rakennusvalvonnan lupa-arkistoa sekä tehdään maastossa rakennusten kartoituksia. 

Mitä projektissa tehdään?
Vanhat rakennukset, jotka eivät ikänsä tai kunnan vanhan rakennusjärjestyksen mukaisesti ole tarvinneet lupaa ja puuttuvat rekisteristä, voidaan siirtää rakennus- ja huoneistorekisteriin. Kiinteistön omistaja voi ilmoittaa rakennukset rekisteriin täyttämällä RH1-lomakkeen sekä lähettämällä valokuvan ja sijaintipiirroksen rakennuksesta. Karttapalvelua voi käyttää apuna sijaintipiirroksen laadinnassa. Tiedot lähetetään kiinteistötiedot s-postiin. Rakennuksia siirretään rekisteriin myös maastokäyntien tai ilmakuvatietojen perusteella. 
Mahdolliset luvattomat rakennukset ja laajennukset sekä käyttötarkoituksen muutokset huomioidaan selvityksessä ja kiinteistön omistajilla on mahdollista hakea luvattomille rakennuksille lupa. Mikäli kiinteistön omistaja hakee lupaa oma-aloitteisesti ja siitä ei aiheudu ylimääräistä työtä kaupungin rakennusvalvonnalle, lupamaksua ei peritä korotettuna. 

Kiinteistön omistajana toimi näin:
1.    Tarkista kiinteistöveroilmoituksesta, että siinä olevat tiedot vastaavat todellisuutta. (Huomioi, että toimit verohallinnon ohjeiden mukaisesti, Vero.fi)

2.    Tarkista, että rakennuksille (yli 7m²) on voimassa oleva rakennusvalvonnan myöntämä lupa. 

Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistönsä asiakirjojen säilyttämisestä. Jos haluat, että tietoja etsitään kaupungin arkistosta, voit tilata haun ilmoittamalla rakennusvalvontaan kiinteistötunnuksen ja rakentajan tiedot. Kaupungin arkistohakupalvelu on maksullista. 
Arkistopalvelupyyntö tehdään tunnistautumalla suomi.fi palveluun
-    Valitse Suomi.fi
-    Tunnistaudu palveluun mobiilivarmenteella, pankkitunnuksilla tai varmennekortilla
-    Valitse viestin vastaanottajaksi valikosta Paraisten kaupunki
-    Valitse Vastaanottajan palvelu tai asia -valikosta Rakennusvalvonta
-    Anna viestin aihe, viesti ja liitä mahdolliset liitetiedostot
-    Lähetä viesti
-    Laskutusta varten viestiin tarvitaan tilaajan nimi, osoite ja henkilötunnus.

Mikäli havaitset lupatiedoissa olevan puutteita, voit tehdä lupahakemuksen Lupapiste.fi -palvelussa. Tarkemmat ohjeet luvan hakemiseen löytyvät kaupungin kotisivuilta. Lisätietoja ja neuvoja saat rakennusvalvonnan asiakaspalvelun s-postista tai
puh. 040-488 6080 ma-to klo 9 - 15 ja pe 9-14.

Voit pyytää kiinteistösi rakennus- ja huoneistorekisterissä olevan nykytilanteen tiedot
s-postitse.