Sisältöjulkaisija

null Tärkeää tietoa Varhasta
01.12.2022

Oletko varsinaissuomalainen? Varsinais-Suomen hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluistasi tammikuusta 2023 lähtien.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuodenvaihteessa Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Mitä muutos tarkoittaa varsinaissuomalaisille?

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (lyhyemmin kutsuttuna Varha) aloittaa toimintansa 1.1.2023. Silloin sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät kuntien ja kuntayhtymien vastuulta hyvinvointialueelle. Uudistuksen tarkoituksena on yhdenmukaistaa ja parantaa varsinaissuomalaisten peruspalvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta.

 

Varsinais-Suomen hyvinvointialue vastaa tammikuusta 2023 lähtien seuraavista palveluista:

Perusterveydenhuolto, esim. terveysasemien toiminta ja niiden vuodeosastot

Erikoissairaanhoito, esim. Tyksin sairaalat

Ensihoito ja päivystys, kuten ambulanssit ja Tyks Akuutti

Palo- ja pelastustoimi

Suun terveydenhuolto

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Äitiys- ja lastenneuvolat

Sosiaalityö, mm. aikuissosiaalityö ja lastensuojelu

Vammaispalvelut

Ikääntyneiden asumispalvelut ja kotihoito

Kuntoutuspalvelut, esim. fysioterapia ja muut terapiat

Jatkat asiointia tutussa asiointipaikassasi tuttujen ammattilaisten kanssa

 

Vuodenvaihteessa 2023 varsinaissuomalaisten sote-palvelut jatkuvat pääasiassa samalla tavalla kuin aiemminkin. Terveysasemat, neuvolat, hammashoitolat, kotihoitoalueet jne. pysyvät samoina, eikä palveluihin tule alkuvuonna muutoksia. Myös kaikki tutut asiointinumerot säilyvät samoina eli jokainen sote-palveluiden asiakas jatkaa asiointia omassa kunnassa sijaitsevassa tutussa asiointipaikassa tuttujen sote-ammattilaisten kanssa.

 

Ainoa muutos asiointinumeroihin vuodenvaihteessa on se, että kuntien vaihteet eivät enää jatkossa ohjaa suoraan sote-palveluiden numeroihin. Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle on tulossa uudet puhelinvaihteet:

Turkulaisten sote-palveluiden vaihde, p. 02 266 0000

Muiden kuntien sote-palveluiden vaihde, p. 02 772 3111

Tyks sairaalapalveluiden vaihde, p. 02 313 0000

Pelastuslaitoksen vaihde, p. 02 263 3111

 

Palvelutiedot ja ajankohtaiset hyvinvointialueen asiat löytyvät osoitteesta varha.fi

Hyvinvointialueen verkkopalvelu (www.varha.fi) avautuu joulukuun puolivälissä. Sivusto on alkuvaiheessa vielä hyvin suppea, mutta sivusto ja sieltä löytyvät palvelutiedot täydentyvät koko ajan. Jatkossa sivustolta löytyvät koottuna kaikki hyvinvointialueen palvelut sekä ajankohtaiset uutiset palveluihin liittyen. Joulukuussa avautuvat myös hyvinvointialueen somekanavat Facebook ja Twitter.