Byar i Iniö -info

Byar i Iniö -info

 

JUMO, PORTEN TILL INIÖ

Jumo kan med gott samvete kallas för porten till Iniö. Från Kannvik i norra Jumo trafikerar M/S Aura till fastlandet och M/S Satava till Iniös yttre holmar. I Kannvik ligger även Iniös officiella badplats. I södra ändan av Jumo, cirka fyra kilometer längs med Iniövägen, trafikerar vajerfärjan M/S Vikare till huvudön Iniö där kyrkbyn ligger med all service. 

Jumo har vackra vyer och landskap, allt från lummiga hassellundar till vindpinade tallar på släta berg. Ängar och odlade åkrar ramar in både Iniövägen och den rödgrusiga byvägen som ringlar sig in till den gamla fiskarbyn. Gårdarna med sina trähus och bystrandens båthus ger beskådaren en glimt av unik skärgårdsmiljö.

På midsommarafton samlas både bybor och deltidsboende vid bystranden för att tillsammans pryda och resa midsommarstången.  Den står som ett ståtligt landmärke och som symbol på vad talko-anda kan åstadkomma. Bredvid midsommarstången finns danslavan och ett litet museum. Dit har det aktiva byalaget samlat en bit av byns historia. Byalaget ordnar evenemang med olika teman under året, bland annat Jumo-dagen. I bystranden bland de släta klipporna, finns även två bryggor som bjuder in till ett dopp i det klara vattnet.

I Jumo bor för tillfället 50 personer. På sommaren mångdubblas invånarantalet då deltidsboende flyttar till sina stugor. På Jumo finns hemtrevliga och mysiga bed & breakfast, som sommartid vänligt och glatt välkomnar sina gäster. I Cafe Alppila kan Du över en kopp kaffe få höra mera om byns vardag och leverne.

 

 

 

Keistiö midsommarstång


BASFAKTA OM KEISTIÖ

sammanställt av Keistiö byalags studiecirkel i januari 2017

 

Keistiö omnämns åtminstone så tidigt som år 1540 i Gustav Vasas jordebok, d.v.s. skattelängd. Då fanns det sju gårdar i byn, nu räknar man med sex hemman : Braskas, Brusis, Håkans, Klemets, Knuts och Sutars.

Keistiö är till formen en hopby, och storskifte förrättades här år 1875. Keistiö är den till ytan största av alla byar i Iniö, ytan är ca 1011 ha. I byn finns ca 3,9km allmän väg som är farbar med bil. År 2012 fick vägarna i Keistiö officiella namnskyltar.

I Keistiö bor nu 32 personer med hemadress i byn. Av dem har 25 svenska och 7 finska som modersmål. I byn verkar ett byalag, ett jaktlag och ett fiskelag.

Dessutom finns ett stort antal fritidsstugor och många deltidsboende som aktivt deltar i byns sociala liv.

Service: Lolas Service som erbjuder måltidscatering samt Lolas Taxi. Stuguthyrning och gästhamn, med bl.a. bastu, dusch och tvättmaskin.  Avfallsstation. Ramp för sjösättning och uppdragning av småbåtar. Vägbelysning. Keistiö folkskola som samlingslokal. Vägförbindelse med landsvägsfärja från Dalen. Väntstuga och anslagstavla vid färjfästet.

Sevärdheter: Keistiö skolmuseum. Midsommarstången, vindmöllan och Keistiöpaviljongen på Midsommarberget. Tomtekullens jungfrudans. Insjön Friskon.

Evenemang: Midsommarstången kläds på midsommaraftonen. Keistiödagen lördag efter midsommar. Forneldsmarknad sista lördagen i augusti. Minst ett årligen återkommande musikjippo: allsång och/eller konsert.

 

 

 

BASFAKTA OM KOLKO

Kolko är kanske inget för en stressad ringvägsturist, däremot kan den natursköna ön vara en upplevelse för den som stannar en lite längre tid i skärgården. Där finns numera endast ett tiotal bofasta invånare, men sommargästerna är desto fler och ön har en rik historia.

Ute på Furuholm, i norra delen av ön, arbetade stenhuggare en bit in på 1900-talet med att hugga gatstenar till både Åbo, Reval (Tallinn) och Riga.

I byn, som är belägen längre söderut, finns sedan gammalt fyra hemman, Markus, Pellos, Mickels och Mårtis. Huvudbyggnaden vid Mårtis hemman är det äldsta huset på ön och det enda som klarade storbranden år 1861.

 Vid byhamnen, Norrbro finns midsommarstången som varje midsommarafton smyckas med blomsterkrans och lövgirlander. Av Österviken, den gamla fiskarhamnen, finns däremot inte mycket kvar.

Från Kolko by kan man se kyrkan i Norrby och avståndet mellan Kolko och Jumo är på sina ställen endast hundra meter.

 

 

Pargas stad, kommundel Iniö
 

Länkstig