Länkstig

Utskären

Välkommen till Utskären!

Jurmo

Utskären är det sjätte och tillika det mest säregna kommunområdet i vår skärgårdsstad: ett kargt, men samtidigt ett lummigt område som består av små kobbar och holmar och större bebodda öar. 

Utskären har varit bebodd redan i 4 000 år, allt sedan den sena stenåldern. Det var naturens rika håvor som lockade de första invånarna till utskären; havet gav fisk och sälar och havsfåglarna både föda och dun. Utöver djurskötsel och jordbruk bedrev skärgårdsborna handel, hantverk och sjöfart. Vikingarna färdades genom utskären på sina utfärder mot öst och senare seglade hansaköpmännen i samma farleder. 

Numera befolkas utskären vid sidan av de fast bosatta såväl av fritidsboende som av turister, året om. Turismen är en av de viktigaste näringarna i utskären och bland annat byggs och utvecklas det gästhamnar och -bryggor hela tiden. 

Utskären utgör en del av Skärgårdshavets nationalpark och Skärgårdshavets biosfärområde. Klimatet är milt och utskären är den region i Finland där solen skiner mest: Utö är i genomsnitt det soligaste stället i Finland under perioden maj-augusti!