Sisältöjulkaisija

null Terveydenhuolto tiedottaa
25.05.2021

Terveydenhuolto tiedottaa

 

13.10.2021

Koronaviruspositiivisten ja altistuneiden määrä on korkea Varsinais-Suomessa.

Sairaala- ja tehohoitopaikat ovat kovin kuormittuneet, samoin tartunnanjäljitys. Tehohoidetuista 90 % on ollut rokottamattomia.

Sairaanhoitopiiri kehoittaa kaikkia jotka eivät vielä ole rokottautuneet ottamaan rokote, voit edelleen varata ajan ensimmäiseen rokotuskertaan ja jos toinen annos on jäänyt ottamatta, sen voi vielä ottaa.

Kolmas rokoteannos tarjotaan voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille joilla kakkosrokotteesta on kulunut kaksi kuukautta;

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Kolmatta annosta suositellaan myös henkilöille jotka ovat saaneet rokotteen lyhyellä annosvälillä, alle 6 viikon väliajalla ja toisesta annoksesta on kulunut 6 kuukautta. Alle 30 vuotiaille miehille ei vielä suositella kolmatta annosta, poikkeuksena voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, joiden riski saada vakava koronavirustauti on merkittävästi suurempi kuin muilla saman ikäisillä.

Alle 30 vuotiaat miehet jotka saavat ensimmäisen tai toisen rokoteannoksen saavat Pfizer BionTechin rokotetta.

Ajan voit varata kaupungin verkkosivuilla www.pargas.fi/fi/sahkoiset-terveyspalvelut, tai soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon 02 4545222 arkisin klo 9 – 13.

Paraisten rokotusvastaanotto sijaitsee terveyskeskuksen vieressä (Vapparintie 15). Paikalle on opastus (isot siniset Covid-19 rokotuskyltit).

Väestöä kehoitetaan käyttämään kasvomaskia oman ja muiden turvallisuuden vuoksi!

Julkisessa liikenteessä, julkisissa sisätiloissa, kouluissa ja oppilaitoksissa 6. luokasta lähtien, kun olet menossa koronatestiin, kun asioit terveyskeskuksessa, hammashoitolassa tai sairaalassa, lisäksi jokainen voi käyttää kasvomaskia oman harkinnan mukaan muissakin tilanteissa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28.9.2021

Koronarokotukset jatkuvat heille jotka tarvitsevat ensimmäisen annoksensa, ja heille jotka haluavat aikaistaa toista koronarokotusaikaansa ja ensimmäisestä annoksesta on kulunut 6 viikkoa. Kolmas rokoteannos tarjotaan voimakkaasti immuunipuuteisille henkilöille joilla kakkosrokotteesta on kulunut kaksi kuukautta;

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Kolmatta annosta suositellaan myös henkilöille jotka ovat saaneet rokotteen lyhyellä annosvälillä, alle 6 viikon väliajalla ja toisesta annoksesta on kulunut 6 kuukautta.

Toistaiseksi THL ei kuitenkaan suosittele kolmatta annosta alle 30-vuotiaille miehille, rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisia.

Ajan voit varata kaupungin verkkosivuilla www.pargas.fi/fi/sahkoiset-terveyspalvelut, tai soittamalla terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon 02 4545222 arkisin klo 9 – 13.

Paraisten rokotusvastaanotto sijaitsee terveyskeskuksen vieressä (Vapparintie 15). Paikalle on opastus (isot siniset Covid-19 rokotuskyltit).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

27.9.2021

Ajanvaraus koronarokotuksiin 27.9 lähtien terveyskeskuksen ajanvarausnumerosta 02 4545222 arkisin klo. 9 – 13 tai kaupungin verkkosivuilla

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

5.8.2021

Puhelinlinjat ruuhkautuneet

Terveysasemat pahoittelevat puhelinlinjojen ruuhkautumista. Syynä tähän ovat lukuisat koronavirusta koskevat puhelut, jotka ovat pitkiä ja vaativat paljon työtä hoitohenkilökunnalta.

 • Akuuteissa, päivystysluonteissa asioissa tulee soittaa numeroon 02 454 5220 arkisin klo 8–16.
 • Normaali ajanvaraus toimii numerossa 02 454 5222 arkisin klo 9–13.
 • Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112!

Muistutamme, että tiettyjä aikoja, kuten näytteenottoaikoja laboratorioon ja koronarokotusaikoja, on mahdollista varata myös sähköisesti kaupungin verkkopalvelun kautta: https://www.pargas.fi/fi/web/pargas/sahkoiset-terveyspalvelut

Pyrimme koko ajan parantamaan palvelua. Kiitos ymmärryksestänne!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


TERVEYSKESKUS TIEDOTTAA KORONAVIRUKSESTA (Covid-19)

Koronavirus aiheuttaa kuumetta, kurkkukipua, yskää, hengenahdistusta, nuhaa, maku- ja hajuaistin muutosta. Näiden oireiden lisäksi voi esiintyä päänsärkyä, väsymystä, lihaskipua ja vatsavaivoja. Jotkut sairastuneet voivat saada keuhkokuumeen.

Taudin itämisaika on keskimäärin 5 – 6 vuorokautta, mutta sen vaihteluväli voi olla 1 - 14 vuorokautta. Lisäksi on mahdollista, että virus on voinut tarttua jo 1 - 2 vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista.    

Voit seurata päivittyvää tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19  ja sairaanhoitopiirin kotisivuilta www.vsshp.fi. Terveyskeskus tekee yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa ja noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia ohjeita.   

Jos sinulla on koronaan viittaavia lieviäkin oireita, voit hyödyntää Omaoloa oirearvion tekemiseen tai voit soittaa terveyskeskukseen ja varata ajan testiin! Soittamalla numeroon 02 454 5220 (arkisin klo 8-16) saat ohjeet ja tietoa hoidon jatkosta.

Tällä hetkellä Covid testituloksen valmistuminen kestää noin 1-2 päivää. Potilas tai huoltaja saa automaattisesti tekstiviesti-ilmoituksen sekä positiivisesta että negatiivisesta testituloksesta. Jos vastaus on positiivinen, hoitohenkilökunta on aina myös puhelimitse yhteydessä potilaaseen tai huoltajaan.  Puhelinnumero kontrolloidaan kun potilas saa lähetteen näytteenottoa varten. Vastauksen valmistuttua se on myös luettavissa www.omakanta.fi. 

Koronatestaus Paraisilla
 

Paraisten terveyskeskuksen infektiopoliklinikka on entisen psykiatrisen yksikön tiloissa. Sisäänkäynti on noin 30 m oikealle terveyskeskuksen pääsisäänkäynnistä, samalla tasolla, katso kyltitys. Vastaavanlaisia infektiopoliklinikoita on myös muissa saariston terveysasemilla. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä jokaisella käynnillä terveyskeskukseen.  Vastaanotto ja testien otto vain ajavarauksella ja aina puhelinyhteys ennen käyntiä, puh. 02 454 5220 arkisin klo 8 – 16. 

Terveyskeskusten muu päivystysvastaanotto toimii kuten ennenkin. Jos sinulla on hoitoa vaativia oireita, ota yhteys puhelimitse päivystykseen hoidon tarpeen arviointia varten: Paraisten terveyskeskus, puh. 02 454 5220 (koskee koko aluetta Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö).

Koronavirustartuntoja ja muita hengitystieinfektioita voi ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Yski ja aivasta omaan hihaasi tai kertakäyttönenäliinaan, jonka heität heti roskiin. Pese kätesi vedellä ja saippualla usein ja riittävän kauan.  Käytä käsidesinfektioainetta aina kun sitä on tarjolla.  Käytä kasvomaskia aina asioidessasi kaupassa tai yleisellä paikalla. Muista vähintään 1.5 m turvaväli muihin ihmisiin. 

Tietoa arabiaksi
Tietoa somaliksi
Tietoa venäjäksi
Tietoa viroksi
Tietoa englanniksi

THL:n uudistetut ohjeet koskien lasten koronatestaamista

(14.9.2020)

Miten lasta voi suojata koronavirusinfektiolta?
Lasta voi suojata infektiolta samalla tavoin kuin aikuisiakin. Hyvä käsi-ja yskimishygienia on tärkeää. Kontaktia sairastuneisiin kannattaa välttää.

Miten voi vähentää tartuntariskiä leikkipuistossa? 
Leikkipuistossa voi käydä leikkimässä, jos on terve. Tartuntariskin vähentämiseksi on hyvä  huolehtia käsienpesusta heti leikkimisen jälkeen. Mahdollisuuksien mukaan lähikontaktia muihin tulisi välttää ja aikuisen olisi hyvä olla mukana tästä muistuttamassa.

Miten toimitaan, kun lapselle tulee koronavirukseen sopivia oireita?
Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Koronaviruksen oireet

Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana

 • Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.  Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta. 
 • Kouluikäiset sairastavat vähemmän kuin pienemmät lapset, ja koronavirusinfektion todennäköisyys on heillä siksi suurempi.  Koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita.     
 • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Miten toimitaan testauksen jälkeen?
Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Hammashoito tiedottaa

(29.6.2021)

 • Seuraamme edelleen Covid-19 epidemian tilannetta ja viranomaisten ohjeita ja suosituksia, sekä tarvittaessa säädämme toimintamme sen mukaan.

 • Kaikki ajanvaraus, koskien kiireetöntä ja kiireellistä hammashoitoa, arvioidaan aina potilaskohtaisesti.

 • Kaikki yhteydenotot hammashoitolaan tapahtuvat puhelimitse! Soita hammashoitolan ajanvaraukseen (puh. 02 4545 300). 

 • Ajanvarauksen yhteydessä kerro mikäli sinulla on flunssan oireita, vatsaoireita, olet tullut matkoilta, olet karanteenissa tai Koronavilkku on antanut ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Peru jo varattuna oleva aikasi, mikäli jokin edellä olevista koskee sinua. 

 • Hammashoitoon voi tulla täysin terveenä!

 • Saavu varatulle hoitokäynnille täsmällisesti, vain välttämätön saattaja mukana. Käytä kasvomaskia ja desinfioi kätesi hoitolaan tullessa.

 • Muistahan päivittäinen huolellinen suun omahoito:
  Harjaa hampaat aamuin, illoin fluoria sisältävällä hammastahnalla. Puhdista hammasvälit päivittäin. Pidä säännölliset ruoka-ajat ja juo aterioiden välillä vain vettä, sillä hampaat kestävät reikiintymättä vain n. 5 happpohyökkäystä päivässä.

 • Sairaanhoitopiirin järjestämä ilta-, viikonloppu- ja arkipyhäpäivystys toimii Turussa.

Neuvola tiedottaa

(16.9.2020)

Rajaamme edelleen asiakkaiden määrän toimitiloissa mahdollisimman vähäiseen koronaviruksen tartuntariskien minimoimiseksi. Äitiys- ja lastenneuvolakäynneille ovat molemmat vanhemmat tervetulleita. Toivotaan etteivät sisarukset tulisi mukaan neuvolaan,mikäli mahdollista.
Tule mielellään yksin ehkäisyneuvolaan.

 • Neuvolaan saavutaan terveenä.  
 • Huolehdithan hyvästä käsihygieniasta. Pesethän kädet ja käytät käsihuuhdetta tullessasi vastaanotolle ja sieltä lähtiessäsi.
 • Pidä fyysistä etäisyyttä toisiin henkilöihin odotustiloissa.


Hoitolaitokset, sairaalat, asumispalveluyksiköt, kotihoito

Hallitus kumosi valmiuslain 17.6.2020 arvioituaan maan koronaepidemiatilanteen rauhalliseksi. Samalla vierailukielto hoitolaitoksissa ja vanhusten asumisyksiköissä kumottiin, mutta ulkopuolisten vierailujen järjestämisessä yksiköihin suositellaan edelleen noudattamaan varovaisuutta. Sosiaali- ja terveysministeriö on 24.6.2020 tarkentanut, että asiakkaille ja potilaille tulee järjestää mahdollisuus tavata omaisiaan turvallisesti. Tartuntatautilain nojalla yksiköt voivat yhteistyössä tartuntatautivastaavan kanssa päättää suositusten toteuttamisesta kunnissa koronaepidemiatilanteen mukaan. 

Paraisten kaupungin tartuntatautivastaava teki 24.6.2020 yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon johdon kanssa päätöksen vierailuista kaupungin hoitolaitoksissa ja vanhusten asumisyksiköissä. Yksiköiden esimiehet vastaavat vierailujen järjestelyistä yhdessä vanhustyön päällikön ja hoitotyön päällikön kanssa. Tarvittaessa voidaan kysyä neuvoa tartuntatautivastaavalta. Vierailuissa noudatetaan seuraavaa:

 • Vierailijoiden on oltava terveitä ja oireettomia.
 • Vierailut järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkona tai erillisessä tilassa.
 • Vierailijat eivät saa käyttää yleisiä tiloja, joissa asiakkaat/potilaat oleskelevat.
 • Vierailuja asiakkaiden omissa huoneissa ei suositella.
 • Saattohoidossa olevilla asiakkailla/potilailla on mahdollisuus tavata omaisiaan omassa huoneessaan. Vierailijan edellytetään tällöin käyttävän kirurgista suu-nenäsuojainta.
 • Vierailijamäärän rajoittamiseksi suositellaan, että vierailulle tulee vain 1–2 omaista.
 • Vierailuista sovitaan etukäteen yksikön esimiehen tai vastaavan hoitajan kanssa.
 • Henkilöstö ohjeistaa vierailijoita käsihygieniasta ja tarvittaessa muista etukäteen huomioon otettavista asioista.
 • Yksiköissä noudatetaan 1–2 metrin turvaetäisyyksiä (myös esim. ruokapöydässä yhteisissä tiloissa).
 • Asiakkaita ja potilaita kannustetaan olemaan fyysisesti aktiivisia ja liikkumaan yksikössä ja mielellään myös ulkona raittiissa ilmassa.

Rajoituksia voidaan ottaa uudelleen käyttöön epidemiatilanteesta riippuen!

Kotihoito seuraa sairaanhoitopiirin ohjeita suojavarusteiden käytössä. Oireettoman asiakkaan kanssa ei käytetä suojavarusteita. Jos asiakkaalla on hengitystieoireita, suojavarusteita käytetään.
 

Muistathan hyvän käsi- ja yskimishygienian!

Koronavirustartuntoja ja muita hengitystieinfektioita voi ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Yski ja aivasta omaan hihaasi tai kertakäyttönenäliinaan.  Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt kätesi.  Pese kädet usein ja oikein. Pese kädet aina kun tulet ulkoa sisään, ennen ruuanlaittoa ja syömistä, wc-käynnin jälkeen tai jos olet yskinyt tai aivastanut. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pestä kätesi voit myös käyttää käsidesinfektioainetta. 

pese kätesi julisteyski oikein juliste