Sisältöjulkaisija

null Tärkeää tietoa koronaviruksesta ja terveydenhuollosta
16.09.2020

Tärkeää tietoa koronaviruksesta ja terveydenhuollosta


THL:n uudistetut ohjeet koskien lasten koronatestaamista
(14.9.2020)

Miten lasta voi suojata koronavirusinfektiolta?
Lasta voi suojata infektiolta samalla tavoin kuin aikuisiakin. Hyvä käsi-ja yskimishygienia on tärkeää. Kontaktia sairastuneisiin kannattaa välttää.

Miten voi vähentää tartuntariskiä leikkipuistossa? 
Leikkipuistossa voi käydä leikkimässä, jos on terve. Tartuntariskin vähentämiseksi on hyvä  huolehtia käsienpesusta heti leikkimisen jälkeen. Mahdollisuuksien mukaan lähikontaktia muihin tulisi välttää ja aikuisen olisi hyvä olla mukana tästä muistuttamassa.

Miten toimitaan, kun lapselle tulee koronavirukseen sopivia oireita?
Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Koronaviruksen oireet

Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana

 • Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen.  Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta. 
 • Kouluikäiset sairastavat vähemmän kuin pienemmät lapset, ja koronavirusinfektion todennäköisyys on heillä siksi suurempi.  Koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita.     
 • Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Miten toimitaan testauksen jälkeen?
Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.
 

TERVEYSKESKUS TIEDOTTAA KORONAVIRUKSESTA (Covid-19)

10.9.2020 

Koronavirus aiheuttaa kuumetta, kurkkukipua, yskää, hengenahdistusta, nuhaa, hajuaistin muutosta. Näiden oireiden lisäksi voi esiintyä päänsärkyä, väsymystä, lihaskipua ja vatsavaivoja. Jotkut sairastuneet voivat saada keuhkokuumeen. Taudin itämisaika on 4–5 vuorokautta, mutta se voi olla jopa 14 vuorokautta. Lisäksi on mahdollista, että virus voi tarttua jo vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista.    

Yli 70 vuotiaat voivat olla muita alttiimpia saamaan vakavamman koronavirusinfektion. Samoin henkilöillä joilla on perussairauksia jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Sairaalloinen ylipaino (BMI yli 40) sekä päivittäinen tupakointi saattavat myös lisätä riskiä sairastua vakavammin. 

Voit seurata päivittyvää tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 ja sairaanhoitopiirin kotisivuilta www.vsshp.fi. Terveyskeskus tekee yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa ja noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia ohjeita.   

Jos sinulla on hoitoa vaativia oireita, sinun pitää soittaa terveyskeskukseen, ei mennä sinne suoraan käymään. Puhelimitse saat tietoa hoidon jatkosta. Henkilöiltä joilla on koronavirusoireita, otetaan näyte terveyskeskuksessa, näyte lähetetään Tyksiin analysoitavaksi. Tällä hetkellä Covid testituloksen valmistuminen kestää noin 1-2 päivää. Jos vastaus on positiivinen, hoitohenkilökunta on aina yhteydessä potilaaseen tai huoltajaan. Vastauksen valmistuttua se on luettavissa www.omakanta.fi Lasten (10 – 17 v.) vastauksia joita ei pysty omakannasta lukemaan, kannattaa aikaisintaan tiedustella noin kolmen päivän kuluttua. Lasten vastauksista voi soittaa terveyskeskukseen, kouluterveydenhuoltoon tai neuvolaan. 

Tästä voit lukea enemmän koronasta ja lapsista; https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/lapset-ja-koronavirus 

Paraisten terveyskeskuksem infektiopoliklinikka muuttaa 10.9.2020 psykiatrisen yksikön tiloihin. Sisäänkäynti on noin 50 m oikealle terveyskeskuksen pääsisäänkäynnistä, samalla tasolla, katso kyltitys. Vastaanotto vain ajavarauksella ja aina puhelinyhteys ennen käyntiä, puh. 02 4545220 klo 8 – 16.  Vastaavanlaisia infektiopoliklinikoita on myös muissa saariston terveysasemilla. 

Terveyskeskusten muu päivystysvastaanotto toimii kuten ennenkin. Jos sinulla on hoitoa vaativia oireita, ota yhteys puhelimitse päivystykseen hoidon tarpeen arviointia varten: Paraisten terveyskeskus, puh. 02 454 5220 (koskee koko aluetta; Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö)

Koronavirustartuntoja ja muita hengitystieinfektioita voi ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Yski ja aivasta omaan hihaasi tai kertakäyttönenäliinaan, jonka heität heti roskiin. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Pese kätesi vedellä ja saippualla usein ja riittävän kauan. Pese kädet aina, kun tulet ulkoa sisään, ennen ruoanlaittoa ja syömistä, wc-käynnin jälkeen tai jos olet yskinyt tai aivastanut. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pestä käsiäsi, voit käyttää myös käsidesinfektioainetta.

Parainen ja koko Suomi varautuu siihen, että epidemia jatkuu. Jotta sairastuneiden määrää voidaan vähentää, on tärkeätä, että kaikki kuntalaiset noudattavat kaikkia annettuja viranomaisohjeita. Vältä suuria ihmisryhmiä, pidä turvavälejä ja vältä lähikontakteja.  Edelleen tarvitaan kaikkien panosta, jotta tartuntaketjut saadaan minimoiduksi.

Tietoa arabiaksi
Tietoa somaliksi
Tietoa venäjäksi
Tietoa viroksi
Tietoa englanniksi

Hammashoito tiedottaa

(16.6.2020)

 • Suomessa ollaan palaamassa normaalioloihin. Seuraamme edelleen Covid-19 epidemian tilannetta ja tarvittaessa säädämme toimintamme sen mukaan.
   

 • Kiireetöntä hammashoitoa, myös riskiryhmäläisille, ollaan lisäämässä ja palaamassa uuteen normaaliin. Kaikki ajanvaraus arvioidaan aina potilaskohtaisesti.
   

 • Kiireellistä hammashoitoa annamme päivittäin, hoidon kiireellisyys arvioidaan potilaskohtaisesti. 
   

 • Kaikki yhteydenotot hammashoitolaan tapahtuvat puhelimitse! Soita hammashoitolan ajanvaraukseen (puh. 02 4545 300). 
   

 • Ajanvarauksen yhteydessä kerro mikäli sinulla on flunssan oireita, vatsaoireita tai olet karanteenissa. 
   

 • Saavu varatulle hoitokäynnille täsmällisesti. Peru aikasi, mikäli sinulla on vähäisiäkin flunssan tai vatsaoireita, tai sinut on asetettu karanteeniin. Toivomme että tulet hammashoitoon täysin terveenä.
   

 • Muista päivittäinen huolellinen suun omahoito:
  Harjaa hampaat aamuin, illoin fluoria sisältävällä hammastahnalla. Puhdista hammasvälit päivittäin. Pidä säännölliset ruoka-ajat ja juo aterioiden välillä vain vettä, sillä hampaat kestävät reikiintymättä vain n. 5 happpohyökkäystä päivässä.
   

 • Sairaanhoitopiirin järjestämä ilta-, viikonloppu- ja arkipyhäpäivystys toimii Turussa.
   

Neuvola tiedottaa

(16.9.2020)

Rajaamme edelleen asiakkaiden määrän toimitiloissa mahdollisimman vähäiseen koronaviruksen tartuntariskien minimoimiseksi. Äitiys- ja lastenneuvolakäynneille ovat molemmat vanhemmat tervetulleita. Toivotaan etteivät sisarukset tulisi mukaan neuvolaan,mikäli mahdollista.
Tule mielellään yksin ehkäisyneuvolaan.

 • Neuvolaan saavutaan terveenä.  
 • Huolehdithan hyvästä käsihygieniasta. Pesethän kädet ja käytät käsihuuhdetta tullessasi vastaanotolle ja sieltä lähtiessäsi.
 • Pidä fyysistä etäisyyttä toisiin henkilöihin odotustiloissa.


Hoitolaitokset, sairaalat, asumispalveluyksiköt, kotihoito

Hallitus kumosi valmiuslain 17.6.2020 arvioituaan maan koronaepidemiatilanteen rauhalliseksi. Samalla vierailukielto hoitolaitoksissa ja vanhusten asumisyksiköissä kumottiin, mutta ulkopuolisten vierailujen järjestämisessä yksiköihin suositellaan edelleen noudattamaan varovaisuutta. Sosiaali- ja terveysministeriö on 24.6.2020 tarkentanut, että asiakkaille ja potilaille tulee järjestää mahdollisuus tavata omaisiaan turvallisesti. Tartuntatautilain nojalla yksiköt voivat yhteistyössä tartuntatautivastaavan kanssa päättää suositusten toteuttamisesta kunnissa koronaepidemiatilanteen mukaan. 

Paraisten kaupungin tartuntatautivastaava teki 24.6.2020 yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon johdon kanssa päätöksen vierailuista kaupungin hoitolaitoksissa ja vanhusten asumisyksiköissä. Yksiköiden esimiehet vastaavat vierailujen järjestelyistä yhdessä vanhustyön päällikön ja hoitotyön päällikön kanssa. Tarvittaessa voidaan kysyä neuvoa tartuntatautivastaavalta. Vierailuissa noudatetaan seuraavaa:

 • Vierailijoiden on oltava terveitä ja oireettomia.
 • Vierailut järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkona tai erillisessä tilassa.
 • Vierailijat eivät saa käyttää yleisiä tiloja, joissa asiakkaat/potilaat oleskelevat.
 • Vierailuja asiakkaiden omissa huoneissa ei suositella.
 • Saattohoidossa olevilla asiakkailla/potilailla on mahdollisuus tavata omaisiaan omassa huoneessaan. Vierailijan edellytetään tällöin käyttävän kirurgista suu-nenäsuojainta.
 • Vierailijamäärän rajoittamiseksi suositellaan, että vierailulle tulee vain 1–2 omaista.
 • Vierailuista sovitaan etukäteen yksikön esimiehen tai vastaavan hoitajan kanssa.
 • Henkilöstö ohjeistaa vierailijoita käsihygieniasta ja tarvittaessa muista etukäteen huomioon otettavista asioista.
 • Yksiköissä noudatetaan 1–2 metrin turvaetäisyyksiä (myös esim. ruokapöydässä yhteisissä tiloissa).
 • Asiakkaita ja potilaita kannustetaan olemaan fyysisesti aktiivisia ja liikkumaan yksikössä ja mielellään myös ulkona raittiissa ilmassa.

Rajoituksia voidaan ottaa uudelleen käyttöön epidemiatilanteesta riippuen!

Kotihoito seuraa sairaanhoitopiirin ohjeita suojavarusteiden käytössä. Oireettoman asiakkaan kanssa ei käytetä suojavarusteita. Jos asiakkaalla on hengitystieoireita, suojavarusteita käytetään.
 

Muistathan hyvän käsi- ja yskimishygienian!

Koronavirustartuntoja ja muita hengitystieinfektioita voi ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Yski ja aivasta omaan hihaasi tai kertakäyttönenäliinaan.  Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt kätesi.  Pese kädet usein ja oikein. Pese kädet aina kun tulet ulkoa sisään, ennen ruuanlaittoa ja syömistä, wc-käynnin jälkeen tai jos olet yskinyt tai aivastanut. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pestä kätesi voit myös käyttää käsidesinfektioainetta. 

pese kätesi julisteyski oikein juliste