Understöd och Bidrag

Understöd och Bidrag

Kulturevenemang och projekt finansieras ofta delvis genom understöd och bidrag från stiftelser och fonder. När man söker bidrag från rätt instans är projektet mer trovärdigt och sannolikheten att beviljas bidrag är större.

  • Välj rätt bidragsgivare för er ansökan enligt vilka områden och målgrupper denna bidragsgivare understöder.
     
  • Sök bidrag/understöd från flera olika fonder och stiftelser. En ansökan som endast har en bidragsgivare i budgeten och dessutom ansöker om en större summa ses ofta inte som trovärdig hos bidragsgivaren.
     
  • En väl genomtänkt plan i kombination med en realistisk budget är en övertygande grund för ansökan.

 

Information om understöd och bidrag att ansöka

Fyrk.fi - Information om privata fonder och stiftelser, statliga och regionala understöd samt nordiska stödformer och EU-finansiering. Inkluderar verksamhetsområden och ansökningstider. Sökningar kan göras enligt områden och ansökningstider.

Aurora - I Aurora-databasen kan man söka finansiering inom vetenskap och konst, såväl projektfinansiering som personliga stipendier. Finansiärerna är över 400 till antalet och databasen uppdateras fortlöpande med ny information om finansiering.

Säätiöpalvelu - En sida med information om stiftelser och fonder samt info om beskattning.

 

Några utvalda bidragsgivare


TAIKE / Egentliga Finlands Konstkommission
Centret för konstfrämjande (Taike) och i dess anknytning verkande organ delar ut stipendier åt professionella konstnärer och bidrag till sammanslutningar inom konstfältet – 40 miljoner euro årligen. I Egentliga Finland finns ett av Taikes regionala expertorgan, Egentliga Finland konstkommission. Kommissionen beslutar om Taikes regionala stipendier och barnkulturstipendier.

Ansökningstid: varierande, läs mera på TAIKES hemsidor
 

Kulturfonden
Svenska kulturfondens understöder den svenska kulturen och utbildningen, det svenska språket och verksamhet på svenska i Finland. Beviljar stipendier och bidrag till privatpersoner, arbetsgrupper och organisationer. 

Ansökningstid: 1-30.11 men ansökningar för vissa specifika ändamål under andra tider.
 

Konstsamfundet
Konstsamfundet stöder yrkesutbildning på svenska samt delar ut stipendier och understöd för bl.a. allmänna kulturella strävanden, bildkonst och konstindustri, musik, media och publikationer, scenkonst, utbildning samt film.

Ansökningstid: 1-30.9 och 1-28.2 beroende på verksamhetsområde.
 

Löfgrens Kulturfond
Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens kulturfond är en privat fond vars syfte är att genom sin utdelning stödja kulturlivet i Åboland, den finlandssvenska kulturen och utbildningen på svenska i Finland. Understöd för utbildning gäller i främsta hand utbildningsarrangörer. Understöd för individuella studier beviljas inte.

Ansökningstid: årligen 1-30.9 via Kulturfondens ansökningssystem
 

Nygrens stiftelse
Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse främjar litterär och annan kulturell verksamhet genom stipendier och understöd till författare och andra personer eller organisationer som främjar det finlandssvenska kulturlivet. Stipendier och understöd beviljas främst för projektartad verksamhet, inte för utbildning eller utlandsresor. Stiftelsen prioriterar särskilt utgivning av barn och ungdomslitteratur.

Ansökningstid: fortlöpande, ansökningar behandlas 6 ggr per år.
 

Aktiastiftelsen i Åbo och Pargas
Stöder allmännyttig verksamhet inom Åbo och Pargas område. Stiftelsen beviljar understöd och bidrag för verksamhet som gynnar barn, ungdom, idrott, forskning och kultur samt annan samhällsnyttig verksamhet. Stiftelsen beviljar även stipendier till skolor inom Åbo och Pargas område.

Ansökningstider: per den 28.2, 30.4 och 30.9.
 

Sparbanksstiftelsen i Nagu
Stiftelsens huvudsakliga uppgift är att verka för ett livskraftigt Nagu. Stiftelsen delar ut understöd till föreningar som ordnar lokal verksamhet och annat med anknytning till Nagu eller gynnar orten och dess befolkning.

Ansökningstid: fortlöpande, läs mera på stiftelsens sidor.
 

Sparbanksstiftelsen i Korpo
Stiftelsens stödjer verksamhet kopplad till Korpoområdet. Fritt formulerade ansökningar inklusive kostnadskalkyl skickas per post till Sparbanksstiftelsen i Korpo, Tallbackavägen 2, 21710 eller korpo.stiftelsen@gmail.com

Ansökningstid: fortlöpande, ansökningarna behandlas ca 4 ggr/år.
 

TOP-Säätiö
TOP-säätiö ger ekonomiskt understöd till vetenskaplig forskning samt  kultur och konst i Egentliga Finland. Stiftelsen delar också ut stipendier till begåvade studerande.

Ansökningstid: augusti-september.

 

Crowdfunding

Crowdfunding (även kallad “gräsrotsfinansiering) är en metod för att finansiera projekt eller idéer, och t.ex. understödja ett evenemang. Genom Crowdfunding får man förskottsbetalning från intresserade, oftast via internetbaserade system eller s.k. sajter. Vem som helst kan betala in valfri summa till stöd för ert projekt. Denna typ av finansiering minskar risken för arrangörerna genom att man låter intressenter betala redan innan själva evenemanget. Det är vanligt att ge konkreta gåvor för bidrag i olika storlekar: exempelvis gratis inträde till evenemanget när du betalar en viss summa, en tygkasse vid en mindre osv.

Idén presenteras på en s.k. crowdfundingsida, där den som vill kan understödja projektet via sms, Mobilepay eller liknande (olika på olika sajter). De olika sajterna har tydliga riktlinjer för vad som är tillåtet att söka finansiering för, och tar oftast en procentuell avgift för er insamling. Ni behöver ha ett start- och slutdatum för insamlingen. Ofta behöver man också bestämma en minimisumma för sin insamling: om inte minimisumman uppnås vid sista datumet för insamlingen, betalas pengarna som donerats tillbaka till givaren.

Finlands största och första sajt för crowdfunding är Mesenaatti. Ni hittar mer info om Mesenaatti på deras hemsida här. Man kan också enkelt göra en insamling via Facebook. Du kan använda Facebook för att samla in pengar till såväl personliga ändamål som ideella organisationer. Läs mer om Facebooks riktlinjer och hur gå tillväga här på deras sidor här
 

Sponsring

Vill ni samarbeta med lokala företag eller andra aktörer genom utbyte av tjänster eller annat? Då kan det vara en bra idé att söka sponsorer. Många större företag och organisationer har färdiga ansökningsblanketter för ändamålet, och speciella tider under året då man kan ansöka om sponsring. I en sådan ansökan är det ofta liknande frågor som ställs som i en bidragsansökan från en fond, stiftelse eller staden.

Det är viktigt att ta upp vad just det företaget i fråga skulle få ut av samarbete med er.  Är ni villiga att ge dem synlighet under ert evenemang, t.ex. genom reklam i program, hänga upp en stor banderoll, dela ut företagets reklammaterial till publik och besökare? Företag uppskattar ofta nytänk gällande synlighet: i stället för endast en traditionell annons i tryck vill de kanske synas också på andra sätt. Ju mer synlighet, desto större  är möjligheten att få sponsorpengar. Man kan också få annan typ av sponsring, som t ex mat eller dricka till artister eller publik från en lokal affär eller annan leverantör. I sponsorsammanhang är det utbytet av pengar/varor mot synlighet för företaget i sammanhanget som är det viktiga. 


Till nästa sida: Tillstånd, Säkerhet och Ansvar