Kultur- och Hembygdspris 2022

Innehållspublicerare
Kulturpris 2022
Pargas stads kulturpris år 2022 går till två pigga 90-åringar
Pargas stads kulturnämnd har beslutat överräcka årets kulturpris till 90-års jubilerande Pargas Amatörorkester och Pargas Manskör.
Pargas Amatörorkester firar 90 år och mår bättre än på många år, under ledning av dirigent Nicke Packalén har orkestern hittat en repertoar och en stil som gläder många åhörare. Orkestern består av stråkar, blåsare och piano och spelar både klassiskt, folkmusik och modernare musik. Därtill bjuder man in sångsolister till olika uppträdanden vilket ytterligare ger en möjlighet till ett mångsidigt musikutbud. Pargas amatörorkester uppträder både på egna konserter och i andra sammanhang.
Det är få orter som kan stoltsera med en liknande orkester. Orkester ger många en möjlighet att återuppta ett spelande efter en musikutbildnig, kanske som ung i en musikskola eller en riktig proffessionell utbildning.
Pargas Manskör är en av stadens körer som ser till körtaditionen fortsätter på orten. Pargas manskör har valt att se 1932 som sitt födelseår eftersom det var under Pargas Amatörorkesters första offentliga framträdande som ett antal musiker framförde manskörssång. Sedan 1950 verkar man under namnet Pargas Manskör.
Pargas manskör uppträder i många olika sammanhang eftersom de erfarna sångarna har en bred repertoar. Pargas manskör välkomnar alla sångglada män i Pargas med omnejd att komma med i verksamheten. De säger att körsången både höjer livskvaliten och livslängden.
Pargas stads kulturnämnd delar ut två hembygdspris år 2022, båda går till ett aktivt arbete med vårt kulturarv.
Mottagarna är Houtskärs Lokalhistoriska Arkiv och Saara Kankaanrinta och Ilkka Herlin.
Houtskärs Lokalhistoriska Arkiv är en del av Houtskärs Kulturgille rf:s verksamhet. Redan under 1990 talet började man i Houtskär samla in fotografier och sedan 2015 har man digitaliserat fotografierna. Det betyder att man idag har en verklig kulturskatt där vi alla kan, via arkivet och digitaliserade bilder, få en inblick i livet på Houtskär förr och fram till idag.
Insamlandet av materialet har gjort av frivilliga krafter och åtskilda timmars arbete har satts på ett detektivarbete för att fastställa personer, platser och sammanhang på bilderna. Detta till glädje för Houtskärsbor, fritidsboare men också för alla som är intresserade av historia, livet förr och livet i skärgården.
Kulturnämnden vill också visa sin uppskattning för det arbete som Saara Kankaanrinta och Ilkka Herlin har gjort för vårt gemensamma kulturarv i Qvidja.
Sedan de köpte gården 2014 har de målmedvetet utvecklat gårdens verksamhet och förvaltat det kulturarv som Qvidja är, både lokalt och som en del av Finlands historia. Dagens Qvidja gård är ett kulturarv som lever i nutiden och svarar på de utmaningar vi har i dagens värld.
Byggnader har rustats upp, gården är levande med hästar och boskap och man jobbar med naturens biodiversitet och en Östersjövänlig livsmedelsproduktion. Om man i Pargas alltid har varit stolt över Qvidja gård och dess historia så har nuvarande ägarpar förvandlat gården till ett smycke för ögat men också lyftat naturvärden och miljöfrågan.
Pargas stads kulturenhet har i år valt att uppmärksamma självständighetsdagen enbart online. Se självständighetsprogrammet på kulturellen.fi