Kulttuuriparlamentti

Kulttuuriparlamentti

Kulttuurifestivaali Kulttuuriparlamentti kokoaa sateenvarjomallin mukaisesti alleen useita erillisiä tapahtumia, joissa taide ja kulttuuri nostetaan esille tärkeänä osana yhteiskuntaa ja yhteiskunnallista keskustelua. Kulttuurikäsite on laaja ja toimijat monet. Tapahtuman koordinoijana toimii Paraisten kaupungin kulttuuriyksikkö.

Kulttuuriparlamentti järjestetään kesän taittuessa syksyn puolelle, ja ajanjakso on useita viikkoja pitkä. Ajatuksena on kohdata toisia ihmisiä, kokea, katsoa, kuunnella ja osallistua.

Kotisivu Kulttuurparlamentti
#kulttuurparlamentti


 

Bio rubrik 6


Kulttuuriparlamentti kutsuu osallistumaan!

Kulttuuriparlamentti kutsuu osallistumaan!

Alkaa: 23.05.2022 klo 17:00

Päättyy: 23.05.2022 klo 17:00

Paikka:
Hybridi: Paraisten kaupungintalo, Skanssi (3. kerros) / Microsoft Teams
Houtskär Iniö Korpo Nagu Pargas Utskären

Kulttuurifestivaali Kulttuuriparlamentti etsii yhteistyökumppaneita ja ohjelmaa! Oletko kiinnostunut jörjestämään jotakin elo-syyskuussa?
Kulttuuriparlamentti jörjestetään tänä vuonna kahdeksatta ketaa. Sen koordinoijana toimii kaupungin kulttuuriyksikkö ja kokoaa monta eri toimijaa ja tapahtumaa. Kulttuurikäsite on laaja ja teemana on taide ja kulttuuri tärkeänä osana yhteiskuntaa ja julkista keskustelua. Aktivointi ja asallistuminen on vahvasti korostettuna: osallistuvat asukkaat ja kulttuuritoimijat tuottavat festivaalin sisällön ja saavat olla mukana jakamassa osan festivaalin budjetin yhdessä keskenään! Festivaalille on varattu summa rahaa joka jaetaan ns osallistuvan budjetoinnin kautta: osallistuvat toimijat päättävät keskenään miten rahat tulee käyttää, eri ideoiden toteuttamisen osakustannuksena.

Ensimmäinen aivoriihi pidetään hybridikokouksena maanantaina 23.5 klo 17:00 Microsoft Teamsin kautta sekä Paraisten kaupungintalon kokoushune Skanssissa (3. kerros). Ilmoittaudu viimeistään suununtaina 22.5 sähköpostitse osoitteeseen lisa.taulio@parainen.fi tai puhelimitse 040 488 5682. Ensimmäinen tapaaminen ei sido mihinkään ja se on kaikille avoin. Budjetin jako toteutetaan myöhemmin.

Osallistuva budjetointi
Osallistuva budjetointi on Suomessa vielä laajalti uusi käsite, mutta muutamat kunnat ovat jo kokeilleet tätä eri muodoissa, mm kaupunkiaktivismin tukemiseksi. Muutama konkreettinen esimerkki kaupunkiaktivismista on tapahtumat jotka asukkaat itse järjestävät ilman ainoastaan yhtä järjestäjää, Facebookin osto- ja myyntiryhmät, REKO-renkaat, eri kaupunkien ravintola- ja siivouspäivät. Osallistuvan budjetoinnin kautta tuetaan paikallista identiteettiä ja kaupunkiaktivismia niin että kaikilla on mahdollisuus luoda kunta joka on itselleen sopiva. Asukkaat voivat tällä tapaa itse osallistua varojen ohjaamiseen sellaiseen joka koetaan tärkeäksi, ja tämä taas vahvistaa kunnan demokratiaa. Osallistuva budjetointi voi uudella tapaa aktivoida kuntalaisia ja antaa laajemman ja monipuolisemman ohjelman. Tavoite on siis osallistumisen kautta saada ideoita ja ehdotuksia ja päättää asioista yhdessä, niin että mahdollisimman moni saa ohjelmasta ja tarjonnasta iloa. Tätä kautta saamme mahdollisuuden toistemme kanssa kommunikointiin ja vuorovaikutukseen ja sitä kautta paremman lopputuloksen!
Avustukset/osallistuva budjetti on tarkoitettu paikkakunnan kulttuuripalvelujen ja -elämysten tarjonnan kehittämiseen ja laajentamiseen. Toiminta/tapahtuma on järjestettävä pääosin Paraisilla, ja sen on oltava luovaa ja kestävää, laajennettava paikkakunnan kulttuuritarjontaa ja edistettävä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Tapahtumat jotka ovat osa Kultuuriparlamenttia voidaan osakustantaa tämän osallistuvan budjetoinnin kautta, mutta osa tuloista tulee myös saada muualta (esim lipputuloista tms).