Kulttuuripalkinto (otsikko)

Kulttuuripalkinnot

Paraisten kaupungin kulttuuripalkinto ja kotiseutupalkinnot 2023

Paraisten kaupungin kulttuuripalkinto ja kotiseutupalkinnot menevät tänä vuonna kolmelle aktiiviselle eläkeläiselle.

Paraisten kaupungin kulttuuripalkinnon saa Mona Hemmer.

Mona Hemmer on Multiculti rf i Nagu -kulttuuriyhdistyksen monivuotinen sihteeri. Jäätyään eläkkeelle ja muutettuaan Nauvoon Mona Hemmerin intohimona on ollut uuden kotipaikkakuntansa kulttuurielämän kehittäminen. Kehittämistyö on sisältänyt avustusten hakemista eri rahoittajilta ja lisäksi raportointia, eli budjetin rakentamista niin, että erilaisten artistien kutsuminen ja erilaisten ohjelmien toteuttaminen olisi mahdollista. Työ on sisältänyt myös paikallisten yhteistyömahdollisuuksien etsimistä ja yhteistyötä muiden yhdistysten ja erilaisten yritysten kanssa. 

Monet tapahtumat Nauvossa toteutetaan yhdessä ja tässä työssä Mona Hemmer pitelee lankoja käsissään. Mona Hemmer käyttää aikaa yhteistyökumppaneiden etsimiseen, esiintymisten valmistelemiseen ja myös kiitosten jakamiseen jälkeenpäin. Monet Nauvoon muuttaneet ovat löytäneet Nauvosta verkostoja ja ystäviä Multicultin ja Mona Hemmerin tekemän työn ansiosta.


Paraisten kaupungin kotiseutupalkinnon saavat ovat Ralf Juslin ja Rainer Wahtera.

Ralf Juslin on Vanhan Malmin asukasyhdistyksen puheenjohtaja. Elinvoimainen yhdistys tuo Vanhan Malmin asukkaat yhteen, mutta toimii myös kaupunginosan houkuttelevuuden parantamiseksi sekä paraislaisille että vierailijoille. Yhdistys järjestää markkinoita, joista tunnetuimmat ovat joulukuussa järjestettävät Vanhan Malmin Joulumarkkinat, mutta myös muita tapahtumia ja riehoja. Yhdistys on aloitteellinen ja järjestää siivoustalkoita ympäristön siistimiseksi.

Ralf Juslin toimi lisäksi tällä hetkellä selvitystilassa olevan Vanhan Malmin säätiön puheenjohtajana, ja varat siirretään Paraisten kotiseutuyhdistykselle, mutta käyttötarkoitus on edelleen sama, eli varat on tarkoitus käyttää Vanhan Malmin ympäristöä ja kunnossapitoa varten.

Tänä vuonna Ralf Juslin on toiminut myös marraskuussa julkaistun, Koulukatu 16:ssa sijainneesta koulurakennuksesta kertovan ”Vi gick i vår skola – nu finns bara minnen kvar” -kirjan toimittajana.

Lisäksi Ralf Juslin on yksi aloitteentekijöistä Pro Kirkkosalmi ry:n takana, joka tuo esille Kirkkosalmen merkitystä Paraisten keskustalle. Ralf Juslin toimii viikoittain myös kouluvaarina Malms skolassa.

Rainer Wahtera on Skräbböle Gåbbana -yhdistyksen puheenjohtaja tai ”yviman”, kuten hän itse sanoo. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Skräbböle skolan kanssa ja se on lisäksi julkaissut kaksi paikallishistoriallista kirjaa: ”Skräbböle skola 80 år i eget hus” ja ”Skräbböle och Pjukala genom tiderna”. Yhdistys on myös entisöinyt myllyn.

Lisäksi Rainer Wahtera toimii Pargas pensionärsförening -eläkeläisyhdistyksessä ja kahdessa niin sanotussa harrastuskerhossa. Hän vetää sauvakävelyryhmää, joka tekee retkiä eri kyliin ja muihin kiinnostaviin kohteisiin, joissa Rainer kertoo sekä historiasta että tarinoita. Hän on myös aktiivinen jäsen Hembygdssnack-ryhmässä, johon kokoonnutaan keskustelemaan erilaisista kotiseutuun liittyvistä asioista. Rainer Wahtera on voimavara Paraisten kotiseututyölle, koska hän osaa vastata useimpiin kysymyksiin ja myös kertoa tarinoita.

Lisäksi Rainer Wahtera on asukkaiden suureksi iloksi vieraillut ikääntyneiden asumisyksiköissä kertomassa tarinoita Paraisilta ja juttelemassa erilaisista perinteistä.