Kulttuuri- ja Kotiseutupalkinnot 2019

04.12.2019

Kulttuuripalkinnot 2019

Paraisten kaupungin kulttuurilautakunta on valinnut vuoden kulttuuripalkinnon saajaksi kuvataideopettaja Stella Tiisalan ja Paraisten kaupungin kotiseutupalkinnon saajaksi merenkulkuneuvos Kaj Engblomin.

Stella Tiisala on Paraisten taidekoulu Picturan kuvataideopettaja ja toiminnanjohtaja. Tiisala työskentelee antaumuksella taidekoulun hyväksi. Hänen johdollaan koulun oppilasmäärä on kasvanut tasaisesti ja opetuksen sisältöä on jatkuvasti kehitetty ja laajennettu. Monet lapset ja nuoret ovat löytäneet oman ilmaisutapansa hänen ohjauksessaan.

Stella Tiisala on aina kiinnostunut eri yhteistyömuodoista, on se sitten yhteistyötä taiteen perusopetusta tarjoavien koulujen välillä tai yhteistyötä taiteilijoiden, instituutioiden tai yhdistysten kanssa. Stella Tiisalan taidetta on nähty aikaisemmin tänä vuonna Lux Arcipelagon yhteydessä järjestetyssä Metamorphosis-näyttelyssä. Lisäksi hän johti yhteisötaideprojektia, jossa koristeltiin Paraisten taksiasema, muutamia ajankohtaisia projekteja mainitaksemme. Stella Tiisala on suuri voimavara Paraisten luovalle kulttuurielämälle.

 

Merenkulkuneuvos Kaj Engblom on todellinen kotiseutuihminen. Nauvossa syntynyt ja kasvanut Engblom on koko elämänsä ajan nostanut esiin kotiseutuaan, etenkin sen historiaa merenkulkupaikkakuntana: Nauvo on ollut 1800-luvulta pitkälle nykyaikaan yksi Suomen suurimmista merenkulkupaikkakunnista.

Kaj Engblom osti Postin taloksi kutsutun rakennuksen Nauvon kunnalta ja teetti siinä remontin, jonka jälkeen talo on tunnettu merenkulkutalona. Vuonna 2010 avattu merenkulkutalo esittelee Nauvon uljasta merenkulkuhistoriaa. Kaj Engblom vastasi kaikista käyttökustannuksista ensimmäisen 10 vuoden ajan, ja kaupungin kulttuuriyksikkö tuotti näyttelyn sisällön. Ensi vuodesta lähtien talon toiminnasta vastaa Paraisten kaupunki.

Nauvon merenkulkutalo on olemassa Kaj Engblomin panostuksen ansiosta. Talon avulla voidaan esitellä tärkeää aikaa Nauvon historiassa ja merenkulun merkitystä.

 

Stella Tiisala ja Kaj Engblom ottavat palkintonsa vastaan itsenäisyyspäivän etkoilla 5.12. klo 18.30 Puntin kulttuurisalissa. Tilaisuus on avoin yleisölle.

Itsenäisyyspäivän etkoilla esiintyy Bubbeli & Runeberg Orchestra, Duo Mene, Gerard Gassou, Dimma ja balettitanssijat Brianna Sandell, Ellen Kronberg ja Eeva Hyvärilä. Sisäänpääsy 12 €, alle 13-vuotiaat 6 €, taukotarjoilut sisältyvät lipun hintaan.


 

Kulttuuri- ja kotiseutupalkinnot

Paraisten kaupungin kulttuuripalkinto

1. Kulttuuripalkinto voidaan antaa yksityisille henkilölle tai muille yhteisölle, jotka ovat merkittävällä tavalla toimineet Paraisten kulttuurielämän hyväksi.

2. Kulttuuripalkinto voidaan jakaa vuosittain kulttuurilautakunnan talousarvion puitteissa.

3. Kulttuurilautakunnan jäsenet voivat lokakuun aikana esittää kirjallisia ehdotuksia kulttuuripalkinnon saajaksi perusteluineen.

4. Kulttuurilautakunta valitsee kulttuuripalkinnon saajan ja päätöksen tulee olla yksimielinen.

5. Kulttuurilautakunta päättää kulttuuripalkinnon rahallisesta arvosta.

6. Kulttuurilautakunta päättää palkinnon luovutustilaisuudesta

Kulttuuripalkinnon ovat saaneet:
2019 Stella Tiisala
2018 Föreningen Teaterboulage yhdistys rf
2018 Pargas Gaming Community (PGC) rf
2017 Bosse Mellberg
2017 Tomi Satomaa
2016 Aloitteentekiä Skatepuistoon
2015 De ungas vänner på Ålön rf
2015 Vrakplundrarförlaget
2014 Heikki Heinonen
2013 Birgitta Bröckl
2012 ''Pargas Hardcore City'' -ryhmä
2011 Opettajat ''Joka koulu soi'' -tapahtuman takana
2010 Solveig Ekholm
2009 Mona Hemmer ja Rea Åkerfelt
2008 Anders Helenius ja Samuel Karlsson
2007 Kurt-Erik Långbacka
2006 Pargas svenska pensionärer r.f. ja koreografi Maire Alho
2005 Liisa Ake-Helariutta
2004 Karl-Gustav Laurén
2003 Ami Taulio
2002 Boundbirsn’s vänner rf
2001 Berit ja Sture Sirén
2000 Riddo Ridberg
1999 Raili Grönblom ja Margareta Sjöholm
1998 Hannu Wuorela
1997 Walter Johansson
1996 Rowlit-festivaalin taustaryhmä
1995 Eivor ”Skini” Sihvonen
1994 Egil EssénParaisten kotiseutupalkinto

Paraisten kaupunki koostuu viidestä entisestä kunnasta, ja kaikki kantavat ylvästä historiaansa ja kotiseututunnettaan. Myös entisten kuntien osilla, kuten yksittäisillä kylillä ja saarilla on oma historiansa, jolle antavat leimansa seudulla asuneet ja siellä vaikuttaneet ihmiset sekä eläimisen entiset ja nykyiset ulkoiset edellykset.

Palkinnon tarkoituksen tulee erottua selkeästi yleisestä kulttuuripalkinnosta, joka myönnetään toimimisesta seudun kulttuurielämän hyväksi. Kotiseutupalkinto on tarkoitus myöntää toimimisesta historian ja kulttuuriympäristön hyväksi.

Palkinto annetaan merkittävästä Paraisten paikallisen historian ja kulttuuriympäristön hyväksi tehdystä työstä. Palkinto voidaan myööntää yksittäiselle henkilölle, ryhmälle tai yhdistykselle.

Kulttuurilautakunta valitsee palkinnonsaajan ja päättää palkinnon suuruudesta. Palkinto jaetaan kulttuurilautakunnan päättämin aikavälein.

Kotiseutupalkinnon ovat saaneet:
2019 Kaj Engblom
2018 Siv Fagerlund
2017 Åbolands skärgårdsstiftelse / Turunmaan saaristosäätiö
2015 Lisa Ake-Helariutta
2015 Stig Engman
2014 Dolly och Leif Heino
2013 Skröbbel gåbbana -yhdistys
2012 Lennart Brunnsberg
2011 Tuulikki Wahe-Rohrbach
2010 Bernt MårtenssonKotiseutupalkinto Rainer Fagerlundin muistoksi

Rainer Fagerlundin muistoksi perustettiin kotiseutupalkinto vuonna 2005. Paraisten kaupungin kulttuurilautakunta myöntää palkinnon ja päättää sen myöntämistiheydestä. Palkinto voidaan luovuttaa kotiseututyön, kotiseutututkimuksen tai kotiseutua ja Paraisten historiaa koskevan tiedon levittämisen puolesta tehdystä työstä.

Palkinnon ovat saaneet seuraavat henkilöt:

2011 Göran Grönroos
2010 Olle ja Pia-Gunn Anckar
2008 Olof Nordström
2007 Marita ja Arndt Reuter
2005 Göran Silander