Näe ja koe

Näe ja koe

 

Iniön tärkein nähtävyys on luonto tuhansine saarineen ja luotoineen, kimaltava meri ja kirkkaansiniseltä taivaalta paistava aurinko. 

 

Kirkko rakennettiin vuosina 1797–1800. Kirkko vihittiin käyttöön juhannuspäivänä vuonna 1801 ja se sai nimensä tuolloin vastasyntyneen prinsessa Sophia Wilhelminan mukaan. Rakennusvuosi ja hallitsijan nimi kaiverrettiin kuninkaan mahtikäskystä sisäänkäynnin yläpuolelle.
 

Norrbyssä sijaitseva Iniön kirkko, Sophia Wilhelmina

 

Norrbyn luontopolku kulkee vaihtelevassa maastossa: kuusi- ja mäntymetsässä, laaksoissa ja kallioilla. Polku päättyy Kasbergetille, joka on Iniön korkein paikka, 40 metriä merenpinnan yläpuolella. Kasbergetiltä voi nähdä Iniön saaret ja selkeällä säällä aina mantereelle ja Ahvenanmaan Brändöhön asti.  

Norrby naturstig

 

Åselholmin kylän nähtävyys on vanha sahamylly. Vuonna 1902 rakensi iniöläinen Petter Pettersson sahamyllyn ruotsalaisten piirustusten mukaan. Myllyn avulla sahattiin lähes kaikki Iniössä tarvittu puutavara lähes 30 vuoden ajan, kunnes myrsky hajotti sen kampiakselin v 1935. Sahamylly on tänä päivänä yksityisen omistuksessa.

Myös Åselholmin kyläsatama on näkemisen arvoinen.