Kalakamujen seikkailu

Kalakamut ovat vierailleet lapsiryhmissä vuodesta 2009

Kaikki alkoi lapsen oikeuksista

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti 20 vuotta 20.11.2009. Tämän virstanpylvään kunniaksi vasta perustettu kaupunki päätti palkata Kalakamut. Kalakamujen ensimmäinen tehtävä oli vuoden mittainen seikkailu uudessa kaupungissa. Vuoden aikana he tapaisivat lapsia ja kuuntelisivat mitä sanottavaa heillä on aikuisille.

Satu Kalakamujen synnystä

Oli syksyisen tuulinen lokakuun aamu, kun kala sai uuden työpaikan. Hän oli uiskennellut Saaristomerta ristiin rastiin ja miettinyt, mitä oikein keksisi. Hän olisi halunnut matkustaa, mutta harvassa ovat ne lentokoneet, joihin kalat voivat varata lippuja. Totta kai oli hauskaa uiskennella ympäriinsä, mutta pikkuhiljaa sekin alkoi maistua vähän puulta.
Niinpä kala päätti lähettää pullopostia. Hän päätti kirjoittaa jollekulle, joka työskentelee lasten kanssa, sillä lapsista hän piti. Hän oli usein nähnyt lapsia rannalla, lapset olivat aina iloisia ja uiskentelivat ja läiskyttivät vettä melkein yhtä hyvin kuin hän. Hänestä voisi tulla maailman ensimmäinen päiväkotikala – vau, miten hienoa!
”Hyvä päiväkodin täti…”, kala aloitti kirjeensä. 
Muutamaa päivää myöhemmin kalan puhelin kupli, hänelle tuli puhelu!
”Haloo, kala puhelimessa”, hän vastasi.
Puhelimen toisessa päässä oli joku rouva, joka kertoi, että kalan kirje oli tullut Paraisten kaupunkiin. Rouva sanoi, että kala pääsisi kaupungille töihin ja saisi oikean erikoistehtävän.
”Saat kiertää kaikissa Paraisten päiväkodeissa. Vietät noin kaksi viikkoa kussakin paikassa ja keskustelet lasten ja aikuisten kanssa lapsen oikeuksista. Oletko kuullut lapsen oikeuksista?”
Tottahan kala niistä oli kuullut, hän tiesi lapsen oikeuksista paljon, sillä lapsen oikeudet ovat hyvin tärkeä juttu.
”Hienoa”, rouva sanoi. ”Meillä on aika monta päiväkotia ja perhepäivähoitajaa, joiden luona tulet käymään, joten olet matkalla melkein kokonaisen vuoden. Saat kulkea linja-autolla, autolla ja lautalla päästäksesi joka paikkaan. Kun tulet takaisin, toivomme, että sinulla on runsaasti mukavia muistoja matkaltasi.”
Nämä olivat parhaat uutiset, jotka kala oli kuunaan kuullut!
”Matkasi jälkeen pystytämme näyttelyn kaikesta siitä, mitä matkalta on tarttunut mukaasi. Teemme myös materiaalia, jonka avulla aikuiset saavat tietää, mikä on lapsille tärkeää. Ja jos haluat, voit muuttaa matkasi jälkeen Perhetalo Ankkuriin Paraisille.”
Kalalla oli vielä yksi kysymys:
”Saisinko ottaa pari kamua mukaani?”
”No mutta, sehän on loistava ajatus!”, rouva henkäisi. ”Tehän voitte olla Kalakamut!”

- Sofie Grahn   

Saaristokulttuuri

Kalakamujen Saaristokulttuurilabra aloitti matkansa syyskuussa 2019. Kalakamujen pehmokalat vierailivat jokaisessa lapsiryhmässä Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksessa. Neljä saaristokulttuurilabraa kiersi yksiköissä, joten Kalakamut viipyivät noin kaksi viikkoa jokaisen lapsiryhmän luona.

Lapset olivat osallisia Saaristokulttuurilabran luomisessa. Pilottilapsiryhmät olivat mukana kehittämässä ja testaamassa labraa sen eri vaiheissa. Lasten ajatuksia ja ideoita kerättiin Kalakamujen saaristokiertueen aikana toimintavuotena 2018-2019 ja niiden pohjalta Saaristokulttuurilabra muotoutui.

Poimintoja Saaristokulttuurilabrasta

Piikkihai

Tutut Kalakamujen pehmokalat ovat saaneet uuden kalan parveensa, piikkihain. Lapset saavat auttaa piikkihaita tuntemaan olonsa kotoisaksi uudessa saaristoympäristössä. Piikkihain mukaantulo on lähtöisin lasten ideoista.

Matka kumiveneellä

Lapset saavat leikkiä olevansa venematkalla. Labraan kuuluu kumivene airoineen, sekä varustepussi joka sisältää muun muassa pelastusliivejä (heijastinliivejä), heittovavan ja karttoja saaristosta. Mukana on myös ääni- ja valotekniikkaa venematkan lisäinspiraatioksi.

Saaristomatto

Labraan kuuluu matto jossa kuva saariston kartasta. Matolla voi leikkiä labran mukana tulevien puisten leikkiveneiden ja -lauttojen kanssa.

Köydenpunontalaite

Lapset voivat tehdä omia köysiä. Tätä varten on hankittu köydenpunonta jota lapsiryhmät voivat lainata. Köydenpunonta on käsityötä johon pienimmätkin lapset voivat osallistua.
 

Lisätietoa Saaristokulttuurilabrasta

Lue lisää Kalakamujen ajankohtaisesta teemasta Saaristokulttuurilabra.pdf vihosta. Tulosta keittokirja Kalakamut kokkailevat-saaristoruokaa lapsille.pdf ja tee ruokaa tai leivo lasten kanssa. Tutustu Kalakamujen Saaristolabran muihin materiaaleihin Aineistoa-sivulla.

Teemat vuosien varrelta

2019 - Saaristokulttuuri

2017 - Ruoan kiertokulku

2015 - Merenpinnan alla 

2013 - Jätehuolto 

2009-2011 - Lapsen oikeudet 

Tutustu vuosien varrella syntyneeseen aineistoon.