Sisältöjulkaisija

null TÄRKEÄÄ TIETOA KORONAVIRUKSESTA JA TERVEYDENHUOLLOSTA
18.05.2020

TERVEYSKESKUS TIEDOTTAA KORONAVIRUKSESTA (Covid-19)

12.5.2020 

Koronavirus aiheuttaa kohonnutta ruumiinlämpöä tai kuumetta, yskää, nuhaa, hengenahdistusta, kurkkukipua, hajuaistin menetystä. Näiden oireiden lisäksi voi esiintyä päänsärkyä, väsymystä, lihaskipua ja vatsavaivoja. Jotkut sairastuneet voivat saada keuhkokuumeen. Taudin itämisaika on 4–5 vuorokautta, mutta se voi olla jopa 14 vuorokautta. Lisäksi on mahdollista, että virus voi tarttua jo vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista.  Tämän hetkinen tartuttavuusluku RO on alle yksi, tämä tarkoittaa että yksi henkilö tartuttaa eteenpäin vähemmän kuin yhden henkilön.   

Yli 70 vuotiaat voivat olla muita alttiimpia saamaan vakavamman koronavirusinfektion. Samoin henkilöillä joilla on perussairauksia jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Sairaalloinen ylipaino (BMI yli 40) sekä päivittäinen tupakointi saattavat myös lisätä riskiä sairastua vakavammin. 

Voit seurata päivittyvää tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 ja sairaanhoitopiirin kotisivuilta www.vsshp.fi. Terveyskeskus tekee yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa ja noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia ohjeita.   

Jos sinulla on hoitoa vaativia oireita, sinun pitää soittaa terveyskeskukseen, ei mennä sinne suoraan käymään. Puhelimitse saat tietoa hoidon jatkosta. Henkilöiltä joilla on koronavirusoireita, otetaan näyte terveyskeskuksessa, näyte lähetetään Tyksiin analysoitavaksi. Vastaus saadaan noin vuorokauden sisällä. 

Paraisten terveyskeskukseen on avattu infektiopoliklinikka, jonne on oma sisäänkäynti, sisäänkäynti on pääsisäänkäynnistä 25 metriä oikealle. Aina puhelinyhteys ennen käyntiä! 
Vastaavanlaisia infektiopoliklinikoita on myös muissa saariston terveysasemilla. 

Terveyskeskusten muu päivystysvastaanotto toimii kuten ennenkin. Jos sinulla on hoitoa vaativia oireita, ota yhteys puhelimitse päivystykseen hoidon tarpeen arviointia varten.  
Epidemian johdosta on joitakin vastaanottokäyntejä perutettu ja lääkärit tekevät osan vuositarkastuksista puhelimitse. 

 • Paraisten terveyskeskus, puh. 02 454 5220 (koskee koko aluetta: Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö)
 • Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteispäivystys, puh. 02 313 8800

Koronavirustartuntoja ja muita hengitystieinfektioita voi ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Yski ja aivasta omaan hihaasi tai kertakäyttönenäliinaan, jonka heität heti roskiin. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Pese kätesi vedellä ja saippualla usein ja riittävän kauan. Pese kädet aina, kun tulet ulkoa sisään, ennen ruoanlaittoa ja syömistä, wc-käynnin jälkeen tai jos olet yskinyt tai aivastanut. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pestä käsiäsi, voit käyttää myös käsidesinfektioainetta.

Parainen ja koko Suomi varautuu siihen, että epidemia jatkuu. Jotta sairastuneiden määrää voidaan vähentää, on tärkeätä, että kaikki kuntalaiset noudattavat kaikkia annettuja viranomaisohjeita. Huomioi riskiryhmiin kuuluvat sekä + 70 vuotiaat, vältä suuria ihmisryhmiä, pidä turvavälejä ja vältä lähikontakteja.  Edelleen tarvitaan kaikkien panosta, jotta tartuntaketjut saadaan minimoiduksi.

Vaikka oletkin tällä hetkellä enemmän kotona, on tärkeätä muistaa olla fyysisesti aktiivinen, liiku sisätiloissa tai luonnossa. Netistä löytyy hyviä liikuntaohjeita kaiken ikäisille. https://sydan.fi/fakta/jumppaohjelmia-kotona-toteutettaviksi/ 

Tietoa arabiaksi
Tietoa somaliksi
Tietoa venäjäksi
Tietoa viroksi
Tietoa englanniksi

 

Hammashoito tiedottaa

(18.5.2020)

 • Seuraamme edelleen sairaanhoitopiirin ohjeistuksia liittyen covid-19 epidemiaan. 

  Aikaisemmin keväällä keskeytimme kiireettömän hammashoidon tarjoamisen. Tällä hetkellä epidemiatilanne sallii varovaisen toiminnan laajentamisen, tietyin rajoituksin. Esim. kaikkea sellaista hammashoitoa, jossa muodostuu aerosolia (spraypilvi), pitää yhä edelleen välttää. 
   
 • Covid-19 riskiryhmään kuuluville potilaille annamme vain akuuttihoitoa. Poikkeukset arvioidaan potilaskohtaisesti.
   
 • Tällä hetkellä ei ole mahdollista varata aikaa kiireettömään hammashoitoon
   
 • Poikkeusoloissa korostuu huolellisen päivittäisen suun omahoidon merkitys.

  Harjaa hampaat aamuin, illoin fluoria sisältävällä hammastahnalla. Puhdista hammasvälit päivittäin. Pidä säännölliset ruoka-ajat ja juo aterioiden välillä vain vettä, sillä hampaat kestävät reikiintymättä vain n. 5 happpohyökkäystä päivässä.
   
 • Kiireellistä hammashoitoa annamme Paraisten hammashoitolassa. Hoidon kiireellisyys arvioidaan potilaskohtaisesti. 
   
 • Sairaanhoitopiirin järjestämä ilta- ja viikonlopppupäivystys toimii Turussa.
   
 • Kaikki yhteydenotot hammashoitolaan tapahtuvat vain puhelimitse! Soita aina ensin hammashoitolan ajanvaraukseen (puh. 02 4545 300). Kerro puhelimessa, mikäli sinulla on flunssan oireita, vatsaoireita, olet karanteenissa, tai ollut matkoilla viimeisen 14 vrk:n aikana.
   
 • Saavu varatulle hoitokäynnille täsmällisesti, älä etuajassa. Pyrimme minimoimaan odotustilassa samanaikaisesti olevien potilaiden määrän. 
   
 • Peru aikasi, mikäli sinulla on vähäisiäkin flunssan tai vatsaoireita, tai sinut on asetettu karanteeniin! Saat edellisenä päivänä tekstiviestinä muistutuksen ajanvarauksesta. Lähetämme erillisenä tekstiviestinä myös muistutuksen siitä, että hammashoitoon voi tulla vain täysin terveenä.
   
 • Mikäli sinulla on kysyttävää, ole ystävällinen ja soita hammashoitolan ajanvaraukseen puh. 02 4545 300.

Neuvola tiedottaa

(14.5.2020)

Raskaana olevien vastaanottokäynnit jatkuvat normaalisti. Äitiysneuvolaan on saavuttava yksin, rajaamme edelleen asiakkaiden määrän neuvolatiloissa mahdollisimman vähäiseen tartuntariskien minimoimiseksi.

Perhevalmennukset järjestetään tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan etänä.

Tule yksin myös ehkäisyneuvolaan.

Lastenneuvola siirtyy asteittain normaaliin toimintaan.  Lastenneuvolakäynneille saavutaan yhden huoltajan kanssa, sisarukset jäävät kotiin.

 • Neuvolaan saavutaan terveenä.  
 • Huolehdithan hyvästä käsihygieniasta. Pesethän kädet ja käytät käsihuuhdetta tullessasi vastaanotolle ja sieltä lähtiessäsi.
 • Pidä fyysistä etäisyyttä toisiin henkilöihin odotustiloissa.


Hoitolaitokset, sairaalat, asumispalveluyksiköt, kotihoito

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään.

Ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa kielletään pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Kotihoito seuraa sairaanhoitopiirin ohjeita suojavarusteiden käytössä. Oireettoman asiakkaan kanssa ei käytetä suojavarusteita. Jos asiakkaalla on hengitystieoireita, suojavarusteita käytetään.
 

Muistathan hyvän käsi- ja yskimishygienian!

Koronavirustartuntoja ja muita hengitystieinfektioita voi ehkäistä hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Yski ja aivasta omaan hihaasi tai kertakäyttönenäliinaan.  Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt kätesi.  Pese kädet usein ja oikein. Pese kädet aina kun tulet ulkoa sisään, ennen ruuanlaittoa ja syömistä, wc-käynnin jälkeen tai jos olet yskinyt tai aivastanut. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta pestä kätesi voit myös käyttää käsidesinfektioainetta. 

pese kätesi julisteyski oikein juliste