Innehållspublicerare

null Kultur- och Hembygdspris 2019
04.12.2019

Kulturpris 2019


Pargas stads kulturnämnd har i år utsett bildkonstlärare Stella Tiisala till årets kulturpristagare och sjöfartsrådet Kaj Engblom till mottagare av Pargas stads hembygdspris.

Stella Tiisala är bildkonstlärare och verksamhetsledare för Konstskolan Pictura Taidekoulu i Pargas. Hon gör ett hängivet arbete för konstskolan och elevantalet har stadigt vuxit och innehållet i utbildningen har hela tiden utvecklats och utökats. Många barn och unga har hittat sitt sätt att uttrycka sig under hennes guidning.

Stella Tiisala är alltid intresserad av olika samarbetsformer, om det sedan handlar om samarbete mellan de olika skolorna som ger grundläggande konstundervisning eller samarbeten med konstnärer, institutioner eller föreningar. Tidigare i år har vi sett Stella Tiisalas konst under utställningen Metamorphosis i samband med Lux Archipelago och hon ledde samfundskonstprojektet då taxistationen i Pargas kläddes in, för att nämna några aktuella projekt. Stella Tiisala är en stor tillgång för det kreativa kulturlivet i Pargas.

 

Sjöfartsrådet Kaj Engblom är en sann hembygdsmänniska. Född och uppvuxen i Nagu har han hela livet lyft fram sin hemort och speciellt ortens tradition som sjöfartsort, från att på 1800-talet har varit en av de största sjöfartsorterna i Finland till långt in i nutiden.

Kaj Engblom köpte av Nagu kommun det som kallades Posthuset och lät renovera huset för att det skulle bli det som idag kallas Sjöfarthuset. Sjöfartshuset öppnades 2010 och presenterar Nagus stolta sjöfartshistoria. Kaj Engblom stod för alla driftskostnader under de tio första åren, stadens kulturenhet producerade innehållet i huset. Från och med nästa år är det Pargas stad som står för driften av huset.

Sjöfartshuset i Nagu finns tack vare Kaj Engbloms insats och man kan visa upp en viktig del av Nagus historia och sjöfartens betydelse.

 

Stella Tiisala och Kaj Engblom kommer att ta emot sina pris på Självständighetsdagens förfest den 5 december kl. 18:30 i PIUG kultursal. Tillställningen är öppen för allmänheten.

På Självständighetsdagens förfest uppträder Bubbeli & Runeberg Orchestra, Duo Mene, Gerard Gassou, Dimma och balettdansarna Brianna Sandell, Ellen Kronberg och Eeva Hyvärilä. Intäde 12 € och 6 € för barn under 13 år, pausserveringen ingår i biljettpriset.