Gäddan och gängets mobila Skärgårdskulturlabb

Gäddan och gängets mobila Skärgårdskulturlabb besöker barnen

Gäddan och gängets Skärgårdskulturlabb började sin resa i september 2019. Gäddan och gänget mjukisfiskarna besöker alla barngrupper inom småbarnspedagogiken i Pargas stad. Skärgårdskulturlabbet finns i fyra uppsättningar, så Gäddan och gänget kan stanna hos varje barngrupp i cirka två veckor.

Barnen har varit delaktiga i uppbyggandet av Skärgårdskulturlabbet. Pilotbarngrupper var med och utformade samt testade labbet under olika skeden. Barnens tankar och idéer samlades under Gäddan och gängets skärgårdsturné verksamhetsåret 2018-2019 och var basen till Skärgårdskulturlabbets utformande. 


Plock ur Skärgårdskulturlabbet

Matta med karta över skärgården och trälekbåtar.

Pigghaj

De bekanta Gäddan och gänget mjukisfiskarna har en ny fisk i stimmet, en pigghaj.  Barnen får hjälpa pigghajen att känna sig hemma i den nya miljön i skärgården. Pigghajen kom med i Gäddan och gänget tack vare barnens idéer.

Resa med gummibåt

Barnen får leka att de är på båtresa. I labbet ingår en gummibåt och åror, samt utrustningspåse med t.ex. flytvästar (reflexvästar), kastspö och kartor över skärgården. Det finns också ljud och ljus som inspiration till fantasibåtresan.

Skärgårdsmatta

En skärgårdsinspirerad lekmatta ingår i labbet. Det är en matta med en karta över skärgården. Man kan leka med trälekbåtar och trälekfärjor på mattan.

Repslagningsmaskin

En repslagningsmaskin har inskaffats för utlåning och barngrupperna kan laga egna rep med den. Repslagning är hantverk, som även små barn kan vara med om.


Mera information om Skärgårdskulturlabbet

 

Skärgårdshavets biosfärområdets logo. Länken för till Skärgårdshavets biosfärområdets hemsidor.Småbarnspedagogikens logo med gäddan som maskot. Länken för till småbarnspedagogikens framsida.Utbildningsstyrelsen finansierar projektet -logo. Länken för till Utbildningsstyrelsens utveckling och internationalisering sidor.

 


Följ Gäddan och gänget på Instagram | @gaddanochganget #gäddanochgänget #kalakamutparainen