Kultur- och Hembygdspris 2021

02.12.2021

Kulturpris 2021

Pargas stads kulturpris går till två modiga och aktiva musikutövare – Essi Luttinen och Petri Haapasalo

Essi Luttinen och Petri Haapasalo flyttade till Pargas 2015 och har sedan dess varit en viktig del av musiklivet i Pargas. Egentligen började arbetet i Pargas redan innan det, då Essi Luttinen producerade Qvidja picnic konserter redan från och med år 2012 och det arbetet har hon fortsatt med. Qvidja konserterna har gett många pargasbor och besökare fina musikaliska upplevelser i en historisk miljö.

Både Essi Luttinen och Petri Haapasalo har aktivt sökt olika samarbetsmodeller och har alltid då det är möjligt ställt upp som musiker. Det har varit allt från planering av musikaliska happenings, solistuppdrag på konserter till uppträdanden på äldreboenden och alltid med stor yrkeskunskap för att erbjuda publiken det bästa.

Corona pandemin slog hårt mot freelancande musiker men även då arbetade Essi och Petri träget vidare, de gjorde en julskiva och många konsertstreamingar för att erbjuda publiken musik också under den tid vi inte kunde gå på konserter.

Men för den riktigt stora publiken i Pargas har de nu blivit kända då de har startat upp jazz café Axo, ett ställe med live musik fler kvällar i veckan. De bjuder in musiker, de uppträder själv, ibland helt spontant mellan diskturer och kassajobb. De erbjuder ocksåpå  Jazz café Axo en scen för andra musiker och uppträdanden.

Kulturnämnden vill genom kulturpriset visa sin uppskattning för det arbete Essi Luttinen och Petri Haapasalo gör och kulturnämnden känner att Pargas är lyckligt lottad att ha sådan driftiga musiker på orten.


Pargas stads hembygdspris år 2021 går till Nagu hembygdsförening rf.

Kulturnämnden i Pargas vill uppmärksamma det jobb som Nagu hembygdsförening gör för hembygdskunskapen och -känslan i Nagu.

För ungefår tio år sedan miste föreningen det hus man tidigare hade ett museum i. Samlingarna måste placeras på andra ställen och föreningen såg rätt svart på sin framtid. Vad är en hembygdsförening utan ett hembygdsmuseum?

Så småningom kom föreningen ur svackan och har idag en livlig verksamhet som ligger i tiden. Föreningen har lyckats locka med nya krafter samtidigt som en del av de erfarna krafterna fortfarande är med.

Idag sysslar föreningen med byaforskning. Man har en lokalhistoria- och släktforskargrupp som träffas varannan vecka. Föreningen har bland annat gett ut häften med olika teman, det blir 1-2 häften/år, det sjunde häftet ges ut nu till julen 2021. Föreningen producerar också utställningar kring olika tema. Årligen gör man också mycket populära hembygdsturer med buss, dvs besöker olika platser i Nagu, det kan vara gårdar, byar eller någon näringsidkare. Föreningen var också den drivande kraften då föreningarna i Nagu tog över Kommunalstugan som ett ställe för föreningar och grupper att träffas. Nagu hembygdsförening är en aktiv förening som deltar i många projekt tillsammans med andra föreningar i Nagu.

Nagu hembygdsförening rf har visat på livskraft och mod samt en förmåga att hitta nya verksamhetsformer som tilltalar Naguborna och även fritidsboare.
 


Pargas stads kulturenhet har i år valt att uppmärksamma självständighetsdagen enbart online. Se självständighetsprogrammet här på kulturellen.fi


 

Kultur- och hembygdspriser

Pargas stads kulturpris


1. Kulturpriset kan delas ut åt enskilda personer, föreningar eller andra sammanslutningar, vilka på ett betydande sätt verkar för kulturlivet i Pargas.

2. Kulturpriset kan utdelas årligen inom kulturnämndens budget.

3. Kulturnämndens medlemmar kan inom oktober månad inkomma med skriftliga förslag, med motiveringar, till kulturpristagare.

4. Pristagaren utses av kulturnämnden och beslutet bör vara enhälligt.

5. Kulturnämnden besluter vilket penningvärde kulturpriset skall ha

6. Priset delas ut vid en tillställning som kulturnämnden besluter


Kulturpristagarna:
2020 Jan Lindgård
2019 Stella Tiisala
2018 Föreningen Teaterboulage yhdistys
2018 Pargas Gaming Community (PGC) rf
2017 Bosse Mellberg
2017 Tomi Satomaa
2016 Initiativtagarna till skateparken
2015 De ungas vänner på Ålön rf
2015 Vrakplundrarförlaget
2014 Heikki Heinonen
2014 Barfotastigen
2013 Birgitta Bröckl
2012 Gruppen "Pargas Hardcore City"
2011 Lärarna bakom "Joka koulu soi"
2010 Solveig Ekholm
2009 Mona Hemmer och Rea Åkerfelt
2008 Anders Helenius och Samuel Karlsson
2007 Kurt-Erik Långbacka
2006 Pargas svenska pensionärer r.f. ja koreograf Maire Alho
2005 Liisa Ake-Helariutta
2004 Karl-Gustav Laurén
2003 Ami Taulio
2002 Boundbirs´n:s vänner
2001 Berit och Sture Sirén
2000 Riddo Ridberg
1999 Raili Grönblom och Margareta Sjöholm
1998 Hannu Wuorela
1997 Walter Johansson
1996 gruppen bakom Rowlit-festivalen
1995 Eivor ”Skini” Sihvonen
1994 Egil EssénPargas stads hembygdspris

Staden Pargas består av fem f.d. kommuner och alla bär på sin egen stolta historia och hembygdskänsla och även delar av de f.d. kommunerna, så som enskilda byar eller öar, har sin egen historia präglad av de människor som bott och verkat där samt de yttre förutsättningarna man levt/lever i.

Syftet med priset bör klart skilja sig från de allmänna kulturpriset som ges för en insats för kulturlivet på orten. Hembygdspriset skall vara ett pris för insatser för historien och kulturmiljön.

Priset ges för en betydande insats för den lokala historien och kulturmiljön i Pargas. Pristagaren kan var en enskild person, en grupp eller en förening.

Kulturnämnden utser pristagaren och fattar beslut om prisets storlek. Priset delas ut med en sådan intervall som kulturnämnden besluter om.

Hembygdspristagarna:
2020 Pargas Hembygdsförening
2019 Kaj Engblom
2018 Siv Fagerlund
2017 Åbolands skärgårdsstiftelse
2015 Lisa Ake-Helariutta
2015 Stig Engman
2014 Dolly och Leif Heino
2013 Skröbbel gåbbana
2012 Lennart Brunnsberg
2011 Tuulikki Wahe- Rohrbach
2010 Bernt MårtenssonHembygdspriset till Rainer Fagerlunds minne

Hembygdspriset till Rainer Fagerlunds minne inrättades år 2005 och kan delas ut av kulturnämnden i Pargas stad med den intervall som kulturnämnden besluter. Priset kan ges för hembygdsarbete, hembygdsforskning eller för att sprida kunskap om hembygden och Pargas historia.

Mottagare för Hembygdspriset till Rainer Fagerlunds minne:

2011 Göran Grönroos
2010 Olle och Pia-Gunn Anckar
2008 Olof Nordström
2007 Marita och Arndt Reuter
2005 Göran Silander