Stenhuset - Utön kotiseutumuseo

Stenhuset - Utön kotiseutumuseo

Utö sijaitsee Saaristomeren tärkeimmän väylän suulla. Utön kotiseutumuseon näyttely perustuu Utön erityisasemaan ulkosaariston virkamiesyhteisönä. Näyttelyssä kuvataan luotsien, majakanvartijoiden ja sotilaiden historiaa Utössä. Utön elämään mahtui virkamiesten lisäksi luonnollisesti paljon muutakin, ja näyttelyssä kerrotaankin naisten merkityksestä Utön paikallisyhteisössä, sosiaalisesta elämästä sekä kalastuksesta ja metsästyksestä, jotka olivat osa Utön asukkaiden arkea aivan kuten naapurisaarten kalastajakylissä.

Stenhuset rakennettiin vuonna 1753 saaren ensimmäisen majakan rakentamisen yhteydessä, ja se on siten Utön vanhin rakennus. Talo toimi majakanvartijoiden virka-asuntona aina 1860-luvulle asti, jolloin rakennuksen tulisijat purettiin. Jo tätä ennen majakanvartijat olivat pääosin siirtyneet asumaan 1840-luvulta peräisin olevaan majakkarakennukseen tien toiselle puolelle. Stenhuset on sittemmin toiminut varastona, verstaana ja puuliiterinä aina 1990-luvulle asti, jolloin merenkulkulaitos teetti rakennuksessa peruskorjauksen ja vuokrasi rakennuksen Utön kotiseutuyhdistykselle (Utö hembygdsförening rf), joka avasi rakennuksessa kotiseutumuseon 27.7.1991.

HUOM. Seuraamme coronaviruksen kehitystä ja jos museoiden aukioloaikoihin tulee muutoksia, ilmoitamme niistä sen mukaisesti.

Sisäänpääsy

  • aikuiset 4 euroa, 7–17-vuotiaat lapset 1,50 euroa.

Yhteystiedot

  • Karolina Zilliacus, puh. 040 733 1954 / Karolina.zilliacus@uto.fi