Aineistoa Kalakamujen seikkailuista

Aineistoa Kalakamujen seikkailuista

Saariston supersankarit - Minilähettiläs

OPAS: Oletko miettinyt mitä kestävä kehitys on? Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa -opas.pdf sisältää syvällistä tietoa erilaisista kestävän kehityksen teemoista ja vinkkejä siitä, 
miten niitä voidaan käsitellä jokapäiväisessä toiminnassa lasten kanssa helposti 
ymmärrettävällä ja hauskalla tavalla.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN PASSI: Tulosta kestävän kehityksen passi.pdf (jokainen lapsi saa oman). Kestävän kehityksen passi voi kulkea lapsen mukana aina päivähoidon alusta esiopetuksen loppuun asti. Tuona aikana tutkimme luontoa, ympäristöasioita, kestävää kehitystä ja omia juuriamme saaristossa. Onnea, olet nyt Saaristomeren biosfäärialueen ja oman kotiseutusi minilähettiläs!

Lisätietoa Biosfärakatemian verkkosivuilla.

Aineiston on tuottanut Saaristomeren biosfäärialue yhteistyössä Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksen kanssa. Projekti on saanut rahoitusta Svenska kulturfonden, Sparbanksstiftelsen i Nagu ja William Thurings stiftelsen säätiöiltä.

Luova kiertokulkumatka

 • VILJELYKORTIT: Tulosta Aloita viljely Kalakamujen kanssa.pdf -viljelykortit. Sinisellä merkityt kortit (1A-1D) käsittelevät kylvöä. Vihreällä merkityt kortit (2A-2D) kuvaavat miten krassin kasvua seurataan, mietitään mitä se tarvitsee kasvaakseen, miten sitä voi tutkia ja maistaa. Punaisella merkityt kortit (3A-3D) kannustavat keräämään siemenet talteen ja laittamaan ne pusseihin seuraavaa kevättä varten sekä kompostoimaan kuihtuneet kukat, samalla miettien minne kasvinosat häviävät ja miten madot voivat muuttaa krassin mullaksi. 

 • TEE PAPERIRUUKKU: Katso YouTube videosta "Tee ruukku paperista" miten yhdessä lasten kanssa voit tehdä omia ruukkuja paperimassasta .

Aineiston on tuottanut Paraisten kaupungin varhaiskasvatus yhteistyössä Saaristomeren biosfäärialueen kanssa. Sonja Dragon/Skärgårdsreklam on suunnitellut viljelykortit. Projekti on saanut Opetusministeriön sekä Paraisten kaupungin rahoitusta.

 

Saaristokulttuurilabra

 • VIHKO: Löydät lisätietoa ja vinkkejä Saaristokulttuurilabrasta Kalakamujen saaristokulttuurilabra.pdf vihosta

 • KEITTOKIRJA: Keitä perunapuuroa, leivo marjapiirakka tai paista silakkapihvejä lasten kanssa! Kuvitetut reseptit löydät keittokirjasta Kalakamut kokkailevat - saaristoruokaa lapsille!

 • JULISTE - Täällä me asumme kartta: Tutustu Paraisten saaristoon. Tulosta Kalakamujen Täällä asumme.pdf kartta, jossa ympäri vuoden asutut saaret ovat merkitty hymiöllä
   
 • JULISTE - Kotisaareni: Kaikki Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksessa olevat lapset saivat keksiä kotisaarelleen nimen. Monimuotoinen kirjo saarinimiä Kotisaareni.pdf julisteessa koottuna

 • KIRJAKASSI: Paraisten kirjasto on koonnut Saaristokulttuuri-teemakassit, joita saa lainata kirjastoista tammikuusta 2020 lähtien. Paraisten, Nauvon ja Korppoon kirjastoissa teemakassit löytyvät suomeksi ja ruotsiksi. Houtskarin ja Iniön kirjastoissa teemakassit ovat ruotsiksi.

 • KIRJALISTA: Kirjasto on myös koonnut Saaristokulttuuri -kirjalistan.

 • KÖYDENPUNONTAVIDEO: Lapsiryhmät voivat lainata varhaiskasvatuksen köydenpunontalaitetta. Tässä näet You Tube opetusvideon köydenpunonnasta.

Aineiston on tuottanut Paraisten kaupungin varhaiskasvatus yhteistyössä Saaristomeren biosfäärialueen kanssa. Projekti on saanut Opetusministeriön sekä Paraisten kaupungin rahoitusta.

Ruoan kiertokulku

Aineiston on tuottanut Saaristomeren biosfäärialue yhteistyössä Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksen, Lounais-Suomen jätehuolto Oy:n ja Skolresursin kanssa. Projekti on saanut rahoitusta Svenska kulturfonden ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne säätiöiltä.