Luova kiertokulkumatka

Luova kiertokulkumatka ekologisessa oppimisympäristössäKuva Paraisten varhaiskasvatuksen logosta, jossa hauki purjeen edessä.

Projektissa innostetaan lapsia luonnonmukaiseen viljelyyn ja kompostointiin. Lapset saavat käsityksen siitä, miten ruoka, materiaalit, energia, ravinteet ja kaikki muu on osa luonnon kiertoa. Seitsemän pilottiryhmää Paraisten kaupungin varhaiskasvatuksesta on mukana projektissa.


Olemme mukana Kiertokulkumatkassa 

Tervetuloa mukaan Luova kiertokulkumatka ekologisessa oppimisympäristössä –projektin pilottiryhmien esittelykierrokselle! Kaikki pilottiryhmät ovat varhaiskasvatuksesta. Pilottiryhmän koko voi vaihdella yhdestä päiväkodin lapsiryhmästä kaikkiin ryhmiin. Esittelemme yhden pilottiryhmän viikossa.

Koivuhaan päiväkoti

(8.5.2020)

Huvikummun ulkopainotteinen varhaiskasvatusryhmä on osallistunut projektiin pilottiryhmänä Koivuhaan päiväkodista. 

Huvikummun uutiset -videon kautta ryhmän varhaiskasvattajat lähettävät terveisiä poikkeusaikana kotona oleville lapsille. Lapset ovat perustaneet matokompostin osana Kiertokulkumatka-projektia.  Videon on kuvannut varhaiskasvattaja Anu ja videossa esiintyy varhaiskasvattaja Emma.

Huvikummussa matokomposti on ollut kiertokulkumatkan keskiössä. Lapset saivat noin 50 tunkiomatoa alkuvuodesta, ja ovat ruokkineet matoja muutaman kerran viikossa hedelmänkuorilla ja sanomalehtisilpulla. Matokomposti on pidetty kosteana sumuttamalla vettä.

 

 

 

 

 

 

 

Tiesitkö muuten, että Koivuhaan päiväkodissa on laboratorio?

Vanha ulkovarasto on muutettu pienimuotoiseksi lasten laboratorioksi. Madot asustavat tässä laboratoriossa ja projektin kautta sinne on hankittu mikroskooppi ja luuppilamppu. Laboratoriossa on myös onnistuneesti kasvatettu herneenversoja. Herneversojen jämät päätyivät matojen ruoaksi.

 

 

Perhepäiväkodit Tennbyssä

(29.4.2020)

Perhepäiväkotien pihalla Tennbyssä on neljä taloa. Kuva kahdesta lapsesta, jotka yhdessä kantavat kompostiämpäriä.Kaikilla taloilla on oma nimi ja oma väri: punainen Vaahteramäki, keltainen Peukaloinen, vihreä Junibacken ja sininen Näckrosen. Jokaisessa talossa on kolme perhepäivähoitajaa ja 12 lasta. Kaksi taloista ovat suomenkielisiä ja kaksi ruotsinkielisiä. Lasten ikä on 0-5 vuotta."Muistan kun unohdimme laittaa kannen päälle niin ruoka putosi rappusille", sanoo tyttö 4 v.

Perhepäivähoitajat valmistavat itse kaikki lapsille tarjottavat ruoat, talojen omissa keittiöissä. Ruoanlaitto on osa lasten arkipäivää. Mahdollisuuksien mukaan hankitaan paikallisia raaka-aineita. Pihan yhteinen varasto täyttyy syksyisin Mörkby luomuperunoilla ja tasaisin väliajoin saadaan täydennystä Rahkosen Heisalassa kasvattamista omenoista ja niistä puristetusta omenamehusta. Kasvikset hankitaan sesongin aikana Walldén’s trädgård puutarhalta Korppoosta.Kuva lapsista, jotka katsovat kompostoriin.

Tällä hetkellä haetaan paikallisia tuottajia myös muille juureksille perunan lisäksi. Lihat Sorpo Herefordilta ja kotimaiset metsämarjat Varsinais-Suomesta säilytetään isossa yhteisessä pakastimessa. Kaikki muu ruoka ostetaan verkkokaupan kautta paikallisesta K-supermarket Reimarista.

"Onpa paljon ruokaa!", sanoo poika 3 v.

Ruokajätettä syntyy jonkun verran, m.m. kuoria, koska ruoka tehdään paikan päällä. Siksi perhepäiväkodit ovatkin projektin kautta kompostoineet kaiken ruokajätteensä vuoden 2020 alusta. Jokaisessa talossa syntyy normaalioloissa noin 5 litraa ruokajätettä.
 
Kuva lapsista, jotka kaatavat kompostia kompostoriin.Perhepäivähoidon piha on yhteinen kaikille taloille. Pihaa parannettiin syksyn 2019 aikana, ja sen yhteydessä oli luonnollista osoittaa alue viljelyyn ja kompostointiin. Alueella on omenapuu, joka on istutettu aiemmin. 

Perhepäiväkodit saivat lainata kaksi kappaletta 240 litraista pikakompostoria Lounais-Suomen jätehuollolta. Aika nopeasti selvisi, että isommalle kompostorille on tarve. Tänään, noin neljä kuukautta kompostoinnin aloittamisesta, molemmat kompostorit ovat täynnä.

"Täällä haisee pahalta", sanoo tyttö 4 v.

Kiertokulkumatka projektin kautta hankittiin isompi 550 litran Biolanin kompostori Garden Centeristä Paraisilta, joka kohta otetaan käyttöön. Ilmojen lämmetessä mikrobitoiminta kompostoreissa aktivoituu entisestään, ja talojen ryhmät toivovatkin voivansa käyttää omaa kompostimultaa vuoden päästä.Kuva lapsista, jotka kaatavat kuiviketta kompostoriin. 

Lapset ovat olleet alusta asti mukana seuraamassa kompostointiprosessia. Uuden ison kompostorin täyttöä varten, ParFix teki varhaiskasvatuksen tilauksesta hienot  rappuset. Nyt lasten on helpompi tyhjentää kompostiastiat.

"On niin hauskaa kaataa", sanoo poika 3 v.

Ryhmät ovat myös aloittaneet viljelyn ja sadeveden keräämisen. Näistä lisää kaikkien projektiryhmien esittäydyttyä!

 

 


Lisätietoa

Projektivastaava  Aija Mäkinen, puh. 040 134 6837

Opetushallitus rahoittaa hanketta -logo.