Sisältöjulkaisija

null Kulttuuriparlamentti kutsuu osallistumaan!

Alkaa: 18.05.2021 klo 17:30

Päättyy: 18.05.2021 klo 19:00

Paikka:
Etänä Microsoft Teams:in kautta
Houtskär Korpo Nagu Pargas Utskären

Kulttuuriparlamentti

Kulttuurifestivaali Kulttuuriparlamentti järjestetään tänä vuonna seitsemättä kertaa, ja toteutetaan “pop up-festivaalina” monella eri pienemmällä tapahtumalla ja tilaisuudella syyskuussa, painopisteenä on viikot 35-36. Paraisten kaupungin kulttuuriyksikkö toimii festivaalin koordinoijana ja vastaa myös “perus”markkinoinnista. Kulttuuriparlamentti kokoaa sateenvarjomallin mukaisesti alleen useita erillisiä tapahtumia, kulttuurikäsite on laaja ja toimijat monet. Myös kohderyhmä on laaja: kaikki lapsista ja nuorista senioreihin. Kulttuuriparlamentin kautta halutaan nostaa esiin taide ja kulttuuri tärkeänä osana yhteiskuntaa ja julkista keskustelua. Festivaalin aikana voi kohdata, kokea, nähdä, kuulla ja osallistua. Tänä vuonna osallistuminen on korostettuna jo suunnitteluvaiheessa: osallistuvat asukkaat ja kulttuuritoimijat tuottavat festivaalin sisällön!
Kulttuuriparlamentti etsii yhetistyökumppaneita ja ohjelmaa sekä yksityishenkilöiltä ja työryhmiltä että yhdistyksiltä ja järjestöiltä! Onko sinulla ideoita ja oletko kiinnostunut järjestämään jotakin festivaalin puitteissa? Kaupungin kulttuuriyksikkö on varannut festivaalille pienen summan, ja ajatuksena on että tämä summa jaetaan ns osallistuvan budjetoinnin kautta. Tämä tarkoittaa että osallistuvat toimijat päättävät keskenään miten rahat tulee käyttää, eri ideoiden toteuttamisen osakustannuksena.

Kutsumme mukaan aivoriiheen ideoimaan 18.5 klo 17.30 Microsoft Teamsin kautta (tarvitset tietokoneen/tabletin, internetyhteyden sekä sähköpostiosoitteen osallistuaksesi). Ilmoittaudu sähköpostitse osoitteeseen lisa.taulio@parainen.fi tai puhelimitse numeroon 045-2358249. Verkkotapaaminen on kaikille avoin.

Tapaaminen ei sido mihinkään, vaan sen tarkoituksena on ideoida ja vaihtaa ajatuksia ja ehkä löytää uusia yhteistyökumppaneita. Myöhemmin päätetään yhdessä miten budjetti jaetaan, ja silloin tarvitaan myös konkreettisempi suunnitelma oman tapahtuman järjestämisestä sekä toiminnan/tapahtuman selkeä budjetti. HUOM! Myöhemmin on myös tarpeellista kuvailla miten tapahtuma/toiminta toteutetaan mahdollisten rajoitusten puitteissa, joten tätä on hyvä suunnitella jo alusta alkaen.
 

Haastamme yleisön ideoimaan tapahtumista joita voisi järjestää Paraisten torilla/taksiasemalla Kulttuuriparlamentin aikana! 

Millaista tapahtumaa kaipaisit joka sopisi paikalle? Oletko aina haaveillut jonkin tapahtuman järjestämisestä tai haluaisitko käydä jossakin hauskassa tapahtumassa keskustassa? Minkä näköinen tapahtuma sinusta puuttuu elokuun lopulta tai syyskuun alusta? Lähetä ideasi sähköpostitse osoitteeseen lisa.taulio@parainen.fi tai tule mukaan yllä mainittuun aivoriiheen niin ideoimme lisää!


Osallistuva budjetointi
Osallistuva budjetointi on Suomessa vielä laajalti uusi käsite, mutta muutamat kunnat ovat jo kokeilleet tätä eri muodoissa, mm kaupunkiaktivismin tukemiseksi. Muutama konkreettinen esimerkki kaupunkiaktivismista on tapahtumat jotka asukkaat itse järjestävät ilman ainoastaan yhtä järjestäjää, Facebookin osto- ja myyntiryhmät, REKO-renkaat, eri kaupunkien ravintola- ja siivouspäivät. Osallistuvan budjetoinnin kautta tuetaan paikallista identiteettiä ja kaupunkiaktivismia niin että kaikilla on mahdollisuus luoda kunta joka on itselleen sopiva. Asukkaat voivat tällä tapaa itse osallistua varojen ohjaamiseen sellaiseen joka koetaan tärkeäksi, ja tämä taas vahvistaa kunnan demokratiaa. Osallistuva budjetointi voi uudella tapaa aktivoida kuntalaisia ja antaa laajemman ja monipuolisemman ohjelman. Tavoite on siis osallistumisen kautta saada ideoita ja ehdotuksia ja päättää asioista yhdessä, niin että mahdollisimman moni saa ohjelmasta ja tarjonnasta iloa. Tätä kautta saamme mahdollisuuden toistemme kanssa kommunikointiin ja vuorovaikutukseen ja sitä kautta paremman lopputuloksen! Avustukset/osallistuva budjetti on tarkoitettu paikkakunnan kulttuuripalvelujen ja -elämysten tarjonnan kehittämiseen ja laajentamiseen. Toiminta/tapahtuma on järjestettävä pääosin Paraisilla, ja sen on oltava luovaa ja kestävää, laajennettava paikkakunnan kulttuuritarjontaa ja edistettävä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Tapahtumat jotka ovat osa Kultuuriparlamenttia voidaan osakustantaa tämän osallistuvan budjetoinnin kautta, mutta osa tuloista tulee myös saada muualta (esim lipputuloista tms).


 

Tapahtumien haku

Tapahtumakalenteri

Tapahtumia löytyi: 16 kpl