Sisältöjulkaisija

null Euroopassa esiintynyttä korkeapatogeenista lintuinfluenssaa A(H5) on kesän aikana todettu luonnonvaraisilla linnuilla myös Suomessa
25.07.2023

Ensimmäinen lintuinfluenssan aiheuttama luonnonvaraisten lokkien joukkokuolema todettiin Salossa kesäkuussa. Muualla Varsinais-Suomessa tartuntoja ei ole havaittu, eikä ihmistartuntoja ole todettu missään päin Suomea.

Ihmisillä korkeapatogeeniset lintuinfluenssa A(H5) -tartunnat ovat äärimmäisen harvinaisia. Tilannetta seurataan kuitenkin tarkasti niin Suomessa kuin maailmallakin.

Näin voit ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja

Vältä koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin. Muista myös kertoa lapsille, että kuolleisiin lintuihin ei kosketa.

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja/tai käytä käsihuuhdetta. Jos mahdollista, suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.

Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.

Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille.

Lue lisää osoitteesta: https://www.varha.fi/fi/ajankohtaista/paras-tapa-ehkaista-lintuinfluenssatartuntoja-valttaa-kosketusta-sairaisiin-tai-kuolleisiin-elaimiin?fbclid=IwAR0aTD2_XsaZLWr5c_q22RztvkaY_JHGIZajVc7KEImY4zjWqbVU2dbzK9k