Sisältöjulkaisija

null Koulukeskus rakentuu Vihreän rahoituksen voimin
29.06.2022

Paraisille nouseva Luovuuskeskus on merkittävä investointi kaupungin nuorten koulutukseen ja hyvinvointiin. Koulukadun kampuksen uudistaminen ja laajentaminen on laaja hanke, joka vaatii tarkkaa taloussuunnitelmaa. Paraisten kaupungin iloksi rakennushankkeelle myönnettiin Vihreää rahoitusta, Kuntarahoituksen myöntämää pitkäaikaista lainaa.

Kuntarahoitus on kuntien, Kevan ja valtion omistama rahoituslaitos. Kuntalaitos myöntää lainaa ja leasingrahoitusta kuntasektorille ja sosiaaliseen asuntotuotantoon.

Vuodesta 2016 Kuntarahoitus on tarjonnut myös niin sanottua Vihreää rahoitusta, jonka tarkoituksena on rahoittaa ympäristöystävällisiä investointeja kunnissa. Jotta hankkeelle myönnettäisiin vihreää rahoitusta, tulee sen johtaa selkeisiin ja mitattaviin myönteisiin ympäristövaikutuksiin.

Vihreää rahoitusta voidaan myöntää seuraaviin aihepiireihin liittyville hankkeille:

  • Uusiutuva energia

  • Kestävä rakentaminen

  • Kestävä joukkoliikenne

  • Vesilaitokset ja vedenpuhdistuslaitokset

  • Energiatehokkuus

  • Jätehuolto

  • Ympäristöjohtaminen
     

Kuntarahoituksen asiakkuuspäällikkö Daniel Eriksson, Paraisten kaupungin talouspäällikkö Petra Palmroos ja kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl työmaakäynnillä.

 

Koulukeskushanke noudattaa kaupungin uutta strategiaa

Paraisten kaupungin uudessa strategiassa tärkeänä painopistealueena on kestävä kehitys.

– Luovuuskeskuksen ensimmäinen 5 miljoonan euron laina kilpailutettiin ja tämän yhteydessä kuulimme Vihreästä rahoituksesta. Luonnollisesti haimme rahoitusta heti, kun saimme tietää tällaisesta mahdollisuudesta. Paraisten kaupunki haluaa ottaa pitkäjänteistä vastuuta ympäristöstämme, taloudestamme sekä yhteiskunnastamme, ja koulukeskusprojektissa olemme todella onnistuneet, Paraisten kaupungin talouspäällikkö Petra Palmroos sanoo.

Luovuuskeskuksen rakentamisessa ympäristönäkökohdat on otettu kiitettävästi huomioon, toteaa Kuntarahoituksen asiakkuuspäällikkö Daniel Eriksson.

– Vihreän rahoituksen saamisen kriteerinä oli, että rakennus kuuluu A-energialuokkaan ja tässä Luovuuskeskus pärjäsi hienosti. Rakennus lämmitetään kaukolämmöllä ja 3540-neliöisen kunnostusosan energiatehokkuus paranee merkittävästi – lämmityksen suhteen energiansäästö on 38 %. Lisäksi sähkönkulutusta tehostetaan ja siinä säästöt ovat 51 %. Koimme positiiviseksi myös aurinkoenergian käytön, joka kokonaisuudessaan säästää paljon energiaa. Kaiken kukkuraksi Paraisten kaupunki on laskenut rakennuksen hiilijalanjäljen, vaikka tämä tulee kunnille pakolliseksi vasta vuonna 2025.

Vanhaa kunnostaessa ja uutta rakentaessa on tehtävä paljon valintoja koskien rakennusmateriaaleja, ympäristönäkökohtia ja taloutta.

– Paraisilla on harvinaisen korkeat ja puhtaat kaukolämpöarvot, mikä on ympäristöministeriön suosituksiin nähden erittäin hyvä asia. Asennamme koulukeskuksen katolle 107 kilowatin aurinkokennojärjestelmän - aurinkopaneeleja tulee lähemmäs 500 neliömetriä. Emme voi rakentaa kaikkea puusta, mutta pyrimme rakentamaan mahdollisimman ekologisesti ja kestävästi, kertoo Paraisten kaupungin kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl.

Petra Palmroosin mukaan myös Paraisten kaukolämpö on työskennellyt aktiivisesti saadakseen kestävän kehityksen ja ympäristösertifikaatin.

 



Mitä vihreämpi projekti, sitä enemmän marginaali pienenee

Kuntarahoitus haluaa rahoittaa hankkeita, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä ja hillitsevät ilmastonmuutosta.

– Hankkeen ympäristöystävällisyydestä riippuen annamme 1–10 korkopisteen alennuksen. Useimmiten vastaaville rakennushankkeille on tarjottu 3–4 korkopisteen alennusta, mutta ympäristöystävällisten rakennusratkaisujensa ansiosta Paraisten kaupunki sai jopa viiden korkopisteen alennuksen (0,05 %). Marginaalit ovat nykyään muutamia kymmeniä prosentteja, joten 23,8 prosentin marginaalin alennus on varsin hyvä, Daniel Eriksson sanoo.

Eriksson lisää, että hyvät rakennuspäätökset kantavat hedelmää vuosikymmenien ajan:

– Kun tarkastelee Luovuuskeskuksen elinkaarta, on se erittäin energiatehokas: Koulukeskus kuluttaa tulevina vuosikymmeninä vähemmän kuin saman kokoluokan keskivertorakennus. Koska Luovuuskeskus rakennetaan ympäristön kannalta kestävästi, tarjottiin Paraisten kaupungille rahoitusta halvemmalla. Voisi sanoa, että tämä on oikea win-win -tilanne!