Sisältöjulkaisija

null Kulttuuripalkinnot 2021
02.12.2021

Kulttuuripalkinnot 2021


Paraisten kaupungin kulttuuripalkinto myönnetään kahdelle rohkealle ja aktiiviselle muusikolle – Essi Luttiselle ja Petri Haapasalolle

Essi Luttinen ja Petri Haapasalo muuttivat Paraisille vuonna 2015 ja ovat sen jälkeen olleet tärkeä osa Paraisten musiikkielämää. Oikeastaan työ Paraisilla alkoi jo ennen sitä, kun Essi Luttinen jo vuonna 2012 alkoi tuottaa Qvidjassa järjestettäviä piknikkonsertteja, joiden parissa työskentelyä hän on jatkanut. Konsertit Qvidjassa ovat tarjonneet monille paraislaisille ja kävijöille hienoja musiikkielämyksiä historiallisessa ympäristössä.

Sekä Essi Luttinen että Petri Haapasalo ovat etsineet aktiivisesti uudenlaisia yhteistyömalleja ja he ovat mahdollisuuksien mukaan myös itse osallistuneet niihin muusikkoina. Toiminta on sisältänyt kaikkea musiikkitapahtumien suunnittelusta ja konserttien solistitehtävistä esiintymisiin vanhainkodeissa, ja palkinnon saajat ovat aina toimineet suurella ammattitaidolla voidakseen tarjota yleisölle parasta.

Koronapandemia iski kovaa freelancemuusikoihin, mutta Essi ja Petri ovat silti jatkaneet työtä sinnikkäästi. He tekivät joululevyn ja useita konserttistriimauksia tarjotakseen yleisölle musiikkia myös silloin, kun emme päässeet käymään konserteissa.

Paraisten suurelle yleisölle he ovat kuitenkin nyt tulleet tutuiksi perustettuaan Jazz Café Axon, jossa on live-musiikkia useana iltana viikossa. He kutsuvat kahvilaan muusikoita ja esiintyvät myös itse, joskus täysin spontaanisti tiskivuorojen ja kassatöiden välissä. Jazz Café Axossa he tarjoavat näyttämön myös muille muusikoille ja esityksille.

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta haluaa osoittaa arvostuksensa Essi Luttisen ja Petri Haapasalon tekemää työtä kohtaan, ja kulttuuri- ja liikuntalautakunnan mielestä Parainen on onnekas, kun paikkakunnalla on niin yritteliäitä muusikoita.

 

Paraisten kaupungin vuoden 2021 kotiseutupalkinto myönnetään Nagu hembygdsförening rf -yhdistykselle

Paraisten kulttuuri- ja liikuntalautakunta haluaa tuoda esille sitä työtä, jota Nagu hembygdsförening tekee Nauvon kotiseututietouden ja -tunteen hyväksi.

Noin kymmenen vuotta sitten yhdistys menetti rakennuksen, jota se aikaisemmin käytti museona. Kokoelmat piti sijoittaa muualle ja yhdistys näki tulevaisuutensa melko synkeänä. Mitä on kotiseutuyhdistys ilman kotiseutumuseota?

Pikkuhiljaa yhdistys nousi alhostaan ja nykyään sen toiminta on vilkasta ja ajanmukaista. Yhdistys on onnistunut houkuttelemaan mukaan uusia voimia samalla kun osa kokeneista toimijoista on edelleen mukana.

Tällä hetkellä yhdistys tekee kylätutkimusta. Sillä on paikallishistoria- ja sukututkimusryhmä, joka kokoontuu joka toinen viikko. Yhdistys on julkaissut muun muassa eriaiheisia vihkosia, noin 1–2 vuodessa, ja seitsemäs vihkonen julkaistaan jouluna 2021. Yhdistys tuottaa myös eriaiheisia näyttelyitä. Vuosittain tehdään myös hyvin suosittuja kotiseuturetkiä linja-autolla, eli käydään eri paikoissa Nauvossa. Retkillä voidaan käydä esimerkiksi tiloilla, kylissä tai elinkeinonharjoittajien luona. Yhdistys oli myös kantava voima, kun Kunnantuvan hallinta siirtyi nauvolaisille yhdistyksille, jotta yhdistyksillä ja ryhmillä olisi tapaamispaikka. Nagu hembygdsförening on aktiivinen yhdistys, joka osallistuu moniin eri hankkeisiin yhdessä muiden nauvolaisten yhdistysten kanssa.

Nagu hembygdsförening rf on osoittanut olevansa elinvoimainen ja että sillä on rohkeutta ja kykyä löytää uusia toimintamuotoja, jotka ovat sekä nauvolaisten että vapaa-ajanasukkaiden mieleen.


Paraisten kaupungin kulttuuriyksikkö on tänä vuonna päättänyt juhlistaa itsenäisyyspäivää ainoastaan netissä. Katso itsenäisyyspäivän ohjelma kulturelli.fi sivulla.