Sisältöjulkaisija

null Oppimiskeskuksen modernit ulkotilat tarjoavat virikettä ja virkistystä
12.09.2022


 

Tulevan oppimiskeskuksen monipuoliset ulkotilat on suunniteltu sekä välituntikäyttöön että opetukseen. Nykyaikainen, vehreä piha-alue kutsuu koulujen oppilaat liikkumaan ja rentoutumaan istutusten ja hyötykasvitarhan keskellä.

Aamuisin polkupyörällä kulkevat oppilaat saavat fillarinsa näppärästi telineeseen tai katoksen alle, sillä kampuksen pihalle on varattu runsaasti pysäköintitilaa polkupyörille. Mopoilijat puolestaan pysäköivät omiin ruutuihinsa Saaristotien ja Koulukadun kulmaan.

Oppimiskeskuksen sisäpihalle rakennetaan liikuntaan innostava alue, jolta löytyy monitoimiareena koripallotelineineen, ulkokuntosali sekä hiekkapohjainen tekonurmialue jalkapalloa varten. Kaksi pöytätennispöytää kutsuvat välituntimittelöön.


 Opetuksessa ja vaikkapa esityksissä voidaan hyödyntää pensasistutusten ympäröimää amfiteatterimaista katsomoa, jossa on noin 90 istumapaikkaa. Katsomon muoto toistuu vastapäätä olevassa kaarevassa penkkirivissä. Näiden väliselle alueelle tehdään suuret shakkiruudut ja hyppyruudukot.

Aktiviteettialueiden lisäksi koulukeskuksen pihalla tehdään runsaasti viherrakentamista. Oppimiskeskuksen tonttia kehystävät nurmialueet pensasistutuksineen. Lisäksi Koulukadun läheisyyteen perustetaan puutarha, johon istutetaan perinteisiä hyötykasveja – suunnitelmissa on istuttaa mansikkaa, pensasmustikkaa ja marjapensaita. Koulupuutarha on aivan omanlaisensa, yhteisöllisyyttä lisäävä oppimisympäristö, jossa oppilaat voivat seurata vuodenkiertoa ja osallistua kasvien hoitoon. Kasvilavoissa oppilaat ja opettajat voivat viljellä yrttejä ja vihanneksia, jotka kenties kotitaloustunneilla päätyvät omalle lautaselle! Hyötykasvien ohella viljeltävät auringonkukat, yksivuotiset kukat ja köynnökset tarjoavat kouluväelle silmäniloa ja virkistävät mieltä oppituntien välissä. 


Paraistenseudun koulun biologian opettaja Riina Varjovuoren mukaan viljely kannustaa pohtimaan kestävää kehitystä laajemmin:

– Hyötykasvitarhassa yhdistyvät perusopetuksen biologian tavoitteet oppilaiden luonnontuntemuksen kartuttamisesta sekä toiminnallisesta oppimisesta. Elämyksellinen ja kokemuksellinen oppiminen herättää oppimisen ilon ja ohjaa oppilaita kohti kestävää elämäntapaa ja globaalin vastuun ymmärtämistä.