Sisältöjulkaisija

null Oppimiskeskuksen tiloissa ei värejä säästellä
24.03.2022


Oppimiskeskuksen tiloissa värejä ei säästellä


Paraisten uuden koulukeskuksen rakennustöiden käynnistyttyä on kampuksen sisustus- ja väriratkaisuja suunniteltu ahkerasti. Sisustuksen on suunnitellut tamperelainen sisustusarkkitehtitoimisto KM Interiors, joka on aiemmin sisustanut mm. Finlaysonin pääkonttorin tiloja sekä tehnyt Hämeenlinnan pääkirjaston väritys- ja pintamateriaalisuunnittelun sekä irtokalustuksen suunnittelun.
Luovat ratkaisut helpottavat suunnistusta

Oppimiskeskuksen avarat tilat tulevat neljän eri oppilaitoksen käyttöön, joten suunnistuksen helpottamiseksi on jokaisella kerroksella oma väritys sekä kerrosopastus. Kerrosväri näkyy portaikossa, jossa koko seinä on maalattu kyseisen kerroksen värillä. Lisäksi seinällä on suurikokoinen, valkoinen kerrosnumero. Kerrosopastus toistaa kerrosväritystä ja auttaa löytämään perille isossa rakennuksessa.

Väriteemat saaristoluonnosta

KM Interiorsin mukaan saariston luonto toistuu tiloissa puuna, luonnonkivinä ja luonnollisina sävyinä jokaisen kerroksen omassa väriteemassa.


Ensimmäisen kerroksen väritys, Rantakallio, toistaa kallioiden harmauden, jonka lisäksi vihreän eri sävyt symboloivat havupuiden ja rantakasviston vehreyttä. Vihreää käytetään tehosteseinissä, WC-tiloissa, kalusteverhoilussa ja ikkunaverhoissa. Lisäksi maanläheiset puumateriaalit näkyvät kalusteissa ja akustiikkaseinissä.

Toisen kerroksen väritystä kutsutaan nimellä Saaristomeri. Myös siinä käytetään puuta, mutta värit koostuvat merensinen eri sävyistä.

Kolmannen kerroksen väritys, Taivaanranta, kuvastaa auringonlaskun värimaailmaa kellertävine ja punertavine sävyineen. Kuten alemmissa kerroksissa, myös puukalusteet kuuluvat kolmannen kerroksen sisustukseen.


Ruokalan ja näyttämön alueelle suunnitellaan puurimoista koostuvaa ja ääniä vaimentavaa akustiikkateosta, jonka kuva-aiheena on saaristomänty. Katsomoportaiden yläpäässä mänty näyttää seisovan korkealla kalliolla.

Kotitalousluokissa runsaat värit

Kotitalouden luokat eivät Oppimiskeskuksessa ole perinteisen valkoisia. Suunnittelussa on käytetty värejä rohkeasti ja luovasti, jonka ansiosta luokissa vallitsee bistrohenkinen tunnelma. Jotta oppilaiden olisi helpompi erottaa luokat toisistaan, on jokaisella kotitalouden luokalla oma väriteemansa. Nämä teemat peilaavat aiemmin mainittuja kerrosvärityksiä. Kotitalousluokkien väreissä näkyvät murretut tummanpunainen, tummansininen ja tummanvihreä. Välitilat laatoitetaan tiililadonnalla ja kiinto- ja irtokalusteissa on tummanharmaata ja puuta.