Innehållspublicerare

null Pargas samlar in data om gatornas skick med hjälp av ett mobilspel
27.04.2023

Pargas stad ska genomföra en crowdsourcad kartläggning av gatornas skick med mobilspelet Crowdsorsa: väganvändare på orten tjänar pengar genom att plocka virtuella bär och samlar samtidigt in data om gatornas skick.

Kartläggningen startar lördagen den 13 maj klockan 10 (med förbehåll för väder). För att delta behöver man en smarttelefon, en bil och en telefonhållare som fästs på vindrutan. Vem som helst kan delta.

Spelet sker i appen Crowdsorsa där Pargas gator är fyllda med bär och frukter som är värda pengar. De bilburna spelarna samlar in dem från kartan genom att spela in en video från vägen. Det kommer att finnas objekt att samla in till ett genomsnittligt värde av mer än tre euro per kilometer. Deltagarna får belöningen på sitt bankkonto.

– De insamlade objekten försvinner från alla användares kartor i realtid, vilket tydligt anger för deltagarna var man ännu inte har samlat in data om gatornas skick. Man kan tjäna upp till tjugo euro per timme tills Pargas hela gatunät på 85 kilometer är kartlagt, säger verkställande direktören för Crowdsorsa Toni Paju.

De videor som användarna filmat genomgår en kvalitetsgranskning, varefter beläggningsskadorna på vägarna analyseras ur videorna med hjälp av artificiell intelligens. På detta sätt får staden som underlag för sitt beslutsfattande exakta data om vilka saneringsåtgärder den tillgängliga budgeten borde riktas till.

– Detta är ett alldeles nytt sätt för oss att kartlägga gatorna där vi tar användarna och invånarna till hjälp för att kartlägga våra gator, konstaterar samhällsingenjör Matias Jensén på Pargas stad.

En crowdsourcad kartläggning av gatornas skick ordnas samtidigt också i Ackas, Parkano, Loimaa, Laukas, Forssa, Kyrkslätt och Kajana.

Pargas stad erbjuder de femton första en gratis telefonhållare, mera om detta informeras nästa vecka på stadens hemsidor och sociala medier.

Vad är Crowdsorsa?

Crowdsorsa är ett startupföretag i Tammerfors. Företagets koncept, som blivit populärt i Finland, har även lanserats i Sverige, Estland och England.

Mobilspelet Crowdsorsa har tagits fram för kostnadseffektiv crowdsourcad insamling av bild- och videodata.

Med hjälp av spelet har man i rekordtakt redan samlat in data bland annat om gator, cykelvägar, brunnslock och pölar.

 

Kontaktuppgifter:

Matias Jensén
Samhällsingenjör, Pargas stad
044 358 5724
matias.jensen@pargas.fi

Toni Paju
Verkställande direktör, Crowdsorsa
050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com