Innehållspublicerare

null Kultur- och Hembygdspris samt Idrottsstipendier 2020
07.12.2020

Kulturpris 2020

Pargas stads kulturnämnd har i år utsett kulturens mångsysslare Jan Lindgård till årets kulturpristagare och Pargas Hembygdsförening till mottagare av Pargas stads hembygdspris.

Jan Lindgård är en verklig mångsysslare och bakgrundskraft inom kulturen i Pargas. Han är en person som alltid är redo att ställa upp och hjälpa till, vare sig det handlar om roudande, scenbyggande, trafikarrangemang, att vara ordningsvakt eller att sätta ihop olika utställningar i biblioteket.

Jan Lindgård brinner för musik och konst, också i lite mer udda former som ljuskonst och ambient, en typ av elektronisk musik, som skapar stämningar, men ofta saknar rytm och traditionell musikalisk struktur. Han sysslar också med circuit bending, att bygga om gammal elektronik och ge den nya funktioner. Under många år åkte han runt i skärgården och visade film i BioSydväst regi. Jan Lindgård har genom åren gjort en stor insats för att främja kulturen i Pargas i många olika former.
 

Hembygdspris 2020

Pargas Hembygdsförening har i år gjort en stor insats med renoveringen av branddepån intill kyrkan. Den har krävt åtskilliga arbetstimmar av både professionella och frivilliga insatser.

Frivilliga krafter är det också som underhåller museéts alla byggnader, elva stycken på museibacken i Pargas och sex byggnader på Gamla Malmen. Just nu upplever den frivilliga verksamheten ett stort uppsving i föreningen, förutom skötseln av museibyggnader och områden handlar det också om fåren på Gamla Malmen, evenemang och dokumentation.

Föreningen har under det senaste åren arbetat med att digitalisera sina samlingar och göra filminslag. På det sättet gör man både historien och samlingarna tillgängliga för fler och kan också nå en ny målgrupp. Pargas stad vill genom priset uppmärksamma den stora frivilliga insats som görs för att hålla lokalhistorien vid liv.Idrottsstipendier 2020

Idrottsstipendier delas ut till idrottare från Pargas äldre än 15 år som vunnit medalj vid finländskt mästerskap i sin gren. I år delar vi ut stipendier åt fyra duktiga idrottare. Vi delar också ut stipendiet Årets idrottslöfte, som i år går till Anton Blomqvist.

Freja Westerlund-Khoury och Nina Lindberg-Herrera har redan i många år aktivt satsat på rodd. De har nått goda framgångar i sin gren, och tog i september i Borgå guld i damernas dubbelscull på sprintdistansen.

Karl-Manfred Karlsson satsar också aktivt på rodd och tog brons vid junior FM i augusti i Valkeakoski i klassen singelscull herrar U23.

Anton Blomqvist har i många år aktivt spelat och tävlat i badminton och alltid representerat ParBa.Vid årets FM-tävlingar vann han guld i klassen pojkar U15 dubbel och silver i dubbel-mixed. Anton är med i PIF Akademi och siktar på att bli rankad etta i Finland om några år. Anton får också stipendiet Årets idrottslöfte.


Pargas stads kulturenhet har i år valt att uppmärksamma självständighetsdagen enbart på sociala medier. Se Pargas stads självständighetshälsning 2020 på Youtube.