En bit av paradiset

En bit av paradiset


Många orsaker att flytta till Pargas

Foto: Frank Laurén

För Michaela Lindström är Pargas bekanta bygder vars tjusning hon återupptäckt som vuxen. Som 18-åring var hon säker på att hon aldrig skulle bo i Pargas. Åsikten finns till och med dokumenterad svart på vitt i en tidningsintervju. Tillsammans med familjen bestående av man och tre barn valde hon ändå att flytta tillbaka för några år sedan.

- Som vuxen har man börjat uppskatta de saker man tidigare ville bort i från. Det är korta avstånd till daghem och träningar och det känns tryggt att släppa ut barnen på gården för att leka. Servicen på till exempel vårdcentralen fungerar också jättebra, säger Michaela. Närheten till de anhöriga var en bidragande orsak till den egna flytten, men hon tror inte att man behöver ha någon koppling till orten för att känna sig hemma i Pargas.

- För andra som flyttat hit vet jag att tvåspråkigheten varit viktig och något man velat ge sina barn. Läget är också bra. Det är nära till Åbo men man är ändå i skärgården. Till huvudstadsregionen tar man sig på cirka en och en halv timme. Just nu vill jag gärna bo resten av livet i Pargas. Jag ser ingen orsak till att flytta bort, säger Michaela Lindström.

Stadsdirektör Patrik Nygrén tror också han att tvåspråkigheten, den havsnära miljön och den goda servicen hör till Pargas starkaste trumfkort. Den levande tvåspråkigheten som genomsyrar samhället är något man velat stöda från stadens sida. – Eftersom mycket av hobby och fritid går på två språk i Pargas finns det ett naturligt intresse för det andra språket, vilket vi försöker ta vara på, säger Nygrén. Också på gymnasienivå samt inom medborgarinstitutet samarbetar man över språkgränserna.

Servicen som Pargas kan erbjuda sina invånare är enligt Patrik Nygrén genomgående god. Till exempel skolorna har det jämfört med många andra orter väl förspänt med resurser vilket syns i mindre klasser och starkt assistentstöd.

Många överraskas av hur aktivt liv det går att leva i skärgården året om. I till exempel Nagu innebär hösten startskottet för en mängd kurser och evenemang. Enligt Nygrén har Pargas överlag ett aktivt föreningsliv och ett brett urval fritidsaktiviteter där alla som vill delta ryms med och som bidrar till att ge inflyttade ett socialt sammanhang. 

Trots att Pargas har mycket erbjuda är orten ändå liten och det är lätt och behändigt att ta sig fram. - Det innebär mer tid för familjen och mindre tid på vägen. En bättre livskvalitet helt enkelt, säger Patrik Nygrén.
 

100 skäl till att bo i Pargas – så här svarade invånarna!

 • Att födas och växa upp i en liten ort sägs ha sina bra och dåliga sidor. Men när jag tänker efter så är de dåliga sidorna så få att de är omärkbara. När jag kommer körande från Åbo och ser Pargas skylten får jag en värmande känsla i kroppen. Det finns så mycket gott att säga om Pargas och jag kan bara räkna upp de som jag tycker väger mest. Den fina familjära känslan man får när man sätter sig på en servering för att ta en kaffe, jag älskar känslan av att få känna sig välkommen var än man väljer att stiga in. Du är aldrig ensam. Känslan av att "alla känner alla" och när hjälp behövs så ställer alltid någon upp, för i en liten stad leder den ena kontakten till den andra. Det att jag kan få gå tryggt på gatan. Det att man får personlig kontakt till alla företagare och tjänstemän. Det är en människa som jag kan ställa mina önskemål och frågor till, inte en nätsida med FAQ. Vår fina skärgård som vi som bor här så lätt glömmer bort att uppskatta. Det är inte alla som får bo i en stad där havsluften doftar gott på sommaren. I Pargas känner jag mig trygg, på ett sätt eller annat.
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är den levande tvåspråkigheten nära allt! Exempel på vad som finns nära: tjänster, fritidsaktiviteter från fotboll till bokcafé, Finlands och Sveriges huvudstäder, badstränder. En oändlig lista!
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är den goda servicen, man hittar alltid parkeringsplats, bekvämt, den fantastiska naturen, de olika kommundelarnas charm, vattnet...
   
 • Det bästa med Pargas är skärgården och naturen - havet, stränderna, klipporna, stigarna, skogen, grönskan. Närheten till såväl Åbo som skärgårdens fina holmar och tvåspråkigheten är ett extra plus!
   
 • Bor på Storängen, flyttade till Pargas för drygt 20 år sedan och bara älskar att bo här. Pargasborna är lite udda, blyga, osäkra men världens hjälpsammaste och intressantaste folkslag bara man lär känna dem och dessutom världsbäst på TALKO.
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är att man samtidigt vet sig bo i värdens största enhetliga skärgårdsområde. Gränserna till Kimitoön och till Åland syns ingenstans och inte heller till områden norr om. Triangeln Hangö - Ekerö - Nystad är ett område som inte världen ännu märkt och noterat. Att få bo i "triangel", närmare sagt i Pargas och exaktare i kommundelen Korpo får mig ibland att få darr på underläppen och tårblanka ögon. Jag är privilegierad!
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är att man är samtidigt så nära vacker skärgårdsnatur med småstadskänsla, och nära en storstad med bra servicemöjligheter och förbindelser till bl.a. Sverige.
   
 • Det bästa med att bo i Pargas (Nagu) är att man aldrig måste vara rädd.
   
 • Naturen, havet, härliga människor gör boendet i Nagu som ett paradis på jorden!
   
 • Det är nära till skärgården och naturen med kort väg till städernas service. Vi gillar lugnet o den fina luften med fåglar o andra djur i närheten.
   
 • Pargas är en otroligt vacker och hemtrevlig stad
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är att man bor i en stad och samtidigt i skärgården, det bästa av båda.
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är att naturen är alltid nära, tvåspråkighet och småskalighet.
   
 • Naturen och havet är in på knutarna. Passligt stort samhälle där man har möjligheter att påverka och utveckla om man vill. Rikligt med fritidsverksamhet. Man kan känna sig ganska trygg.
   
 • Det bästa av båda världarna. Tvåspråkig skärgårdsstad som har mysiga vintrar med familjär juletid och livliga sommardagar med underbara krogar.
   
 • Pargas är tvåspråkigt och mina barnbarn har möjlighet till en bra utbildning på svenska. Andra orsaken är skärgården som är det finaste och stadens stolthet! Härliga Houtskär!
   
 • Det är nära till natur, hav och sinnesfrid. Det är smått, alla känner alla på gott och ont samtidigt som det är tillräckligt stort. Man är nära större städer ifall man har behov av dem, men det finns också gott om smultronställen att besöka. He e bara så passlit!
   
 • Här bor trevliga människor. Det har varit mycket lätt att få ett socialt nätverk här jämfört med många andra ställen vi bott på. Första gången vi städade vårt blivande hem ropade grannen från andra sidan vägen att barnen gärna får komma dit och leka under tiden som vi vuxna städar. Kändes otroligt fint och var förvånad över att grannarna pratade med oss! Aldrig hänt någon annanstans vi bott på!
   
 • Att det är en stor liten stad i skärgården. Vi har det gröna guldet kring oss vart vi än ser, vi har grova väderbitna berg som formats av väder och vind. Vi har en gemenskap utan dess like och vi tar hand om varandra. Alla känner alla men ändå inte riktigt, det finns fler att upptäcka. Pargas erbjuder en lugn oas mitt i den hektiska vardagen, det är i beskådarens öga att upptäcka den. Våra barn kan springa fritt utan att vara rädd för större faror. De kan upptäcka och undersöka i naturen samt känna glädje till växt- och djurriket. Något som inte alltid är en självklarhet.
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är tvåspråkigheten; den vackraste skärgården samt alla nya vänner man har fått sedan flytten för 15 år sedan. Vill nog inte härifrån.
   
 • Pargas är en fin stad som har skärgården, vattnet och naturen nära. Önskar alla som bor här uppskattade allting vi har runt oss och se hur vackert och fridfullt Pargas är som en stad. Vackra skogsstigar och finns tusentals rutter man kan ta med båt och njuta av en solig sommardag.
   
 • Att staden inte är så liten att alla känner alla, men ändå tillräckligt liten för att många känner många! Det ger en känsla av trygghet och gemenskap. Jag gillar även att jag alltid kan vara mig själv utan att någon tittar snett. Närheten till havet, och även till en större stad Åbo är också bra saker. Så gott som allt man behöver finns dock här!
   
 • Det är nära till havet och nära till den större staden utan att behöva bo MITT I något av dem!
   
 • Pargas är världens underbaraste sommarstad, och jag skulle inte byta ut Pargas mot något annat ställe!
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är havet och möjligheten att komma ut till öar där inga bilar finns.
   
 • Havet, naturen, tvåspråkigheten, Gamla Malmen med fåren Doris, Kajsa, Lotta och Alma.
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är närheten. Det är nära till all service man behöver en vanlig vardag. Matbutiken, banken, frissa. Pargas har fina daghem och skolor och andrastadiets utbildningar finns på orten. Man har länge satsat också ekonomiskt på bildningssidan. Fritidssysselsättning finns det gott om, Musikinstitutet Arkipelag med musik- och danslinje, Åbolands teaterskola, Hantverksskolan, och många föreningar med PIF och Teaterboulage i spetsen. Dessutom Skärgårdens Kombi som är ett Arbis i tiden. Bor man på Malmen kan man röra sig till fots eller med cykel och parkeringsplatser är heller inget problem. Församlingen är välkomnande och aktiv. Orten har en fungerande tvåspråkighet. Och sen, det självklara, närheten till naturen. Och havet.
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är lugnet på den vackra ön. Jag har bott i många olika hörn av jorden, men jag har valt att återvända till härliga Pargas. Det säger en hel del.
   
 • Det är en trygg och passligt stor ort för barnen att växa upp på. Här satsas det på byskolor och små klasser i de större skolorna, på föreningsverksamhet och fritidsaktiviteter.
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är de korta avstånden, jag har nära väg till mina barn och vänner, att man får tala svenska och det rikliga föreningslivet där alla säkert hittar något intressant att göra och kan träffa en massa trevliga människor. Är en hundägare som bor i Munkviken. Varje dag tänker jag på hur lyckligt lottad jag är som får bo i Pargas när jag gör mina hundpromenader. Först går vi runt Snäckviken och beundrar vattnet och båtarna ellersnö och is på vintern. Därefter går vi över bron och fortsätter mot Köpmansgatan. På Köpmansgatan tittar vi i skyltfönstren, byter några ord med andra hundägare eller någon av butiksinnehavarna som råkar vara ute. Därefter fortsätter vi mot stadshuset, där vi på somrarna beundrar rosorna i parken. Sedan fortsätter vi mot sundet och går över den lilla härliga träbron och fortsätter längs med sundet mot Gamla Malmen som är en verklig oas med sina gamla härliga hus och fina trädgårdar och kyrkan i närheten. Hela denna promenad gör jag på en timme och då stannar vi ganska ofta och byter några ord med andra hundägare, vänner och bekanta. På lördagsmorgnarna på sommaren brukar vi göra en avstickare till torget och handla lite färskt bröd till morgonkaffet. Detta berättar kort om min kärlek till min hemstad.
   
 • Det bästa i Pargas är den unika helheten som bildas av ett aktivt kulturliv, fina idrottsmöjligheter och friluftsområden med vacker natur. I Pargas finns en livskvalité som man inte kan köpa sig till sig med miljoner euron, här räcker det med att man doppar foten i sjön och blir delaktig i ett superfint samhälle. Det är du som gör skärgårdsstaden!
   
 • Det bästa i Pargas är lugnet och stillheten fast storstadspulsen är nära 20 min till Åbo. Vatten och skog att upptäcka och som ger möjlighet till friluftsliv och harmoni. Barnen har Piffen och finns ett digert utbud av idrott. Man har stranden, pulkabacken och skidspåren bakom knuten. Skridskobanor i varje by, en stor ishall, en nyöppnad Piff idrottshall, gym. Suveräna ledda jumppor. Skolorna har små grupper och ger lugn och trygghet till barnen och en chans att uvecklas och växa och lära sig. Inga bilköer till jobbet och dagis och morris till barnen före skolan. Här börjar skärgården och här öppnar sig resten av skärgården en stor och underbar värld att upptäcka med 1000 öar och ett trevligt gästvänligt folk
 • Man får god service på svenska. Dagvården och rådgivningen fungerar väldigt bra och servicen de erbjuder är av hög kvalitet. Underbar skärgårdsstad.
   
 • Prisvärd boende, lugn miljö, vacker natur, båtlivet, bowling, bra livsmedelsbutiker, obefintliga bilköer, massor av parkeringsplatser och vänliga människor
   
 • Det bästa är lugnet, personlig och vänlig betjäning, fina butiker, Sundet, livligt kulturutbud, internationell konstutställning, bra idrottsmöjligheter, många bekanta omkring en, fina invånare, gratis parkeringsplatser, havsnära, fin natur med många vandringsleder, bra skolor med små klasser, nära till Åbo eller Helsingfors och nära utomlands.
   
 • Det bästa med att bo i Pargas är nog att det är en skärgårdskommun. Man ser vatten nästan var man än rör sig. Himlens spegling på havsytan, sjörök över sundet en krispig morgon, båtlivet ja massor med olika havsrelaterade fina naturupplevelser får man på köpet när man bor i Pargas!
  .
  .
  .