Innehållspublicerare

null ABC för julens (och nyårets) avfall
19.12.2022

Läs Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) tipsar för en avfallsfri jul här och kolla instruktionerna för sortering av jultidens vanligaste avfall i vårt ABC för julens (och nyårets) avfall. I slutet av ABC:t hittar du de avvikelser som julen och nyåret för med sig för avfallsservicen i ditt område.

 

ABC för julens (och nyårets) avfall

Aluminiumform, -folie, och metallföremål

Aluminiumformar och -folier, metallburkar och -lock sköljs rena och sorteras i metallinsamlingskärlet, precis som övriga metallföremål.

Amaryllis och övriga julblommor

Döda rumsväxter och snittblommor sorteras i bioavfallskärlet eller i den egna kompostbehållaren. Mull får inte sorteras bland bioavfallet. Myllan kan strös ut på den egna gården eller i kompostbehållaren, eller alternativt kan den sorteras i kärlet för brännbart avfall. Även söndriga blomkrukor sorteras i brännbart avfall. Julblommornas plastkrukor är plastförpackningar. Växter och blommor är brännbart avfall ifall fastigheten inte har insamling av bioavfall eller en egen kompostbehållare.

Elapparater

Om julgubben hämtar en ny mobiltelefon eller spelkonsol så kommer du väl ihåg att leverera fungerande anordningar vidare till exempel genom att donera till behövande.

Om apparaten är trasig, sortera den datasäkert. Datasäkerhetsavfall tas emot vid avfallscentralerna Toppå i Åbo och Korvenmäki i Salo. Även Seiffi är ett datasäkert sätt att göra sig av med trasig dataapparatur.

Trasiga elapparater, såsom ljusslingor och leksaker som är försedda med batterier, tas avgiftsfritt emot vid sorteringsstationerna samt i butiker som säljer dem. Du kommer väl ihåg att avlägsna batterier och små ackumulatorer från trasiga elapparater om möjligt och sortera dem i batteriinsamlingen med polerna tejpade.

Fyrverkeripjäser  

Avfyrade fyrverkeripjäser, som har slocknat och kylts ner, är brännbart avfall. Oanvända eller föråldrade fyrverkerier returneras i första hand till försäljarna. Om det inte är möjligt ska du kontakta polisen.  

Glöggförpackning 

En glöggförpackning i kartong får läggas i kartonginsamlingen trots aluminiumfoder. Skölj och låt rinna av samt packa ihop kartongerna tätt för att spara utrymme. För glöggflaskor med pant till butikernas flaskreturautomater. Flaskor utan pant kan sorteras i glasförpackningsinsamlingen. Kom ihåg att avlägsna korkar från både flaskor och kartongförpackningar. Sortera korkarna enligt material i insamlingskärlet för endera plastförpackningar eller metall.

Gravljus  

Gravljus av glas sorteras i brännbart avfall, eftersom det värmetåliga glaset inte lämpar sig för insamlingen av glasförpackningar. Brännbart avfall är rätt plats även för gravljus av plast. Metallocken bör sorteras i metallinsamlingen. Man kan minska mängden avfall genom att sätta ett nytt ljus i ett gravljus av glas. Trasiga LED-gravljus ska föras till insamlingen för elapparater. Det är avgiftsfritt att återlämna dem dit. Närmaste insamlingspunkten kan du kolla på adressen www.kierrätys.info.

Gåvoförpackningar  

Sortera förpackningar enligt material. Plastförpackningar och styrox sorteras i plastförpackningsinsamlingen. Sortera papp- och kartongförpackningar i kartongförpackningsinsamlingen. Eventuella metallfästen hör hemma i metallinsamlingskärlet.  

Julgran  

Julgranar tas avgiftsfritt emot som ris- och kvistavfall vid avfallscentralerna och sorteringsstationerna. I vissa husbolag arrangeras egna julgransinsamlingar. Om du äger en plastgran som redan har sätt sina bästa dagar, är metallinsamlingskärlet rätt adress för den. Fastän en plastgran kallas för plastgran, består den främst av metall.

Julklappspapper

Glänsande julklappspapper hör i kärlet för brännbart avfall, inte insamlingskärlet för papper. Också paketsnören är brännbart avfall. Spara allt snyggt papper och återanvänd det nästa jul! Gåvor kan också slås vackert in i tidningspapper, som går att lägga i pappersinsamlingen efter att det använts. Gåvorna kan även slås in till exempel i tyg, presentkassar eller -påsar som kan återanvändas.

Julkalender och -choklad 

Julkalendrarnas och chokladaskarnas kartongdelar sorteras i kartonginsamlingen. Deras plastdelar och -omslag sorteras i insamlingen för plastförpackningar. Skyddspapperet mellan lagren i chokladasken är brännbart avfall. 

Julkort  

Om du inte vill spara de julkort du fått i lådan för minnen, sorteras de i pappersinsamlingen. Gamla kort kan även användas till att pyssla nya kort eller juldekorationer.

Ljusrester  

Det lönar sig att samla ihop stearin- och paraffinrester och använda dem för att tillverka nya ljus. I övriga fall hör ljusrester i brännbart avfall.

Nyårslyckor  

Blyhaltiga nyårslyckor har inte fått säljas i Finland efter mars 2018.  Om du fortfarande har blyhaltigt tenn hemma ska det föras till sorteringsstationerna eller till de ambulerande insamlingarna för farligt avfall. Blyfritt tenn sorteras i metallinsamlingen. 

I stället för tenn kan du stöpa nyårslyckor av till exempel bivax. 

Papplådor

Allt fler beställer julklappar via nätbutiker. Nästan undantagsvis har försändelsen förpackats i en papplåda. När postpaketet har transporterats hem och paketet har tömts på de varor som beställts, blir endast en tom papplåda kvar – vad ska man göra med den nu? Du kan utnyttja papplådan som förvaringslåda, som ett gömställe för ditt sällskapsdjur eller gör något roligt av den med barnen. Ifall dessa tips eller din fantasi inte hjälper att hitta ett lämpligt användningsändamål för papplådan, kan du föra den till kartonginsamlingen. Av den insamlade kartongen tillverkas det bland annat hylsor för hushållspapper. Behåll grannsämjan även under julen och kom ihåg att tillplatta papplådorna innan du lägger dem i insamlingskärlet. Ett proppfullt, överflödande insamlingskärl för kartongförpackningar orsakar enkelt spänningar bland grannarna.

Skal från värmeljus

Skalen från värmeljus och marschaller är av metall och du kan laga dem i metallinsamlingen så de blir råvara för nya metallprodukter.

Skinkfett och övriga stekfetter  

Fett hör inte hemma i avloppet! Flytande fetter hör heller inte hemma i bioavfallskärlet. Packa flytande fetter tätt till exempel i en tom mjölkförpackning och lägg förpackningen i kärlet för brännbart avfall. Skinkfett som har svalnat och är fast kan även läggas bland bioavfallet. I den egna kompostbehållaren kan man förstås även lägga avfall i flytande form, såsom matolja. 

Även i år kommer evenemanget Skinktricket att återvinna stekfett från juldelikatesser till förnybar diesel. Insamlingspunkter kommer även att finnas på LSJH:s område. Ta stekfettet från skinkan, kalkonen, fisken eller till exempel rotfruktschipsen, förpacka det i en mjölkburk och för till insamlingspunkten. Tilläggsinformation och insamlingspunkter ortvis på adressen www.kinkkutemppu.com.

Tomtebloss  

Använda tomtebloss får läggas i metallinsamlingskärlet efter att de svalnat helt och hållet.

Flera sorteringsinstruktioner hittar du i avfallets ABC på adressen www.lsjh.fi/sv/abc. Genom att använda ordsökningen kan du söka rätt sorteringsinstruktion för alla olika avfall.   

 

Avvikelser i avfallsservicen under jul och nyår

Dagen före julafton fre 23.12.2022

Toppå avfallscentral och Korvenmäki avfallscentral stänger portarna redan kl. 18.00 (kortare öppettid än vanligt).

Annandag jul mån 26.12.2022

Alla LSJH:s verksamhetsställen och servicenumret är stängda.

Trettondag jul fre 6.1.2023

Alla LSJH:s verksamhetsställen och servicenumret är stängda.

---

Avvikande öppettider för butiken för avlagda textilier december 2022 – januari 2023

Fre 16.12 öppet kl. 11–14

Lör 17.12 öppet kl. 11–14

Butiken för avlagda textilier (Hiisigatan 9, hall 5, 20360 Åbo) förnyas och har stängt 18.12.2022–2.1.2023.  Butiken slår återigen upp dörrarna 3.1.2023.

---

Avfallskärlens normala tömningsdag kan förändras på grund av självständighetsdagen, julafton, juldagen, annandag jul, nyårsdagen och trettondag jul. Tömningsdagen kan vara en eller två vardagar tidigare eller senare än normalt i Kimitoön, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Reso, Rusko, Vahto samt i Nagu, Korpo och Houtskär i Pargas skärgård. Om du bor i någon av de övriga kommunerna inom LSJH:s verksamhetsområde, dvs. i Aura, S:t Karins, Lundo, S:t Mårtens, Nådendal, Pemar, Pargas (stam-Pargas), Pöytis, Rusko (stam-Rusko), Salo, Sagu, Åbo eller Nystad, ber vi dig kontrollera eventuella förändringar i avfallskärlets tömningsdag hos din egen avfallstransportör.

Julen är en brådskande tid inom avfallshanteringen. Fråga vår kundtjänst om eventuella extra tömningar av avfallskärlen och slamtömningar. Det går inte mera att beställa en extra tömning av avfallskärlet till veckorna 52 och 1.

Kundtjänstens kontaktuppgifter:

tfn 0200 47470

vardagar kl. 9–15 (lsa/msa)

kundtjanst@lsjh.fi