Innehållspublicerare

null Tre aktiva pensionärer är årets mottagare av Pargas stads kulturpris och hembygdspris
05.12.2023

Tre aktiva pensionärer är årets mottagare av Pargas stads kulturpris och hembygdspris.

Pargas stads kulturpris går till Mona Hemmer.

Mona Hemmer är mångårig sekreterare för kulturföreningen Multiculti rf i Nagu. Sedan Mona Hemmer blev pensionär och flyttade till Nagu har hon brunnit för att utveckla kulturlivet på sin nya hemort, det har handlat om att söka om understöd från olika finansiärer och likaså rapportera, dvs bygga en budget som gör det möjligt att bjuda in olika artister och program. Men det har också handlat om att söka samarbete på orten, samarbete med andra föreningar och olika företag.

Många happenings i Nagu görs tillsammans och där är Mona Hemmer spindeln i nätet. Mona Hemmer ger sig tid att kontakta samarbetspartner, preppa uppträdanden och likaså tacka efteråt. Många inflyttare har fått ett nätverk och vänner i Nagu tacka vare Multiculti och det arbete Mona Hemmer gör.


Pargas stads hembygdspris går till Ralf Juslin och Rainer Wahtera.

Ralf Juslin är ordförande för Invånarföreningen på Gamla Malmen, en livskraftig förening som samlar de som bor på Gamla Malmen men som också arbetar för att stadsdelen skall var attraktiv för både pargasbor och besökare. Föreningen arrangerar marknader, den mest kända är Gamla Malmen Julmarknad i december, men även andra evenemang och jippon. Föreningen tar initativ och ordnar städtalkon för att miljön skall se snygg ut.

Ralf Juslin funktionerade även som ordförande för stiftelsen för Gamla Malmen som nu är under likvidation och tillgångarna flyttas till Pargas hembygdsförening men fortfarande med samma syfte dvs för Gamla Malmens miljö och underhåll.

I år har Ralf Juslin även funktionerat som redaktör för boken ”Vi gick i vår skola – nu finns bara minnen kvar” som utkom i november i år och berättar om skolhuset på Skolgatan 16.

Ralf Juslin är också en av initiativtagarna till föreningen ProKyrksundet rf som vill lyfta Kyrksundets betydelse för centrum i Pargas. Därtill är Ralf Juslin skolmorfar i Malms skola varje vecka.

Rainer Wahtera är ordförande, eller ”yviman” som han själv kallar det, för Skräbböle Gåbbana. De samarbetar tätt med Skräbböle skola och har även gett ut två lokalhistoriska publikationer: ”Skräbböle skola 80 år i eget hus” och ”Skräbböle och Pjukala genom tiderna”. De har även restaurerat en kvarn.

Därtill är Rainer Wahtera aktiv inom Pargas pensionärsföreningen i två sk hobbyklubbar. Han leder en stavgångsgrupp som gör utflykter till olika byar och andra intressanta besöksmål, där Rainer berättar både historia och historier. Han är också aktiv medlem i gruppen Hembygdssnack, där man samlas för att diskutera olika ämnen i anslutning till hembygden. Rainer Wahtera är en tillgång för hembygdsarbetet i Pargas då han kan svara på de flesta frågor och så kan berätta historier.

Rainer Wahtera har även besökt äldreboenden och berättat historier från Pargas och diskuterat olike traditioner, detta till stor glädje för boarna.

Läs mera om Pargas stads kultur- och hembygdpriser här.