Innehållspublicerare

null Seminarium 4.10 | Livskraft ur konst – välmående för barn och unga
31.08.2023

 

Vilken roll kan konsten spela för barn och ungas välmående? Hur kan konstundervisningen nå flera barn och unga? Välkommen med på ett seminarium fullspäckat av konst och pedagogiska metoder den 4. oktober i PIUG!

SKAPA-projektet i Pargas och Kimitoön och Kulturum – forum för konstundervisning ordnar 4.10.2023 seminariet Livskraft ur konst - välmående för barn och unga.

Evenemanget riktar sig till alla som intresserar sig för konstundervisning: Lärare, personal inom småbarnspedagogiken, rektorer, forskare, beslutsfattare och övriga intresserade.

Första delen av programmet består av föreläsningar med forskarna FD Tanja Linnavalli och PeM Nina Dahl-Tallgren. Andra delen består av workshoppar med speciallärare Terhi Järnström och bildkonstlärare och pedagog i hållbar utveckling Vippe Leminen. Man kan delta i endera delen eller i båda. Därtill bjuds det på programinslag med elever från Åbolands Teaterskola och Sydkustens Ordkonstskola.

Vi bjuder på kaffe och kaka i pausen.  Evenemanget är gratis och arrangeras med stöd av Svenska kulturfondens SKAPA-bidragsprogram.

Tidpunkt      
Onsdagen 4.10.2023 kl. 12.00–15.30
Plats              
PIUG:s kultursal, Skolmästargatan 5, Pargas. Föreläsningarna streamas på                       www.youtube.com/@pargaskulturparainenkulttuuri eller direktlänk till eventet https://www.youtube.com/watch?v=q0vt7ARpMv4
Program       
Ladda ner programmet här
Anmälan      
Senast onsdag 27.9 via denna länk: https://link.webropol.com/s/livskraftelinvoimaa
Obs! Du behöver inte anmäla dig om du deltar på distans.
Arrangörer  
Skapa-utredningen i Pargas och Kimitoön, Pargas stad − kultur och fritid & 
Kulturum − forum för konstundervisning, Sydkustens landskapsförbund. 


Vi följer principerna för tryggare rum
Vi godkänner inte diskriminering. Vi uppmanar alla att möta nya teman och människor fördomsfritt och med öppet sinne, som en möjlighet att lära sig något nytt och att utvecklas. Vi uppmuntrar också till respektfull dialog, där vi lyssnar på varandra.
Om du upplever osakligt bemötande under evenemanget ber vi att du berättar om det till vår kontaktperson vid trakasserier: Vippe Leminen, vippe.leminen@sydkusten.fi

PIUG - tillgänglighet
Pargas Idrotts- och Ungdomsgård (PIUG) är beläget på Skolmästargatan 5, 21600 Pargas. PUNT har hinderfri passage. En ramp leder till huvudentrén och man kan ta hiss till andra våningen.  I PIUG finns hinderfria och könsneutrala toaletter både på bottenvåningen och andra våningen.
PIUG ligger ca 1 km från busshållplatser.

Information om bussar som går till och från Pargas hittas här:
www.pargas.fi/sv/web/pargas/busstidtabeller

 

Föreläsarna

Tanja Linnavalli - Konstämnen som stöd för utveckling och inlärning. (på finska)

Forskaren Tanja Linnavalli från Helsingfors universitet berättar om konstämnenas och särskilt musikens inverkan på hjärnan och barns och ungas utveckling och välmående.

FD Linnavalli är kognitionsvetare och musikpedagog, och arbetar som universitetslektor vid Helsingfors universitets pedagogiska fakultet och som forskare vid Spetsforskningsenheten för musik, medvetande, kropp och hjärna. I sin doktorsavhandling (2019) inom kognitiv neurovetenskap undersöker Linnavalli vilken inverkan musikalisk verksamhet har på barns språkliga utvecklig, och i sina nuvarande forskningsprojekt fokuserar hon på barns kognitiva och socioemotionella utveckling och hur de kan stödas genom olika interventioner.


Nina Dahl-Tallgren

Nina Dahl-Tallgren - Konst som en integrerad del av skolvärlden (på svenska)

Nina Dahl-Tallgren presenterar hur forsknings och utvecklingsprojektet TIU - teater i undervisningen (2020-2023) och projektet SMIL - scenkonst med i lärandet (2023-2026) strävar till att utveckla konsten som en integrerad del av skolvärlden. Föreläsningen ger inspiration till diskussionen och fördjupning kring vad som uppstår i mötet mellan konst och pedagogik. Det ger verktyg för att undersöka, utveckla och utforska vad konsten kan bidra med inom utbildningskontexter.

Nina Dahl-Tallgren är utbildad scenkonstpedagog, pedagogie magister och har en special yrkesexamen inom ledarskap och företagsledning. Hon är doktorand vid Åbo Akademi, teaterlärare och specialiserad inom tillämpad drama- och teaterpedagogik. Hon har utvecklat publikarbete i Finland och jobbat inom det finlandssvenska teaterfältet, anställd som teaterpedagog på Wasa Teater. Hon är även konceptutvecklare och forskningsledare för SMIL (scenkonst med i lärandet) projektet på Uniarts, Konstuniversitet. Dahl-Tallgren är även en aktivt anlitad föreläsare både internationellt och nationellt.

Vill ni läsa om TIU projektet klicka här


Verkstäderna

1 # Workshop – Tillgänglighet i konstundervisningen: Individuella lärstigar och differentiering av undervisningen. Speciallärare Terhi Järnström. (På finska/Suomeksi)

2. # Workshop – Konstundervisning som kraft och resurs i hållbarhetsomställningen - hur kan konstundervisning skapa handlingskraft för hållbara och rättvisa framtider? Bildkonstlärare och pedagog i hållbar utveckling Vippe Leminen. (På svenska, diskussionen är tvåspråkig/Ruotsiksi, keskustelu on kaksikielinen).