Innehållspublicerare

null Rikligt med färger i det kommande lärcentret
24.03.2022


Rikligt med färger i det kommande lärcentret

 

Efter att rivnings- och byggnadsarbetet av det nya lärcentret har kommit igång har också skolbyggnadens inredning planerats aktivt. Inredningen är planerad av den Tammerforsbaserade inredningsbyrån KM Interiors som tidigare har inrett bl.a. Finlaysons huvudkontor samt gjort färg- och ytmaterialdesign och planerat möbleringen för Tavastehus huvudbibliotek.
Kreativa lösningar hjälper en att hitta fram

 

Lärcentrets rymliga lokaler kommer att användas av fyra olika läroinrättningar. För att det ska vara lättare att hitta fram i den stora byggnaden, kommer varje våning att ha en egen färgläggning och vägledning. Färgen syns i synnerhet vid trappan, där hela väggen är målad med våningens egen färg. Dessutom står våningsnumret i form av en stor vid siffra på väggen. Vägledningen matchar våningens färg och hjälper en att hitta rätt i en stor byggnad.Färgteman från skärgården

 

Enligt KM Interiors återspeglas skärgårdsnaturen i lokalerna i form av trä, natursten och naturtoner i det egna färgtemat på varje våning.Första våningens färgtema Rantakallio (Strandklippa) återger klippornas gråa färg och de gröna tonernasymboliserar barrträdens och strandvegetationens grönska. Grönt används i effektväggar, i toaletterna, i möbleringen och i gardiner. Jordnära trämaterial används i möbler och akustikväggar.


Andra våningens färgtema kallas Saaristomeri (Skärgårdshavet). Temat innefattar mycket trämaterial ochfärgerna består av olika nyanser av havsblått.


Temat på tredje våningen, Taivaanranta (Horisonten), återspeglar solnedgångens färger med dess gula och rödaktiga toner. Liksom på de nedre våningarna är trämöblerna en del av inredningen även på tredje våningen.Till matsalen och scenområdet planeras ett ljuddämpande akustiskt konstverk bestående av träribbor. Bilden på verket föreställer en knotih skärgårdstall som högst upp i trappan ser ut att stå på en hög klippa.


Modig färganvändning i klasserna för huslig ekonomi

 

Klasserna för huslig ekonomi i det nya lärcentret kommer inte att vara traditionellt vita. Färgdesignen har gjorts med modiga och kreativa tag, vilket ger klasserna en bistroliknande känsla. För att eleverna ska ha lättare att skilja på klasserna, har varje klassutrymme ett eget färgtema. Dessa teman återspeglar våningsfärgerna som nämndes tidigare. Färgerna i klasserna för huslig ekonomi består av brutna mörka toner av tt, blått och grönt. Väggen mellan arbetsbänk och skåp får kakelbeläggning och möblemanget är i trä och mörkgrå färg.