Breadcrumb

Kort om Pargas

Kort om Pargas

 

 

Pargas kommunområde har ca 12 200 invånare. Den historiska tiden inleddes för Pargas del med en svensk immigration. Vid medeltidens slut befolkades Pargas av ca 2400 invånare och i början av 1800-talet befolkades Pargas av ca 3600 personer. Pargas var odelad landskommun fram till år 1948, då den blev köping och Pargas landskommun. År 1967 sammanslogs de båda kommunerna igen. Pargas blev stad år 1977.

Pargas är uppbyggt av flera element: stadskärna, skärgård och landsbygd. Tidigare fanns det rikligt med odlade öppna jordområden utanför centrum. Här och där mellan åkrarna låg bebyggelsen och kvarnbackarna. Det som finns kvar av den tiden är landsbygdens imponerande kulturmiljöer med historiska herrgårdar och torp, som är väl värda att besökas.

Av tradition har pargasborna färdats på havet och Kyrksundet som flyter genom staden har varit en viktig färdled. Med färjorna och broarna kom bilarna och Skärgårdsvägen, kontaktlänken mellan skärgården och fastlandet. De största broarna i Pargas är Hessunds bro och Rävsunds bro.

Pargas har ett pulserande och mångsidigt näringsliv. Ortens största arbetsgivare är staden; Paroc Panel System Oy Ab, Finnsementti Oy och Nordkalk Oyj Abp med sina dotterbolag sysselsätter direkt över 800 personer. Kalkhanteringen har varit en viktig näring i Pargas sedan 1300-talet och kalkstenbrottet i Pargas (Nordkalk Oyj Abp) har fortfarande en betydande roll som sysselsättare. Pargas har en arbetskraft på 5 600 personer, varav över 20 % pendlar inom Åboregionen.

Den s.k. Nya Malmen utgörs av Pargas centrum som ligger bara ett stenkast från Kyrksundsstranden. På sommaren vimlar gågatan Köpmansgatan av folk. På gågatan kan man uppleva en stämning lik den i en europeisk småstad och göra unika fynd i kundvänliga butiker.