Gäddan och gängets äventyr

Gäddan och gänget har besökt barnen sedan 2009


Allt började från barnets rättigheter

FN:s barnkonvention fyllde 20 år 20.11.2009. För att uppmärksamma den här milstolpen bestämde sig den nybildade staden i Väståboland för att anställa Gäddan och gänget.  Deras första uppdrag var att åka på ett år långt äventyr i den nybildade staden, träffa barn och höra vad de har att säga till vuxna. 

Sagan om hur Gäddan och gänget kom till

Det var en blåsig höstmorgon i oktober, då gäddan fick sitt nya jobb. Han hade länge simmat omkring i Skärgårdshavet och funderat på vad han skulle hitta på. Han ville gärna resa, men det finns inte så många flyplan där gäddor kan boka biljett. Visst gillade han ju att plaska fram, men det började bli lite tröttsamt.

Så gäddan bestämde sig för att skicka flaskpost. Han skulle skriva till någon som arbetade med barn, för sådana gillade han. Han hade ofta sett barn på stranden, de var alltid så glada och plaskade nästan lika bra som han. Han kunde bli världens första dagisgädda – vilken grej!

”Kära fru dagistant…”, började gäddan sitt brev.

Några dagar senare bubblade det i gäddans telefon, det var någon som ringde!

”Hallå, det är gäddan”, svarade han.

Det var en dam som ringde. Hon sa att hans brev hade kommit fram till Pargas stad, och att han gärna fick börja jobba hos dem. Han skulle få ett specialuppdrag.

”Du kommer att få åka runt till alla daghem i hela staden. Du stannar ungefär två veckor på varje ställe, för att tillsammans med barnen och de vuxna diskutera barnens rättigheter. Har du hört om barnens rättigheter?”

Jadå, det hade gäddan. Han visste mycket om barnens rättigheter, för det var en väldigt viktig sak.

”Vad bra”, sa damen. ”Det finns ganska många daghem och familjedagvårdare för dig att besöka, så du kommer att vara borta nästan ett helt år. Du får åka både buss, bil och färja för att komma fram till alla. Då du kommer tillbaka hoppas vi att du har med dig många minnen från din resa.”

Det var det bästa gäddan någonsin hade hört!

”Efter resan gör vi en utställning av allt du har med dig. Vi gör också material som i framtiden kan hjälpa vuxna att ta reda på vad som är viktigt för barn. Efteråt får du gärna flytta in i Familjehuset Ankaret.”

Gäddan hade bara en fråga:

”Får jag ta med mig några vänner?”

”Javisst, vilken bra idé!”, sa damen. ”Vi kan kalla er Gäddan och gänget!”

- Sofie Grahn


Skärgårdskultur

Gäddan och gängets mobila Skärgårdskulturlabb började sin resa i september 2019. Gäddan och gänget mjukisfiskarna besökte alla barngrupper inom småbarnspedagogiken i Pargas stad. Skärgårdskulturlabbet finns i fyra uppsättningar, så Gäddan och gänget kunde stanna hos varje barngrupp i cirka två veckor.

Barnen var delaktiga i uppbyggandet av Skärgårdskulturlabbet. Pilotbarngrupper var med och utformade samt testade labbet under olika skeden. Barnens tankar och idéer samlades under Gäddan och gängets skärgårdsturné verksamhetsåret 2018-2019 och var basen till Skärgårdskulturlabbets utformande. 

Plock ur Skärgårdskulturlabbet

Pigghaj

De bekanta Gäddan och gänget mjukisfiskarna har en ny fisk i stimmet, en pigghaj.  Barnen får hjälpa pigghajen att känna sig hemma i den nya miljön i skärgården. Pigghajen kom med i Gäddan och gänget tack vare barnens idéer.

Resa med gummibåt

Barnen får leka att de är på båtresa. I labbet ingår en gummibåt och åror, samt utrustningspåse med t.ex. flytvästar (reflexvästar), kastspö och kartor över skärgården. Det finns också ljud och ljus som inspiration till fantasibåtresan.

Skärgårdsmatta

En skärgårdsinspirerad lekmatta ingår i labbet. Det är en matta med en karta över skärgården. Man kan leka med trälekbåtar och trälekfärjor på mattan.

Repslagningsmaskin

En repslagningsmaskin har inskaffats för utlåning och barngrupperna kan laga egna rep med den. Repslagning är hantverk, som även små barn kan vara med om.
 

Mera information om Skärgårdskulturlabbet

Du kan läsa mera om Gäddan och gängets Skärgårdskulturtema i Skärgårdskulturlabb.pdf häftet. Printa kokboken Gäddan och gänget kockar-kär i skärimat.pdf och kocka med barnen. Bekanta dig med övrigt material som skapats för Gäddan och gängets Skärgårdskulturlabb på material sidan.


Tema genom åren

2019 - Skärgårdskultur

2017 - Matens kretslopp

2015 - Havet under ytan

2013 - Avfallshantering

2009-2011 - Barnens rättigheter

Bekanta dig med material som skapats under åren.