Till innehållet


Många orsaker att flytta till Pargas

ruissalolapsi_iloinen_liftari.jpg
michaela.jpg

För Michaela Lindström är Pargas bekanta bygder vars tjusning hon återupptäckt som vuxen. Som 18-åring var hon säker på att hon aldrig skulle bo i Pargas. Åsikten finns till och med dokumenterad svart på vitt i en tidningsintervju. Tillsammans med familjen bestående av man och tre barn valde hon ändå att flytta tillbaka för några år sedan.

- Som vuxen har man börjat uppskatta de saker man tidigare ville bort i från. Det är korta avstånd till daghem och träningar och det känns tryggt att släppa ut barnen på gården för att leka. Servicen på till exempel vårdcentralen fungerar också jättebra, säger Michaela. Närheten till de anhöriga var en bidragande orsak till den egna flytten, men hon tror inte att man behöver ha någon koppling till orten för att känna sig hemma i Pargas.

- För andra som flyttat hit vet jag att tvåspråkigheten varit viktig och något man velat ge sina barn. Läget är också bra. Det är nära till Åbo men man är ändå i skärgården. Till huvudstadsregionen tar man sig på cirka en och en halv timme. - Just nu vill jag gärna bo resten av livet i Pargas. Jag ser ingen orsak till att flytta bort, säger Michaela Lindström.

Stadsdirektör Patrik Nygrén tror också han att tvåspråkigheten, den havsnära miljön och den goda servicen hör till Pargas starkaste trumfkort.
Den levande tvåspråkigheten som genomsyrar samhället är något man velat stöda från stadens sida. I de svenska skolorna läser man från och med det här läsåret det andra inhemska redan från första årskursen, de finska skolorna ska haka på senare.

– Eftersom mycket av hobby och fritid går på två språk i Pargas finns det ett naturligt intresse för det andra språket, vilket vi försöker ta vara på, säger Nygrén. Också på gymnasienivå samt inom medborgarinstitutet samarbetar man över språkgränserna.

Servicen som Pargas kan erbjuda sina invånare är enligt Patrik Nygrén genomgående god. Till exempel skolorna har det jämfört med många andra orter väl förspänt med resurser vilket syns i mindre klasser och starkt assistentstöd.

Någon planer på att skära i servicen finns inte. Det går ekonomiskt bra för Pargas som inte behövt höja sin kommunala skattesats på fem år.

Många överraskas av hur aktivt liv det går att leva i skärgården året om. I till exempel Nagu innebär hösten startskottet för en mängd kurser och evenemang. Enligt Nygrén har Pargas överlag ett aktivt föreningsliv och ett brett urval fritidsaktiviteter där alla som vill delta ryms med och som bidrar till att ge inflyttade ett socialt sammanhang. 

Trots att Pargas har mycket erbjuda är orten ändå liten och det är lätt och behändigt att ta sig fram. - Det innebär mer tid för familjen och mindre tid på vägen. En bättre livskvalitet helt enkelt, säger Patrik Nygrén.

Upp