Mene sisältöön


Monta syytä muuttaa Paraisille

ruissalolapsi_iloinen_liftari.jpg
michaela.jpg

Michaela Lindströmille Paraisten seutu on tuttua, ja seudun vetovoima veti häntä puoleensa uudestaan aikuisena. 18-vuotiaana hän oli aivan varma siitä, ettei koskaan asuisi Paraisilla. Mielipide on olemassa mustana valkoisella, dokumentoituna sanomalehtihaastatteluun. Ja kuitenkin hän päätti muutama vuosi sitten muuttaa Paraisille takaisin yhdessä miehensä ja kolmen lapsensa kanssa.

- Aikuisena on alkanut arvostaa niitä asioita, joista aikaisemmin halusi päästä eroon. Täällä on lyhyt matka päiväkotiin ja harjoituksiin, ja tuntuu turvalliselta päästää lapset pihalle leikkimään. Myös palvelut toimivat, esimerkiksi terveyskeskus on aivan loistava, Michaela sanoo.

Läheisyys omaisiin oli yhtenä syynä omaan muuttoon takaisin paikkakunnalle, mutta Michaelan mukaan tänne muuttavalla ei tarvitse olla siteitä paikkakunnalle, jotta voisi tuntea itsensä kotoisaksi täällä.
- Monille tänne muuttaneille kaksikielisyys on tärkeää, ja perheet haluavat antaa lapsilleen tämän mahdollisuuden. Myös sijainti on hyvä. Olemme täällä lähellä Turkua, mutta silti saaristossa. Matka pääkaupunkiseudulle kestää noin puolitoista tuntia. - Tällä hetkellä tuntuu siltä, että haluan asua Paraisilla lopun elämääni. Minulla ei ole mitään syytä muuttaa täältä pois, Michaela Lindström sanoo.

Myös kaupunginjohtaja Patrik Nygrén uskoo, että Paraisten vahvimmat valttikortit ovat kaksikielisyys, meren läheisyys ja hyvät palvelut.
Myös kaupunki haluaa tukea elävää kaksikielisyyttä, joka antaa leimansa koko paikkakunnalle. Ruotsinkielisissä kouluissa opiskellaan tästä lukuvuodesta alkaen toista kotimaista kieltä jo ensimmäiseltä luokalta lähtien, suomenkieliset koulut aloittavat vastaavan systeemin vähän myöhemmin.

Koska niin monet harrastukset ja vapaa-ajanaktiviteetit toimivat Paraisilla kahdella kielellä, toista kieltä kohtaan kasvaa luontainen kiinnostus, johon pyrimme vastaamaan, Nygrén sanoo. Myös lukioissa ja kansalaisopistossa tehdään kielirajat ylittävää yhteistyötä.

Paraisilla asukkaille tarjottavat palvelut ovat Patrik Nygrénin mukaan kauttaaltaan hyvät. Esimerkiksi koulujen tilanne on moniin muihin paikkakuntiin verrattuna hyvä, mikä näkyy pieninä luokkakokoina ja voimakkaana panostuksena koulunkäynninohjaajien määrään.
Palveluja ei olla leikkaamassa. Paraisilla menee taloudellisesti hyvin, eikä kaupungin ole tarvinnut korottaa veroprosenttiaan viiteen vuoteen.

Milteipä riippumatta siitä, missä päin Paraisia liikkuu, näkee viitteitä merestä ja saaristosta. Paraisilla mökkitiheys on yksi Suomen suurimmista. Patrik Nygrén ottaa kaupungin monet kesävieraat avosylin vastaan. 
- Kesäasukkaat tuovat mukanaan kosketuspintaa muuhun maahan ja heillä on uusia ideoita ja ajatuksia. Osa kesäasukkaista muuttaa asumaan Paraisille pysyvästi, mikä on meidän kannaltamme hyvä juttu. Toivotamme kaikki tervetulleiksi ympäri vuoden, kesän lisäksi myös syksyllä, talvella ja keväällä on täällä oma viehätyksensä, hän jatkaa.

Monet yllättyvät siitä, miten aktiivista elämää saaristossa eletään ympärivuotisesti. Esimerkiksi Nauvossa syksy merkitsee lähtölaukausta monenlaisille eri kursseille ja tapahtumille. Nygrénin mukaan yhdistyselämä on Paraisilla vilkasta, täällä on laaja kirjo vapaa-ajanaktiviteetteja, joihin kaikki halukkaat mahtuvat mukaan ja jotka tarjoavat paikkakunnalle muuttaneille sosiaalista yhteisöllisyyttä. 
Vaikka Paraisilla on paljon annettavaa, paikkakunta on silti pieni, ja täällä on helppo siirtyä paikasta toiseen.

- Näin perheelle jää enemmän aikaa, eikä aika kulu autossa istumiseen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan parempaa elämänlaatua, sanoo Patrik Nygrén.

Sivun alkuun