testi

Till innehållet

Kampanjen Plastfri skärgård - Muoviton saaristo

26.3.2019 Pia Prost

  

Plastkampanjen "Plastfri skärgård" är en gemensam satsning av olika föreningar och skolor i Åbolands skärgård. Kampanjen fick sin början i och med att Skärgårdscentrum Korpoström i sommar står som värd för den stora internationella utställningen "Plast i havet", www.plasticgarbageproject.org, som öppnar i maj.

 

De som handlat i Nagu eller Houtskär har kanske märkt att det finns lådor med matkassar som man kan ”låna” och man eventuellt glömt sin egen? Det är ett fint initiativ, som vi hoppas får större spridning! Under våren kan skolorna lyfta fram ämnet på olika sätt i undervisningen och det ordnas olika evenemang som belyser plast ur olika synvinklar. Den 10 maj ordnas ”Forum för skärgårdsforskning” på Skärgårdscentrum Korpoström, denna gång med temat plast. Då tittar vi närmare på aktuell forskning kring mikroplaster, återvinning och plastproduktion. När är plasten bra och när är den dålig? Evenemangets fb-sida "Den fantastiska, fruktansvärda plasten" hittar du på  https://www.facebook.com/events/402733353875483/

 

Vi arbetar med att få fler Rinki-insamlingsstationer i skärgården, men framför allt vill vi sätta fokus på att minska att plasten kommer IN i skärgården. Vad kan man då som enskild person göra för att minska sin plastkonsumtion? Några tips får du från plastplanschen, som kan hämtas gratis från alla våra områdeskontor.

 

Kampanjen är öppen för precis alla som vill jobba för ett rent Östersjön längs hela vår kust– välkommen med! 

#plastfriskärgård #muovitonsaaristo 


Kopia av BILD_Plastfri Skärgård_final.jpg

 

Utställningen Plast i havet

 

Våra dagliga konsumtions- och produktionsmönster har skapat ett gigantiskt plastavfallsproblem i världshaven. "Plast i havet" - Out to Sea? The Plastic Garbage Project - är en turnerande miljöutställning uppbyggd och skapad i Schweiz, på Museum für Gestaltung i Zürich. Denna sommar står Skärgårdscentrum Korpoström på Korpo som värd för utställningen. "Plast i havet" presenterar på ett lättbegripligt och imponerande sätt fakta om plastproblemet i världshaven, och ges en stark lokal prägel genom att fakta från Östersjön och Skärgårdshavet kopplas till utställningen och genom en gedigen skolkampanj.

 

Utställningen är öppen från maj till september, närmare öppethållningstider på skargardscentrum.fi 


Krabba.jpg

 

Pia Prost

Koordinator för Skärgårdshavets biosfärområde


 

Kommentera

Namn *

E-post *

WWW

Kommentar*

Ange nummer fem som siffra*

* är obligatoriska
Vi publicerar inte e-postadresser. Namn och adress används endast för att identifiera författaren. Skickade meddelanden kontrolleras innan publicering.
Upp