testi

Mene sisältöön

Omställning Pargas

7.2.2018 Johanna Fredenberg

Omställning.jpg

Paikallisia aloitteita kestävän tulevaisuuden puolesta
– muutosliikkeen perusajatukset:

- Tiedostamme koko ajan entistä selvemmin, että emme ohjaa maailmaa erityisen kestävään suuntaan. Alamme ymmärtää, että meidän on muutettava tapaamme elää ja suhtautua ympäröivään maailmaan voidaksemme luoda tulevaisuuden, jossa myös lapsenlapsenlapsemme voivat elää ja voida hyvin.

Meidän on pohdittava, millainen yhteiskunnan on oltava, jotta se pystyy käsittelemään energiaongelmien seuraukset, maapallon lämpenemisen, ekosysteemien kulumisen, sosiaalisen epäoikeudenmukaisuuden ja talousjärjestelmän epäkohdat. Uusiutuviin energianlähteisiin siirtyminen ei riitä, meidän on samalla myös vähennettävä energiankulutustamme. 

Me ihmiset olemme kuitenkin kekseliäitä ja luovia olentoja, ja meillä on tapana ajatella, että olemme aina keksineet keinot hankaliin tilanteisiin, joihin olemme joutuneet. Se on totta – mutta toistaiseksi nämä ratkaisut eivät ole auttaneet meitä pienentämään ekologista jalanjälkeämme. Päinvastoin, teknologiset edistysaskeleet ovat kulkeneet käsi kädessä yhä suuremman ihmislajin jättämän jalanjäljen kanssa, emmekä ole myöskään onnistuneet luomaan lisää oikeudenmukaisuutta saati kaventamaan kuiluja ihmisten välillä. Löytääksemme ratkaisuja, jotka ovat todellisia ratkaisuja, meidän on ymmärrettävä paremmin syyt. Meidän on nähtävä ja ymmärrettävä, että kaikki liittyy kaikkeen. Rajaton kasvu rajallisessa systeemissä (kuten maapallolla) ei vain toimi. Ehtyvistä luonnonvaroista johtuvasta taloudellisesta ja ekologisesta kriisistä ei selvitä kuluttamalla.

Muutoksessa on kyse maailman muuttamisesta aloittamalla pienin askelin juuri sieltä, missä itse olet. Kyse voi olla paikallisyhteisöjemme vahvistamisesta, omavaraisuusasteen lisäämisestä, vähemmillä resursseilla pärjäämään opettelusta, yhteistyöstä ja toisistamme ja asuinpaikastamme huolehtimisesta. Siitä, että teemme asuinpaikastamme juuri sellaisen kuin haluamme, yhdessä. Ruohonjuuritasolla muodostetaan ryhmiä, jotka kokoontuvat yhteisten mielenkiinnonkohteiden pariin. Usein aloitetaan konkreettisesti viljelyyn liittyvillä hankkeilla, esimerkiksi perustamalla erilaisia yhteisiä siirtolapuutarhapalstoja – itse viljeleminen ja lähiruoka ovat perusasioita kestävässä ja vahvassa yhteisössä!

Omställning Pargas -niminen ryhmä on toiminut suunnilleen kolme vuotta. Olemme esittäneet dokumentteja, pitäneet ”siementreffejä”, jakaneet ja vaihtaneet tietotaitoamme ja rakentaneet aurinkokeräimiä. Tilaa on vielä monelle monelle muullekin, joka haluaa tässä ja nyt tehdä jotain käytännöllistä paremman maailman puolesta – luova kykymme keksiä ratkaisuja ja halumme jakaa tietoamme ja kokemuksiamme ovat muutostyön positiivisia voimia!

Omställning Pargas on Facebookissa, liity sinäkin ryhmään! Myös netissä on paljon tietoa muutosliikkeestä: ruotsiksi sivustolla omställning.net ja englanniksi sivustolla transitionnetwork.org.

• Community gardens / syötävää puistoihin
• Lähiruokamyymälä (esim. osuustoimintana)
• Leipomo/panimo osuustoimintana
• Kulttuurikahvila
• Viljelytoimintaa päiväkoteihin ja vanhusten asumisyksiköihin, satokauden päätteeksi juhlat
• ”Piirros” (ns. paikallistaloudellinen analyysi) kunnan taloudesta (kuinka paljon asukkaiden ja kunnan rahoista häviää pois kunnasta ja mitä reittejä pitkin)
• Paikallisvaluutta
• Kunnan kaikkien alkutuottajien kartoittaminen sekä workshop siitä, mitä asioita tulee ottaa huomioon, jos haluaa siirtyä luomuviljelyyn/-eläintenpitoon
• Verkkopalvelu, johon kirjaudutaan omalla osoitteella ja saadaan pääsy sellaisille foorumeille kuin ”lainaa tavara”, ”kimppakyyti”, ”kirppis” tai ”harrasteviljelijöiden vaihtotori”
• Kaiken jo olemassa olevan kestävän toiminnan kartoittaminen ja sen käyttäminen pohjana kunnan markkinoinnissa

omstallare.jpg

Kommentoi

Nimi *

Sähköposti *

WWW

Kommentti*

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt tiedot ovat pakollisia
Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Nimi- ja osoitetietoja käytetään ainoastaan kirjoittajan tunnistamiseen. Lähetetyt viestit tarkastetaan ennen julkaisua.
Sivun alkuun