testi

Mene sisältöön

Ravinteet kiertoon kotikiinteistöllä

21.12.2018 Petri Huovila

Ravinteiden kierrätys niiden syntypaikalla on kestävää kehitystä. Koska työssäni joudun aika paljon käsittelemään haja-asutusalueiden jätevesien ja jätteiden käsittelyyn liittyvää problematiikkaa, haluan nostaa tässä esille kolme helppoa, mutta merkittävää tekijää, joiden avulla ravinnekierrätys varsinkin kesäasunnoilla saadaan toteutettua kestävällä tavalla. Paikallisesti.

  1. Valitse (kesä)asunnollesi kompostikäymälä!
  2. Tyhjennä itse liete harmaavesikaivostasi!
  3. Kompostoi biojätteesi!
  1. Kompostikäymälä on helpoin tapa saada ravinteet kierrätykseen omalla kiinteistöllä. Silloin ei tarvitse kuljetuttaa mitään wc-lietteitä muualle käsiteltäväksi. On suuren luokan ympäristöteko valita uuteenkiin hienoon loma-asuntoon kompostikäymälä, jota kautta saadaan sekä kiinteän jätteen että nesteiden ravinteet talteen ja hyötykäytettäväksi kompostissa, maanparannusaineena ja lannoitteena. Kompostikäymälät saa kyllä hyvin toimimaan, kun jaksaa vähän paneutua asiaan. Sellaisen voi asentaa sisätilaankin vesivessan paikalle. Jos minulla olisi valta niin kompostikäymälä määrättäisiin ainakin loma-asutuksessa pakolliseksi ja vesivessan saisi vain poikkeustapauksessa.
    kaymalamalli.jpgKaikki ”kuivakäymälätuotos” tulee terveydensuojeluasetuksen mukaisesti ottaa talteen.
  1. Jos kiinteistöllänne on harmaille jätevesille saostuskaivo, on suuren luokan ympäristöteko tyhjentää sen lietteet ITSE! Silloin ei lieteauton tarvitse ajaa ympäri saaristoa kesämökkitonteille tyhjentämään harmaavesikaivoja, jotka sisältävät melkein pelkästään vettä. Jätehuoltomääräystemme mukaan on sallittua tyhjentää varsinkin harmaavesilietteet saostuskaivostansa itse, kunhan siitä vain ilmoitetaan Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle rekisteröintiä varten. On huomattava, että koko kaivoa ei tarvitse tyhjentää, vaan ainoastaan liete, eli pinnalle kertynyt ja pohjaan painunut moska. Lietteiden poiston voi tehdä kuka tahansa itse esim. tiheäsilmäisellä haavilla. Jos ei itse halua sitä tehdä, niin eiköhän mökkitalkkarit senkin homman hoida. Kootun lietteen voi sitten nätisti heittää kompostiin.
    Jos jollakin riittää kanttia, myös wc-vesilietteen voi poistaa saostussäiliöstä omatoimisesti. Edellytyksenä on, että on hankittu kunnollinen lietteenkuivain, jonka avulla kiinteä aines saadaan eroteltua nesteestä. Liete kompostoidaan. Tästäkin tulee ilmoittaa kirjallisesti jätehuoltoviranomaiselle.
  1. Orgaanista, luontoperäistä jätettä syntyy kaikissa kotitalouksissa: perunan, porkkanan ja hedelmien kuoria, kalanperkeItä, pilaantunutta ruokaa ym. Jopa noin 1/3 kotitalousjätteestä on biojätettä. Niiden sisältämät ravinnemäärät ovat suuria ja on ensiarvoista, että nekin saadaan omalle tontille hyötykäyttöön. Tämäkin suuren luokan ympäristöteko ja kestävän kehityksen vahvistamista. Samalla voit harventaa polttokelpoisen jätteen tyhjennysvälejä jopa 12 viikon mittaisiksi.

Petri Huovila, ympäristönsuojelutarkastaja. Hyvää Uutta Vuotta Kaikille!

Kommentoi

Nimi *

Sähköposti *

WWW

Kommentti*

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt tiedot ovat pakollisia
Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Nimi- ja osoitetietoja käytetään ainoastaan kirjoittajan tunnistamiseen. Lähetetyt viestit tarkastetaan ennen julkaisua.
Sivun alkuun