testi

Mene sisältöön

Hållbart centralkök i Houtskär

27.10.2017 Houtskarin keskuskeittiö

Me Fridhemin keskuskeittiössä Houtskarissa siirryimme lähiruokaan syksyllä 2015 ja aloimme tarjota sitä kaikille asiakkaillemme: päiväkotilapsille, koululaisille ja vanhuksille.

Käytämme lähiruokaa niin paljon kuin vain suinkin mahdollista ja sen jälkeen turvaudumme kotimaisiin elintarvikkeisiin. Ulkomaalaisia elintarvikkeita vältämme, ja jos sellaisia käytämme, haluamme niiden olevan luomua. Esimerkiksi riisin olemme vaihtaneet kotimaiseen ohraan.

Perunan, kalan, tomaatit, tillin, persiljan, ruohosipulin, raparperin, vehnäjauhot, grahamjauhot, mannaryynit ja härkäpavut saamme Houtskarista koko vuoden tarpeeseen. Porkkanat, sipulit, kurkut, paprikat, salaatit ym. kasvikset eivät kata koko vuoden tarvetta, mutta käytämme niitä niin kauan kuin niitä riittää ja sen jälkeen ostamme kotimaisia kasviksia Kespron kautta.

Naudanlihaa saamme Korppoon Wattkastista ympäri vuoden. Mustikoita ja puolukoita saamme Nauvosta.

Meillä on iso pakastehuone, joten voimme ottaa vastaan raaka-aineita sesongin mukaan ja pakastaa ne. 
Liha-, kala-, kasvis- ja kanaliemet keitämme itse. Padassamme on jäähdytysjärjestelmä, ja keittäminen, jäähdyttäminen ja pakastaminen on siksi helppoa. Emme käytä liemijauheita.

Muut esimerkit:
- Kaikki leipä hapanleipää, näkkileipää ja pullapitkoja lukuun ottamatta leivotaan keskuskeittiössä
- Jugurtti sekoitetaan luonnonjugurtista ja lähimarjoista
- Mehukeitto keitetään keittiössä. Käytämme sokeritonta ja lisäaineetonta Bonne-mehutiivistettä
- Kaljan ja salaatinkastikkeet teemme itse, joskus levitteitäkin
- ”Valmisruokia” ei käytetä.

DSC_0417.JPG

Työ keittiössä tuntuu merkityksellisemmältä ja kaikki ottavat suuremman vastuun lopputuloksesta. Asiakkailta saatu palaute on tärkeää. Pyrimme pitämään yllä hyviä yhteyksiä asiakkaisiimme. Olemme saaneet paljon myönteistä palautetta. Koulussa myös oppilaskunta on kiinnostunut ruoasta, mikä on hyvä juttu.

Olemme laatineet oman ruokalistan, joka muuttuu sesongin mukaan. Myös asiakkaat ovat saaneet toivoa ruokalajeja koulun, päiväkodin ja vanhustenhuollon oman teeman, ohjelman ja järjestelyjen mukaan. Ohjelmassa on ollut esim. Itämeri-lounas, lapsen oikeuksien päivä ja vanhusten viikko. Huomioimme ruokalistassamme eri juhlapyhät, kuten joulun, pääsiäisen, juhannuksen, Runeberginpäivän, laskiaistiistain ja vapun.

Isona haasteena on ollut kotimaisten elintarvikkeiden saaminen Kesprolta ja sen selvittäminen, kenellä on myytävänä mitäkin lähielintarvikkeita.

Emme ole vielä päässeet siihen, mikä meillä oli alkuperäisenä ajatuksena, eli että valittavana olisi useita lounasvaihtoehtoja. Olimme myös ajatelleet salaattipöytään vastaleivottua leipää kaikkina päivinä. Omia säilykkeitä emme myöskään ole vielä alkaneet tehdä siinä mittakaavassa, että ne kattaisivat koko vuoden tarpeen, mutta jonkin verran teemme säilykkeitäkin itse.

Meillä on viikoittain 1–2 kasvisruokalajia, jotta pysymme budjetissa ja noudatamme kestävää kehitystä. Oman leivän leipominen on taloudellista. Koska meillä on jäähdytyskaappi, voimme hyödyntää ruoan, joka ei ole ollut tarjolla, ja siten ruokahävikkimme on erittäin pieni.

Syksystä 2016 lähtien olemme lisänneet kasvisruokaa niin, että joinakin päivinä sitä tarjoillaan tavallisen lounaan vaihtoehtona. Koska meillä on asiakas, joka on kasvissyöjä, teemme hänelle tarkoitettua ruokaa vähän reilummin ja toteutamme ”Uskalla maistaa” ‑nimistä kampanjaa. Aiomme alkaa tiedottaa myös uusista ravitsemussuosituksista ja alkaa noudattaa niitä.

Syksyllä 2016 Houtskarin keskuskeittiö siirtyi myös ensimmäisenä keittiönä Paraisten kaupungissa käyttämään ammattikäyttöön tarkoitettuja pesuaineita, jotka on valmistettu elintarviketeollisuuden sivutuotteena syntyvistä kasviperäisistä raaka-aineista, kuten esimerkiksi sokerijuurikkaasta, maissista, erilaisista iduista ja leseistä. Tuotteet eivät sisällä väriaineita, hajusteita, fosfaatteja, kvattia eivätkä klooriyhdisteitä. Sure-tuotteita ei ole luokiteltu käyttäjälle vaarallisiksi eikä niitä käytettäessä tarvita suojakäsineitä tai -laseja. Divercy Care on yksi maailman johtavista pesu- ja hygieniatuotteita valmistavista yrityksistä. Yrityksessä ajatellaan ympäristöä ja käyttäjän turvallisuutta.

Tämä on osa myös meidän kestävän kehityksen malliamme.

Toivomme hyvää yhteistyötä! 

Kommentoi

Nimi *

Sähköposti *

WWW

Kommentti*

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt tiedot ovat pakollisia
Emme julkaise sähköpostiosoitteita. Nimi- ja osoitetietoja käytetään ainoastaan kirjoittajan tunnistamiseen. Lähetetyt viestit tarkastetaan ennen julkaisua.
Sivun alkuun