Till innehållet


Världens längsta bord i Nagu

23.9.2011

 

_DS_2384.jpg
Foto: Dan Strömberg

 

Världens längsta bord i Nagu

– Singapore blev utan världsrekord 

Det lilla Nagu i Väståboland tog Guinness världsrekord™ i att bygga det längsta bordet i världen framför näsan på Singapore. Det rekordlånga bordet mäter 162,5 meter och det byggdes som ett led i evenemanget Septemberfestival.fi.   

I Nagu i Väståboland var spänningen hög torsdagen den 22 september då det skulle bli klart om Nagu kammar hem Guinness rekord i att bygga det längsta bordet i världen eller inte. Spänningen förstärktes av duellen med Singapore om rekordet.  

Singapore försökte sätta ett nytt världsrekord i sommar med ett 160,2 långt bord som överträffade klart det tidigare rekordet som Taiwan hade med sitt 99 meter långa bord. Rekordet i Singapore har emellertid inte fastställts officiellt ännu. I Nagu lyckades man snappa åt sig rekordet före Singapore för Guinness World Records-domare Kaoru Ishikawa var på ort och ställe i Nagu där han mätte bordet och utlyste det nya världsrekordet. 

– Jag har mätt bordet och jag har glädjen att berätta att ett nytt Guinness World Record har sett dagens ljus. Det längsta bordet i världen mäter 162,5 meter och det bordet finns i Nagu, sade Ishikawa som anlänt från London till evenemanget där det nya rekordet utlystes.  

Skärgården är full av liv också på hösten 

Försöket med att slå ett nytt Guinness rekord är ett led i evenemanget Septemberfestival.fi som arrangeras nu för första gången. Idén om att bygga det längsta bordet i världen har sitt ursprung i skärgården och skärgårdens mattraditioner. 

– Skärgårdsbordet är bekant för alla och därför kändes det naturligt för oss att försöka få rekordet i att bygga världens längsta bord, säger initiativtagaren till projektet Niclas Gestranius. 

Enligt kriterierna ska bordsskivan vara sammanhängande. Den största utmaningen var att hitta en lämplig plats, men till all lycka kunde Parkvägen invid gästhamnen användas för ändamålet. Slutresultatet blev utmärkt. På torsdagen dukades bordet med traditionella skärgårdsdelikatesser och över 550 internationella gäster inom turismbranschen fick njuta av en läcker lunch vid världens längsta bord.  På fredagen ordnades en fest för allmänheten.

Evenemanget Septemberfestival.fi har ett aktuellt budskap vid sidan av försöket att sätta ett roligt rekord. Med evenemanget vill vi förlänga turismsäsongen i skärgården och därmed främja företagandet och livskraften i regionen.  

– På sommaren är det full rulle i skärgården, men tyvärr glömmer många att också hösten i skärgården är fin. Med evenemanget Septemberfestival.fi vill vi visa att skärgården har öppet året runt, säger Niclas Gestranius.  

Septemberfestival.fi ska bli ett årligen återkommande evenemang som ordnas nästa år i Nådendal och därefter i Kimitoön.  

Ytterligare information:  

Niclas Gestranius, marknadsföringschef, 040 582 6941
Veijo Mäki, producent 040 547 6051

SE VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=9mB7PIdahp4

Upp