Ajankohtaista koronavirustilanteessa

Ajankohtaista koronavirustilanteesta

VSSPH:n uusimmat ja voimassa olevat tiedotteet ja ohjeet löydät TÄSTÄ!


Päivitetty 30.9.2022

Terveyskeskus tiedottaa koronatilanteesta

Tartunnat leviävät nyt nopeasti, ja Paraisten terveydenhuollon yksikössä on todettuja koronatapauksia.

Tästä syystä akuuttiosastolla ei suositella vierailuja 12.10.2022 asti. Poikkeuksena vierailu vakavasti sairaan tai saattohoidossa olevan potilaan luona. Mahdollisten vieraiden edellytetään tulevan terveinä, käyttävän kasvomaskia ja huolehtivan hyvästä käsihygieniasta.

Paras tapa suojautua vakavalta koronavirustaudilta on edelleen rokottautuminen. 


Päivitetty 15.6.2022

Voimakkaasti immuunipuutteisten viidennet annokset

THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille viidettä koronarokoteannosta. Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta.
THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeen vasta-aineiden määrä jää voimakkaasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan siitä rokotevasteesta, joka terveillä aikuisilla on kolmannen annoksen jälkeen. Voimakkaasti immuunipuutteisilla yksilöiden välinen vaihtelu rokotevasteessa on suurta, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteeseen.
 
Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla henkilöillä, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.
 
Lisätietoja:
Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset

THL suosittelee vakavasti immuunipuutteisille viidettä koronarokoteannosta
 


Päivitetty 16.5.2022

Neljäs rokoteannos sekä 5-12 vuotiaiden rokotukset


Päivitetty 12.4.2022

Yleinen maskisuositus poistuu Varsinais-Suomessa tänään 22.4.2022

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti tänään 22.4.2022 luopua yleisestä maskisuosituksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) aikaisemman päätöksen mukaisesti. 

THL poisti 14.4.2022 yleisen maskisuosituksen Suomessa lukuun ottamatta seuraavia tilanteita:

  • Julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, kun hakeudutaan koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • Jos on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • Jos tietää altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti kotona pysymistä oireiden väistymiseen saakka.
Maskin käyttöä suositellaan Varsinais-Suomessa kuitenkin edelleen henkilökunnalle ja vierailijoille seuraavissa paikoissa: Terveydenhuollon kaikissa toimipisteissä (sairaalat, terveyskeskukset, vastaanotot), ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa, vammaispalveluiden hoitoyksiköissä, iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien laitos- ja kotihoidossa sekä tarvittaessa myös sosiaalityössä.

– Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Erityisesti rokottamattomien sekä niiden, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista huolimatta kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Työpaikoilla voi olla edelleen työnantajan tarkempia ohjeistuksia ja niistä päättää työnantaja. Työterveyslaitos (TTL) julkaisi 14.4. uutisen siitä, että työnantaja tekee työpaikkojen sisäisestä maskin käytöstä ohjeistusta riskiarvion perusteella. 

Epidemia on rauhoittumassa

Koronaviruspositiivisten potilaiden uudet hoitojaksot Tyksin sairaaloissa ovat vähentyneet jo neljän viikon ajan, mikä kuvaa epidemian rauhoittumista. Tällä hetkellä Tyksissä on 23 koronapotilasta, joista 17 on hoidossa koronavirusinfektion vuoksi, kuudella potilaalla koronavirus on lisälöydös. Teho-osastoilla ei ole nyt koronapotilaita.

Iäkkäillä on yhä paljon tartuntoja ja perusterveydenhuollon osastoilla on vielä runsaasti koronapotilaita. Hoivalaitoksissa on viime viikkoina esiintynyt epidemioita. 

– Lakon aiheuttaman testausmäärän vähentymisen vuoksi ilmaantuvuusluvut eivät ole tällä hetkellä luotettavia, mutta arvioimme silti todellisen tapausmäärän olevan laskusuuntainen. Mikäli testaaminen palaa nyt normaaliksi, saamme vapun aikoihin taas vertailukelpoista tietoa ilmaantuvuudesta, Marttila arvioi.

– Koronavirusepidemian aiheuttama uhka terveydenhuollon kantokyvylle on viimeinkin hiljaksiin vähentymässä epidemiatilanteen parantuessa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Koronakoordinaatioryhmä aikaisti kokouksensa ja perjantain kokous korvasi tiistain 26.4. kokouksen. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän seuraava kokous on tiistaina 10.5.2022.
 


Päivitetty 12.4.2022

Epidemian huippu ohitettu Varsinais-Suomessa

Koronaepidemian huippu saavutettiin 23.3.2022, jolloin kahden viikon ilmaantuvuus 100 000 henkilöä kohden kohosi 1967:ään. Työtaistelun aikana, 1.4. lähtien, koronatestejä on otettu selvästi vähemmän kuin maaliskuussa. Sen vuoksi nyt todettujen tartuntojen määrä tai ilmaantuvuusluku eivät tällä hetkellä ole vertailukelpoisia aiempiin lukemiin.
 
– Epidemia kääntyi kuitenkin havaittavaan laskuun jo ennen työtaistelua, ja lisäksi uusien koronavirusinfektioon liittyvien sairaalahoitojaksojen määrä on Tyksissä vähentynyt jo kolmen viikon ajan, eli näyttää siltä, että tilanne on rauhoittumassa, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) infektiolääkäri Harri Marttila sanoo. 
 
Tyksissä oli tiistaina 12.4. aamulla 26 koronapotilasta, joista alle viisi tehohoidossa. 21:llä potilaista koronavirusinfektio oli ensisijainen syy sairaalahoidolle. Vaikka erikoissairaanhoidon kuormitus on keventynyt, perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on kuitenkin hoidossa paljon koronaviruspotilaita, noin 40 potilasta Varsinais-Suomessa.
 
Vaikka epidemian huippu on ohitettu, tartuntoja on silti paljon liikkeellä. Tuorein positiivisuusprosentti koronatesteistä Varsinais-Suomessa on 51 prosenttia.
–Vaikka olemme päässeet avannosta ylös, emme vielä ole saaren rannassa, saatikka saunan lämmössä, Marttila kuvailee.
 

Yli 80-vuotialle neljäs rokoteannos tärkeä

Yli 80-vuotiaat ovat hyvin rokotettuja Varsinais-Suomessa. Melkein 97 prosenttia yli 80-vuotiaista on ottanut ensimmäisen rokotusannoksen. Toisen annoksen saaneita on melkein 96 prosenttia yli 80-vuotiaista ja kolmannen rokotuksen on ottanut 88,5 prosenttia. Neljännestä rokotusannoksesta ei ole vielä tilastotietoa.
– Arvioni on, että noin neljännes yli 80-vuotiaisista varsinaissuomalaisista on saanut neljännen rokotusannoksensa, sanoo Harri Marttila.
 
Neljäs annos olisi tärkeä tälle ikäryhmälle, koska kolmannesta annoksesta on saattanut jo kulua aikaa ja sen teho on mahdollisesti jo laskenut. Omaisten rooli ikäihmisten auttamisessa, esimerkiksi viemisessä rokotteelle, on tärkeä.
– Varsinkin työtaistelutilanteessa, on erittäin tärkeätä pitää huolta ikäihmisistä ja noudattaa erityistä varovaisuutta, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.
 
Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin kokouksessaan 12.4.2022. Maskisuosituksessa seurataan THL:n suosituksia. Samat ohjeet kuin aiemmin; maskin käyttö, käsien pesu, etäisyyksien pitäminen suurissa ihmismassoissa, ovat yhä ajankohtaisia.
 


Päivitetty 30.3.2022

Terveyskeskus tiedottaa koronatilanteesta

Tartunnat leviävät nyt nopeasti, ja tämä näkyy selvästi myös Paraisilla.
Sairaanhoidossa, tartunnanjäljityksessä ja puhelinpalveluissa on kova kuormitus.
Koronavirusepidemia 2022 (vsshp.fi)

Paraisten terveydenhuollon ja vanhustenhuollon eri yksiköissä on todettuja koronatapauksia. Tästä syystä geriatrinen osasto on eristetty vähintään 7.4.2022 saakka eikä vierailuja suositella tänä aikana, poikkeuksena vakavasti sairaan tai saattohoidossa olevan potilaan luokse tapahtuvissa vierailuissa.

Työhön, kouluun tai päivähoitoon palatakseen henkilön on oltava oireeton kaksi vuorokautta. Oireettomuus tarkoittaa sitä, että henkilö on kuumeeton eikä hänellä enää ole limaista yskää tai nuhaa. Jos oireita edelleen on, otetaan yhteyttä sairaanhoitoon.

Paras tapa suojautua vakavalta koronavirustaudilta on edelleen rokottautuminen. Jo kaksi annosta suojaa, kolmas annos parantaa suojaa merkittävästi.Päivitetty 28.3.2022

Terveyskeskus tiedottaa koronatestuksesta 28.2.2022

Tartunnat leviävät edelleen nopeasti koko maassa, ja tämä näkyy selvästi myös Paraisilla. 
Sairaanhoidossa, tartunnanjäljityksessä ja puhelinpalveluissa on kova kuormitus. Koronan johdosta myös moni henkilökunnasta on sairastunut, ja tämä näkyy toiminnassa. 
Koronavirusepidemia 2022 (vsshp.fi)

Noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita, ja toivomme, että henkilöt, joilla on lieviä koronaoireita, eristäisivät itsensä viideksi päiväksi. Koronakotitestin voi tehdä, mutta positiivista kotitestitulosta ei tarvitse vahvistaa PCR-testillä. Jotkut työnantajat hyväksyvät oman sairausilmoituksen, mutta sairaustodistuksen voi pyytää omasta työterveyshuollosta tai vaihtoehtoisesti se voidaan kirjoittaa terveyskeskuksessa. 
Kelan tartuntatautipäivärahan hakemista varten tarvitaan positiivinen PCR-testitulos.

Koska testaustarve on nyt suuri, PCR-testauksessa ovat etusijalla seuraavat ryhmät: 

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
  • Ympärivuorokautisia ja muita hoiva- tai vammaispalveluja tarjoavissa laitoksissa työskentelevät henkilöt sekä asukkaat
  • Henkilöt, joilla on ikänsä tai perussairautensa vuoksi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin
  • Raskaana olevat

Ajanvaraus 02 4545200 klo 9 - 13


Päivitetty 16.3.2022

Koronavirustilanne Varsinais-Suomessa:

Varsinais-Suomi on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa.
Ilmaantuvuus nousee ja pian ollaan ennätyslukemissa. Perusasiat tulee edelleen pitää mielessä: pestä kädet, käyttää maskia, pitää etäisyyttä muihin ihmisiin ja yskiä hihaan.

Lue lisää: Koronavirusepidemia 2022 (vsshp.fi)


Päivitetty 3.3.2022

Sairaanhoitopiiri: Laaja etätyösuositus loppuu myös Varsinais-Suomessa

THL:n tartuntatautireksiterin tiedoissa on viime päivinä ollut puutteita, mutta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin oman tilaston mukaan ilmaantuvuus on yhä korkea, noin 1400 tapausta kahden viikon aikana 100 000 henkilöä kohden ja lasku on hidasta. 

– Omikron 2:n osuus kaikista tapauksista nyt noin 30 prosenttia. Omikron 1 on siis yhä valtavirus. Omikron 2:n lisääntyminen voi kuitenkin vaikuttaa pandemia-aaltoa pidentävästi, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Noin 49 prosenttia kaikista viime päivinä tutkituista näytteistä on positiivisia. Se on uusi ennätys.
Laaja etätyösuositus on päättynyt valtakunnallisesti ja se voidaan purkaa myös Varsinais-Suomessa tästä päivästä lähtien. Työpaikoille suositellaan kuitenkin työpaikkakohtaisesti sopivien hybridimallien käyttöä työyhteisöjen oman toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Sairaalakuormitus yhä korkea

Sairaalakuormitus on yhä suurta: Varsinais-Suomen sairaaloissa oli tänään 1.3.2022 aamulla 30 potilasta vuodeosastoilla ja alle 5 teho-osastoilla. Näistä potilaista 15:llä korona on lisälöydös ensisijaisen sairaalahoidon tarpeen ollessa jokin muu. Perusterveydenhuollossa on 23 koronapotilasta Varsinais-Suomessa.

– Viime viikolla alkoi 56 koronapotilaalla sairaalahoitojakso. Näistä 27 tuli sairaalaan koronainfektion vuoksi, 29:llä korona oli lisälöydös, Marttila sanoo.

Rokotustahti on hidastunut merkittävästi, viikolla 8 annettiin vain vajaat 3500 annosta.

– Rokote antaa parhaan suojan vakavaa tautia vastaan ja suosittelen että kaikki, jotka eivät ole vielä ottaneet rokotusta tai tehosteannosta, kävisivät ottamassa sen, Marttila sanoo.

Maskit pysyvät päällä

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä keskusteli paljon maskien käytöstä. Mikäli tilanne ei ole vaikeutunut seuraavaan kokoukseen mennessä, kahden viikon päästä 15.3., voitaisiin keventää maskisuositusta edelleen, esimerkiksi alkaen 5. luokkalaisista ylöspäin.

Kasvomaskia on hyvä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja tartuntariski saattaa olla suuri.

– Jokaisen asukkaan tulisi ottaa vastuuta siitä, ettei tilanne vaikeutuisi. Vaikka olemme kaikki hyvin kyllästyneitä koronaan, epidemia elää vielä vahvasti yhteiskunnassamme. On tärkeää, että ihmiset yhä käyttävät maskia, pitävät etäisyyttä, huolehtivat hyvästä käsihygieniasta ja jos sairastuvat, pysyvät kotona. Valitettavasti epidemia ei ole ohi, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.
 
Lisätietoa: johtajaylilääkäri Mikko Pietilä mikko.pietila(at)tyks.fi tai puh. 050 515 0615 ja vt. ylilääkäri Harri Marttila harri.marttila(at)tyks.fi tai puh. 050 478 6844.


Koronainfo (koronapositiiviset, rokotetut)