Osallistuva budjetointi

OSALLISTUVA BUDJETOINTI

Application Description automatically generated

 

Äänestystulokset vuoden osallistuvasta budjetoinnista ovat selvillä - kuusi ideaa voi toteutua!

Osallistuvan budjetoinnin äänestysvaihe päättyi 23.4.2023. Ideoista äänesti yhteensä 970 kuntalaista. Paraisten kaupunki oli oikein tyytyväinen äänestäneiden kuntalaisten lukumäärään.

Kuusi ideaa, jotka saivat eniten ääniä ja voivat toteutua ovat seuraavat:

1. Kiireelliset toimenpiteet Paraisten koirapuiston suhteen

2. Maisemalaavu Vepon näköalapaikalle

3. Frisbeegolf Korppoon Verkanin alueelle

4. Defibrillaattorit lauttarannoille

5. Kunnostetaan Houtskarin kylän nimikyltit

6. Munkvikenin uimaranta (penkit ja roska-astia)
 

Mitä on osallistuva budjetointi?

Osallistuva budjetointi on yksi tapa osallistaa asukkaat päätöksentekoon siitä, miten kaupungin resursseja voidaan käyttää. Tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että olet mukana tekemässä ehdotuksia ja äänestämässä niistä.

Paraisten kaupunki on varannut 50 000 euroa asukkaiden ideoiden toteuttamiseen osallistuvan budjetoinnin kautta, joka on yksi kaupungin uuden strategian painopistealueista. Tarkoituksena on kuunnella asukkaita ja osallistaa asukkaat yhteisön kehittämiseen ja lisätä paikallista osallistumista.

 

Miten se tapahtuu?

Ideat toimitettiin 1.–23.3.2023. Kaikilla asukkailla (myös osa-aika-asukkailla) oli mahdollisuus esittää ideoitaan ja lopuksi äänestää varojen käytöstä.

Huom! Jokaisen yksittäisen idean arvon tuli olla vähintään 2 000 euroa.

Esitettyjen ehdotusten tuli olla sellaisia, että ne tukevat yhtä tai useampaa kaupungin strategisista tavoitteista, jotka ovat kestävää kehitystä, vahvempaa vetovoimaa, parempaa hyvinvointia ja luodaan yhdessä. Ehdotuksia työstäessään kaupunki otti tasapuolisesti huomioon kaikki kunta-alueet. Tästä voit tutustua kaupungin strategiaan.

6.–23.4. Asukkaat saivat äänestää ehdotuksista verkkolomakkeella. Ideoihin voi tutustua kokonaisuudessaan täällä.

Saimme 95 ehdotusta ja arvostamme kaikkia saamiamme hienoja ideoita. Iloksemme voimme myös todeta, että ehdotuksia saatiin koko kunta-alueelta. Äänestykseen johtaneet ehdotukset noudattavat kaupungin osallistuvan budjetoinnin ohjeita. Ideoita on joissain tapauksissa yhdistetty, koska ne olivat tyyliltään samanlaisia.

Eikö juuri sinun ehdotuksesi ollut mukana? Syynä saattoi olla muun muassa se, että sitä ei voida toteuttaa kaupungin maa-alueella, idea ei ehdi toteutua vuonna 2023, se ei mahdu budjettiin, se on mukana jo olemassa olevissa suunnitelmissa muutaman seuraavan vuoden aikana tai että toteutukselle on teknisiä esteitä.

Olemme panneet merkille kaikki erinomaiset ideat ja vaikka sinun ideasi ei olisikaan listalla, voimme ottaa sen huomioon myös osallistuvan budjetoinnin ulkopuolisissa toimissa. Välitämme ideoita myös kaupungin yksiköille tulevia kehityshankkeita varten.

 

Aikataulu 2023

1.–23.3.: Ideoiden esittäminen – verkkolomakkeella jätettävien ehdotusten kerääminen

27.–5.4.: Ehdotusten läpikäynti, toteutuskelpoisuuden tarkastaminen ja äänestykseen jatkavien ehdotusten valinta

6.–23.4.: Asukkaat äänestävät ehdotuksista verkkolomakkeella

28.4.: Voittanut idea tai voittaneet ideat julkaistaan sopivasti vapuksi!

Loppuvuosi 2023: Ehdotukset toteutetaan.

 

 

Jos sinulla on kysyttävää osallistuvasta budjetoinnista, voit ottaa yhteyttä talouspäällikkö Petra Palmroosiin: petra.palmroos@parainen.fi.

 

Yhdessä luomme elinvoimaisen yhteisön!