Mene sisältöön


Talousveden valvonta

Hyvä talousvesi on terveydelle vaaratonta, hyvänmakuista, kirkasta ja väritöntä. Se ei myöskään saa syövyttää vedenjakelulaitteiden materiaaleja. Talousveden laadulle on asetettu sekä terveysperusteisia laatuvaatimuksia että laatusuosituksia.

Terveydensuojeluviranomainen valvoo säännöllisesti vesilaitoksen toimittaman talousveden laatua. Paraisten Vesi Oy hankkii veden makeavesialtaasta. Paraisten Veden tuottama talousvesi täyttää EU:n juomavesidirektiivin ja sen pohjalta laaditun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (461/2000) laatuvaatimukset. Pienet vesilaitokset, vesiyhtymät ja -osuuskunnat vastaavat alueelleen toimittamansa veden laadusta. Viranomaisvalvonnan näytemäärä lasketaan alueelle toimitetun vesimäärän tai alueen henkilömäärän mukaan.

YKSITYISET KAIVOT
Yksityisen kaivoveden laatu kannattaa tutkituttaa vesilaboratoriossa normaalitilanteessa vähintään 10 vuoden välein, vaikka haju- ja makuhaittoja ei olisikaan. Liedon ympäristöterveyspalveluihin on hyvä olla yhteydessä etukäteen mm. näytteenotto-ohjeiden ja -varusteiden saamiseksi. Terveydensuojelun valvonta koskee myös yksityisiä kaivoja silloin, kun on syytä epäillä terveyshaittoja.Sivun alkuun