Mene sisältöön


AJANKOHTAISTA

rakentajat_uusi.jpg

INFO

Kesätiedote

Rakennusvalvonta on toiminnassa koko kesän. Katselmukset on hyvä varata hyvissä ajoin, niihin voi olla hiukan tavallista pidempi jonotusaika. Lupapäätöksiin voi myös tulla hiukan pidempi käsittelyaika. Tarkastushenkilökunta ei ole toimistolla koko aikaa, joten tapaamisiin on syytä varata aika. Ajan voi varata nettiajanvarausohjelman kautta, asiakaspalvelusta 040 488 6080, sähköpostilla .

Lupiin vaadittavia karttapaketteja ei tehdä 22.7-4.8 välisenä aikana, joten ne on hyvä tilata hyvissä ajoin. Muutoin karttapaketin tilausaika on keskimäärin kaksi viikkoa.

Mittaustoimisto ei suorita rakennuspaikan merkitsemisiä eikä paikkakatselmuksia  1-21.7.2019

Arkistohakuja ei kesäisin yleensä ehditä tekemään, joten niihinkin on hyvä varata riittävästi aikaa ennakkoon. Arkistohaun keskimääräinen tilausaika on 2-6 viikkoa riippuen laajuudesta.

Rakennuslupien keskimääräinen käsittelyaika on 4-6 viikkoa ja toimenpidelupien 3-5 viikkoa

Aurinkoista kesää toivottaa!

Rakennusvalvonnan henkilökunta

_____________________________

AURINKOPANEELIT

Aurinkoenergia

Aurinkoenergian etuja ovat päästöttömyys, käyttövarmuus sekä kyky tuottaa sähköä. Aurinkopaneeleilla voidaan lämmittää käyttövettä. Aurinkokennoilla taas voidaan tuottaa suoraan sähköä. Aurinkoenergiaa hyödynnetään Suomessa erityisesti kesämökeillä ja yhdistettynä muihin lämmön tuotantotapoihin. Pienimuotoista aurinkosähköntuotantoa voidaan myös myydä sähköntoimittajille. 

Yksittäinen aurinkokenno ei tuota riittävästi energiaa sähköntuotantoon. Jotta saataisiin tuotettua energiaa kotien ja teollisuuden käyttöön, useita aurinkokennoja on kytkettävä yhteen sarjaksi. Yhteen kytketyistä aurinkokennoista muodostuu aurinkokennomoduuli eli aurinkopaneeli. Aurinkokeräin puolestaan on eri asia kuin aurinkopaneeli. Aurinkokeräin muuntaa auringon energian lämmöksi jonkin välittäjäaineen, kuten veden, kautta, kun taas aurinkopaneelilla auringon säteistä tuotetaan sähköä.

Aurinkopaneelin toimintaperiaate

Aurinkopaneelit koostuvat aurinkokennoista, jotka voivat muuntaa aurinkoenergian sähköksi. Aurinkokennot on yleensä valmistettu piistä, joka on puolijohdemateriaalia. Auringonvalon osuessa aurinkokennon piikiekkoon vapautuu positiivisia ja negatiivisia elektroneja ja kennon etu- ja takapuolen välille syntyy jännite. Kennon molemmilla puolilla on metallijohtimet. Kenno muistuttaa toimintaperiaatteeltaan paristoa sillä erotuksella, että aurinkokenno ei voi varastoida sähköä, vaan se on johdettava eteenpäin. Koska yksittäisen aurinkokennon kapasiteetti ei ole kovin suuri, useita aurinkokennoja on kytkettävä yhteen aurinkopaneeliksi.
 
Se, kuinka tehokas aurinkopaneelista tulee, riippuu käytettävien materiaalien laadusta, siitä kuinka monta aurinkokennoa kytketään yhteen ja siitä kuinka paljon auringonvaloa on saatavilla. Aurinkokennon on lisäksi kestettävä lämpö, jolle suora auringonvalo sen altistaa.

Aurinkopaneelit ovat herkkiä lämmölle

Aurinkopaneelin nähdessään voi helposti luulla, että sen pintakerros on tavallista lasia ja että loppuosa aurinkopaneelista on tehty jonkinlaisesta metallista. Toki aurinkopaneeleissa käytetään lasia ja metallia, mutta kyse on erikoislasista ja metallista, jonka tarkoituksena on suojata aurinkokennoja ja mahdollistaa niiden toiminta ja siten maksimaalinen sähköntuotanto aurinkopaneelista. Aurinkokennot ovat herkkiä lämmölle, kosteudelle ja sään ja tuulen aiheuttamalle kuormitukselle, ja jos kennot laitettaisiin tavallisen lasilevyn alle, aivan liian suuri osa auringon säteistä heijastuisi pois kennoista. Sen takia käytetäänkin karkaistua lasia, joka sisältää runsaasti rautaa. Karkaistu lasi kestää säätä ja tuulta ja päästää lävitseen valon, jota aurinkokennot tarvitsevat sähkön tuottamiseen.
 
Auringossa on lämmin, ja lämpö voi vahingoittaa aurinkokennoja. Siksi aurinkopaneelit asennetaan lämpöä pois johtavalle alustalle. Aurinkopaneelin ympärillä käytetään yleensä alumiinikehikkoa, ja koko rakenteen on oltava ilmatiivis, jotta paneelista saadaan maksimaalinen teho ja jotta se kestää pitkään ilman huoltoa.

Ilmaista sähköä aurinkopaneeleilla

Aurinkopaneeleja voi hankkia omaan käyttöön ja tuottaa näin ilmaista sähköä kotiinsa. Aurinkopaneelit ja niiden asentaminen maksavat tietysti jonkin verran, mutta sen jälkeen ei tarvita erityistä huoltoa. Auringon paistaessa aurinkopaneelit tuottavat kotiin ilmaista sähköä. Tällä hetkellä aurinkopaneelit ovat vain täydentävä lisä sähkökustannusten säästämiseksi, mutta monet näkevät niiden edut pitkällä aikavälillä ja sen vuoksi niitä integroidaan uusiin rakennuksiin tulevaisuutta silmällä pitäen.
 
Sähköntuotantoon käytettävien aurinkokennojen markkinoiden kehittyessä myös aurinkopaneeleiden hinnat laskevat. Ja on pelkkä myytti, etteikö auringonvalo Suomessa riittäisi talojen ja kotien sähköntuotantoon. Saksa on yksi maailman johtavista aurinkokennomaista, eikä Saksan ja Suomen välillä ole suurta eroa auringon säteilymäärissä.

Lupa aurinkopaneelin asentamiseen

Ennen aurinkopaneelin tai aurinkokeräimen asennusta toimenpiteestä on tehtävä ilmoitus tai sille on haettava toimenpidelupaa riippuen siitä, missä päin Paraista kohde sijaitsee. Jos kohde sijaitsee asemakaava-alueen ulkopuolella (esimerkiksi maaseudulla), useimmiten riittää ilmoituksen tekeminen. Asemakaava-alueella ja suojeltuihin rakennuksiin tarvitaan toimenpidelupa. Toimenpidelupahakemukseen tai ilmoitukseen tarvitaan samat liitteet kuin muissakin toimenpidelupahakemuksissa tai ilmoituksissa. Loppukatselmuksen yhteydessä on esitettävä pöytäkirja suoritettujen sähköasennusten kontrollimittauksesta.

Jos on kysyttävää niin ota yhteyttä.

T, Rakennusvalvonta

_____________________

Koulutuspäivä 7.11.2018

D1 ,  LVI-liitto SuLVI ry  Samuli Könkö

Koulutuksen sisältö

Kl / Klo : 8.00-12.00

 • Yleinen osio – uudet asetukset, hierarkia ja velvoittavuus (asetukset – oppaat), mistä kaikki löytyy, korjausrakentamisen rooli, mahdollisuudet.
 • Vesi- ja viemärilaitteistot – uusi asetus ja opas.  
 • Missä on D1:nen, onko sille enää mitään käyttöä. 

( koulutus pidetään suomeksi  )

Kl 12.00 - 13.00 Lunch på egen bekostnad/ Omakustanteinen lounas

Lupapiste

 Paula Vahtola, Lupapiste.fi

Kl 13.00 – 16.00

Koulutuksen sisältö 

 • Rekisteröityminen
 • Omat tiedot
 • Työjono
 • Hakemus ja neuvontapyyntö
 • Kartan toiminnot
 • Hakemuksen tiedot
 • Osapuolet
 • Suunnitelmat ja liitteet
 • Hakemuksen jättäminen
 • Lausunnot ja naapurien kuulemiset
 • Työnjohtaja-asiat
 • Muutoksenhaku
 • Lupapisteen palvelu ammattilaishakijoille: Yritystili

Koulutuksen hinta on 40€ /henk. Sis. Kahvit

Paikka: Paraisten kaupungintalo/Valtuustosali 3 krs.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen 2.11: rakennusvalvonta@parainen.fi

               __________________________________________

Kesätiedote

Rakennusvalvonta on toiminnassa koko kesän. Katselmukset on hyvä varata hyvissä ajoin, niihin voi olla hiukan tavallista pidempi jonotusaika. Lupapäätöksiin voi myös tulla hiukan pidempi käsittelyaika. Tarkastushenkilökunta ei ole toimistolla koko aikaa, joten tapaamisiin on syytä varata aika. Ajan voi varata nettiajanvarausohjelman kautta, asiakaspalvelusta 040 488 6080, sähköpostilla .

Lupiin vaadittavia karttapaketteja ei tehdä 9-20.7 välisenä aikana, joten ne on hyvä tilata hyvissä ajoin. Muutoin karttapaketin tilausaika on keskimäärin kaksi viikkoa.

Arkistohakuja ei kesäisin yleensä ehditä tekemään, joten niihinkin on hyvä varata riittävästi aikaa ennakkoon. Arkistohaun keskimääräinen tilausaika on 2-6 viikkoa riippuen laajuudesta.

Rakennuslupien keskimääräinen käsittelyaika on 4-6 viikkoa ja toimenpidelupien 3-5 viikkoa

Aurinkoista kesää toivottaa!

Rakennusvalvonnan henkilökunta

               _______________________________

Infotilaisuus 25.5.2018

Kiitos aktiivisesta osallistumisesta infotilaisuuteen.
Tilaisuuden materiaalit :

Yt,Rakennusvalvonta


Infotilaisuus ammattilaisille sekä rakentamisesta kiinnostuneille!

Tervetuloa ajankohtaiseen infotilaisuuteen koskien uusia, vuoden 2018 alusta rakentamismääräyskokoelmaan voimaan tulleita asetuksia.

Infotilaisuus pidetään kaupungintalolla valtuustosalissa, Rantatie 28, Parainen, perjantaina 25.5. klo 9–12.

Tarkempi ohjelma:


 • Ympäristöosasto, uusi organisaatio – Carl-Sture Österman ympäristöpäällikkö

 • Rakennusvalvontaviranomainen- Sanna Simonen, johtava rakennustarkastaja

 • Esteettömyys, uuden määräykset, Mikaela Hampf, tarkastusinsinööri

 • Kosteus rakentamisessa – Kenneth Koskinen, rakennustarkastaja

 • Kosteuskoordinaattori, Måns Henriksson, kuntotutkija

 • Savupiiput ja uuden palomääräykset, Markus Östman, tarkastusinsinööri

 • Rakennusten käyttöturvallisuus, kaiteet ja portaat, uudet määräykset, Tom Wallden, tarkastusinsinööri

 • CE-merkintä ja tuotehyväksyntä, Joakim Nyström, rakennustarkastaja

 • Korjausrakentaminen, luvitus, suunnittelijoiden pätevyydet  ja prosessi, Sanna Simonen johtava rakennustarkastaja

       ______________________________________________

Rakennusvalvonnan asiakaspalvelu uudistuu vuodenvaihteessa, 1.1.2018

Rakennusvalvonta parantaa toimintaansa ja kehittää asiakaspalveluaan ottamalla vuoden vaihteessa käyttöön

uuden asiakaspalvelunumeron 040 488 6080.

Uudesta asiakaspalvelunumerosta saat palvelua arkisin klo 9-15 välisenä aikana (perjantaina klo 14 saakka).

Asiakaspalvelusta voit varata ajan katselmuksiin, tilata arkistohaut ja tarvittavat hakemuslomakkeet sekä saat yleistä neuvoa rakennusvalvontaan liittyvistä asioista. Jo jätettyjen lupahakemusten käsittelytilanteen voit myös kysyä asiakaspalvelusta. Tarpeen mukaan sinut ohjataan ottamaan yhteyttä luvan valmistelijaan ja voit jättää asiakaspalvelun kautta myös soittopyynnön tarkastajille.

Rakennustarkastajien ja tarkastusinsinöörien puhelinajat poistetaan käytöstä. Tarkastajat ovat puhelimessa parhaiten tavoitettavissa aamuisin, mutta kiireellisessä asiassa kannattaa soittaa asiakaspalvelunumeroon.

Kotisivuilla on edelleen mahdollista varata sekä puhelinaika (jolloin sinulle soitetaan valitsemanasi ajankohtana) että tapaamisaika toimistolle.

Uusi vuosi 2018 ja uudet toimintatavat rakennusvalvonnassa

Rakennusvalvonta alkaa varautumaan sähköiseen tulevaisuuteen vuoden vaihteen jälkeen. Vuoden vaihteen jälkeen vireille laitettuun lupahakemukseen liittyvät pääpiirustukset sekä erityissuunnitelmat on toimitettava paperisina sekä sähköisesti riippumatta luvan hakemistavasta. Sähköisesti toimitettavat dokumentit toimitetaan osoitteeseen suunnitelmat.rakennusvalvonta@parainen.fi ja niissä on oltava mukana aina kiinteistötunnus ja lupanumero sekä lyhyt kuvaus toimenpiteestä, mikäli hanketta ei ole laitettu vireille sähköisessä luvanhakemisjärjestelmässä.

Paperinen hakemus
Paperiset pääpiirustukset toimitetaan kahtena sarjana luvan hakemisen yhteydessä suunnittelijan allekirjoittamina. Samalla toimitetaan sähköinen pääpiirustussarja lukusuuntaan käännettynä, allekirjoitettuna ja pdf/A-muodossa. Sähköiset pääpiirustukset on lähetettävä viimeistään julkipanopäivänä. Pääsuunnittelija vastaa siitä, että paperiset ja sähköiset suunnitelmat ovat samat.

Mikäli piirustuksia ei ole toimitettu sähköisesti, suunnitelmat skannataan rakennushankkeeseen ryhtyvän kustannuksella.

Skannauspalvelussa olleiden pääpiirustusten ja erityissuunnitelmien laskutus tapahtuu viiveellä. Laskutus lähetetään aina suoritetusta skannauserästä, jolloin laskuja voi saapua useampia johtuen siitä, että pääpiirustukset, IV-suunnitelmat, KVV-suunnitelmat ja rakennesuunnitelmat on skannattu eri erissä.

Sähköinen hakemus
Rakennuslupaa voi hakea paperisena tai sähköisesti Lupapiste-järjestelmän kautta. Suunnittelija toimittaa sähköisen hakemuksen piirustukset pdf/A-muodossa. Vastaavat paperiset piirustukset toimitetaan rakennusvalvontaan lupavalmistelijan ilmoitettua, että näin voi tehdä. Suunnittelija vastaa allekirjoituksellaan suunnitelmien vastaavuudesta.

Puunkaadot ja purkamisluvat ja -ilmoitukset
Puunkaadoista ja purkamisluvista ja -ilmoituksista ei tarvitse toimittaa sähköisiä suunnitelmia.

Rakennusluvan voimassa olon jatkaminen
Skannatut pääpiirustukset toimitetaan samalla tavalla kuin uudishankkeen kohdallakin.

Rakennustyön aikainen muutos
Pääpiirustuksia toimitetaan rakennusvalvontaan paperisena kaksi sarjaa ja myös sähköisenä vastaavalla tavalla kuin uudishankkeen kohdallakin.

_____________________________________

2017

Ympäristöosastolla avoimet ovet Paraisilla ja Korppoossa 30.11.2017

Rakennusvalvonta-, kaavoitus-, ympäristönsuojelu- ja mittausyksikkö järjestävät avoimet ovet Paraisten kaupungintalon ala-aulassa (Rantatie 28) ja Saaristokonttorissa Korppoossa (Kauppamiehentie 1)

torstaina 30.11. klo 14–17.

Voit muun muassa
• tutustua tonttitarjontaamme
• varata ajan kiinteistöllesi katselmusta varten
• tarkistaa kiinteistösi rekisterin nykytilanteen

Lisäksi esittelemme sähköistä palveluamme, neuvomme jätevesiasioissa ja kerromme vireillä olevista kaavahankkeista ja kiinteistön lohkomisesta. Saatavilla on myös lomakkeita ja ohjeita rakentamista varten.

Voit tulla tutustumaan myös muuten vain ympäristöosastomme henkilökuntaan ja nauttimaan glögistä ja piparkakuista!

                       ________________________

_____________________________________________

Koulutus-/infotilaisuus 23.5. klo 14–18

Kiitos aktiivisesta osallistumisesta infotilaisuuteen.
Tilaisuuden materiaalit saa sähköisessä muodossa - ota s-postilla yhteyttä rakennusvalvontaan.

Yt,Rakennusvalvonta

_________________________________

Suomen rakentamismääräyskokoelma uudistuu vuoden 2017
aikana kokonaisuudessaan. Jo voimassa olevat uudet määräykset löydät alla olevan linkin takaa ympäristöministeriön sivuilta.

Ympäristöministeriön rakentamismääräyskokoelma


Kokoelman rakenne tulee muuttumaan aikaisemmista kirjaimilla nimetyistä määräyksistä eri osioiden alle. Esimerkiksi Suunnittelu ja valvonta ‑kohta korvaa aikaisemmat A1- ja A2-määräykset.

Terveisin
Rakennusvalvonta

______________________

Infotilaisuus 26.1.2017

Kiitos aktiivisesta osallistumisesta infotilaisuuteen.
Tilaisuuden materiaalit saa sähköisessä muodossa - ota s-postilla yhteyttä rakennusvalvontaan.
Seuraava infotilaisuutta suunnitellaan jo loppukeväälle.

Yt,Rakennusvalvonta

Tässä esimerkki pientalon huoltopäiväkirjasta:Rakennusvalvonta tiedottaa asiakastyytyväisyyskyselystä 2016

Asiakastyytyväisyyskyselyitä lähetettiin lokakuussa 2016 noin 150 kpl. Kyselyt lähetettiin satunnaisesti valituille henkilöille, jotka olivat hakeneet lupaa tai tehneet ilmoituksen vuoden 2010 tai 2014 aikana ja joiden kohde on jo loppukatselmoitu.

Vastauksia palautui 55 kpl. Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin viisi kahden hengen elokuvalippupakettia. Elokuvaliput on lähetetty voittajille.

Tekstimuotoisissa vastauksissa toivottiin yhdenmukaista tulkintaa kaavoista. Käsittelyaikaan toivottiin nopeutta varsinkin kesäaikaan. Kyseltiin, ovatko tarkastajien neuvot tietoa vai mielipiteitä. Lupamaksuja toivottiin alemmaksi. Myös digitalisointia toivottiin. Lisäksi koettiin, että henkilökunta on osaavaa, mutta että itse prosessi on hankala ja työläs.

Vastaukset on käyty lävitse rakennusvalvonnan yksikköpalaverissa. Vastauksia tullaan käsittelemään vielä useamman kerran sisäisissä koulutuksissa. Todettiin myös, että joitakin asioita on jo pystytty korjaamaan, kun lupien kokemusvuoden tilannetta verrataan vuoteen 2016.

Rakennusvalvonta kiittää kaikkia mielipiteistä, kehitysehdotuksista ja kiitoksista.

Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset 15.12.2016


        _________________________________________________


Sähköinen lupahakemusjärjestelmä ja ajanvaraus!


Nyt voit varata puhelinajan tai tapaamisajan rakennustarkastajille ja tarkastusinsinööreille kotisivujemme nettiajanvarausohjelman kautta. Sinun tarvitsee vain valita, kenelle haluat ajan (tarkastajan nimen perässä lukee kunta-alue, johon olet aikaa varaamassa) ja täyttää oma nimesi ja puhelinnumerosi. Mikäli haluat varata ajan jollekin toiselle kunta-alueelle, onnistuu se soittamalla asiakaspalvelunumeroihin tai lähettämällä sähköpostia rakennusvalvontaan.

Tarkastushenkilöiden vastuualueet löytyvät TÄÄLTÄ.

Sähköiseen ajanvarausjärjestelmään pääset TÄÄLTÄ.

Jos varaatte puhelinajan, niin teille soitetaan kyseisenä ajankohtana ilmoittamaanne puhelinnumeroon.


Rakennusvalvonta on ottanut käyttöön myös sähköisen lupahakemusjärjestelmän Lupapiste.fi:n. Lupapisteessä voit hakea toistaiseksi vain rakennuslupaa. Voit hoitaa asioinnin neuvontapyynnöstä tai kontaktista alkaen koko hankkeen ajan aina valmistumiseen saakka. Toimenpideluvat ja ilmoitukset toistaiseksi vain paperisena kuten ennenkin. Palvelu ohjaa tekemään hakemuksen tai ilmoituksen yksityiskohtaisesti.

TÄÄLLÄ voit hakea lupaa sähköisesti.

HUOM! Yksi toimenpide per hakemus (vaikka Lupapiste sallii useamman toimenpiteen)

lupapiste_fi.jpg


Sivun alkuun