Till innehållet


Kort om Houtskär

 

Fritidsboendeforum 014.JPG

Houtskär - någonting extra

Det finns mycket som är speciellt med Houtskär - naturen, dialekten, kulturen, det lilla samhället, förbindelserna - ja även vi som bor här är kanske lite speciella ibland.

Adam och Eva och ejdern
En fin symbol för Houtskär är vår sockenblomma, orkidén Adam och Eva, på finska seljakämmekkä (Dactylorhiza latifolia). 
Adam och Eva är vanlig i landskapet Åland men österut är den en sällsynthet. I Houtskär förekommer den på många platser, ställvis talrikt. Speciellt fina bestånd finns på Jungfruskär. Adam och Eva har en gul och en röd form som ofta växer tillsammans.

adam och eva.jpgejdern.jpg

Denna vår rara symbol har fått sällskap av ejdern som har utsetts till Houtskärs sockenfågel. Ejdern är ingen sällsynt fågel men en fin representant för Houtskärs fågelliv. Gudungens kännspaka läte, "aaaoooo", utgör tillsammans med ådans "kockockkockande" en härlig ljudfond under vårarna. Även utseendet, speciellt hanarnas vackra fjäderskrud, gör dem till en god symbol.
Lika viktig som den yttre skönheten är ejderns traditionella betydelse. Ejdern har i långa tider utgjort ett välkommet och nödvändigt tillskott i Houtskärsbornas föda, speciellt under våren. Vårjakten är numera mycket omstridd och hårt reglerad. För oss i skärgården upplevs den ännu som en viktig och levande tradition som vi värnar om.  

Houtskärs byar
I Houtskär finns det många livskraftiga byar. Flera av dem är fortfarande traditionella "gytterbyar". Speciellt Hyppeis och Björkö är kända för sina vackra båthus.

Byaförteckning: Näsby som är Houtskärs kyrkby, Storpensar, Saverkeit, Kittuis, Medelby, Hönsnäs, Berghamn, Träsk, Jervis, Hyppeis, Roslax, Kivimo, Björkö, Mossala, Äpplö och Nåtö.

I s g s varje by reses en midsommarstång på midsommarafton. Midsommarstången smyckas med löv och gräs och förses med symboler såsom granar, båtar samt en snurrande "sol". Ingen stång är den andra lik, varje by har sina traditioner. Motsvarande tradition med att klä och resa midsommarstång finns i Iniö och i de Åländska kommunerna. 

"Päron och tomater"

I Houtskär finns det inte många stora sammanhängande åkrar. Skärgårdsnaturen bjuder istället på ett lapptäcke av skogsmark, berg, kärr, åkermark och vattendrag. Dagens krav på stora effektiva enheter gör att skärgårdsbonden inte har det lätt. Ett sätt att klar sig är att satsa på special- odlingar. Houtskär är känt för sin tidiga och goda nypotatis.

Tidigt på våren ser det i många byar ut som om åkrarna skulle vara snötäckta men skenet bedrar. De blänkande tegarna är skyddstäckta potatisodlingar.

Tomater är en annan stor "exportvara" och tomater odlas numera året om. Andra specialgrödor är bl a isbergsallad och äpplen.

Allmogeseglingar

I Houtskär finns det gott om vackra allmogebåtar. De flesta är gamla båtar som
 tidigare har använts som bruksbåtar men det finns även några nybyggda. Nästan varje veckoslut under sommaren ordnas det allmogeseglingstävlingar i Houtskär eller i trakterna omkring. 

Föreningen Houtskärs allmogeseglare rf samlar allmogebåts- intresserade och är arrangör för en årlig segeltävling som hålls i samband med Houtskärsdagarna. Även Houtskärs båtklubb ordnar årligen en segeltävling, Trollbergsseglingen.

Skriv ut
Dela |
Upp